İngiltere seçimlerinde kilit konu 'Ekonomi'

İngiltere Mayıs ayında yapılması beklenen genel seçime hazırlanırken, ülkede en çok ekonomik durum ve ekonominin iyileştirilmesi konusu tartışılıyor.

cumhuriyet.com.tr

Şubat ayında 18 aylık resesyondan çıkan İngiltere'de, geçen hafta 2010 yılı bütçesi açıklandı. İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling'in açıkladığı bütçeyle, vergilerin artırılması ve ülkenin bütçe açığının azaltılması planlanıyor.

Darling yüzde 11,8 olan bütçe açığını 4 yıl içinde yüzde 5,2'ye düşüreceklerini söyleyerek, 2011 yılında ülkenin büyüme oranını da yüzde 3,5'e çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.
Küresel ekonomik krizden en çok etkilenen, resesyona ilk giren ve en son çıkan ülkelerden biri olan İngiltere'de, bütçe açığı savaş dönemlerinin dışında tarihinin en yüksek seviyesinde seyrediyor ve işsizlik oranı yaklaşık yüzde 8.

Muhalefetteki siyasi partiler ve bazı ekonomistler, hükümetin büyüme tahminlerinin gerçekçi olmadığını düşünüyor. Seçimle ilgili yapılan kamuoyu yoklamalarında az farkla da olsa iktidardaki İşçi Parti'sinin önünde gözüken ana muhalefetteki Muhafazakar Parti'nin lideri David Cameron, İşçi Partisini ülkenin borçlarını ve vergileri artırmakla suçluyor.

Muhafazakarlar, İşçi Partisi tarafından artırılacak vergilerin yarı yarıya indirileceği vaadinde bulunuyor ve seçilmeleri durumunda, İşçi Partisinin 2011 yılıyla birlikte sigorta priminde yapmayı planladıkları artışı azalatacaklarını söylüyor.

 

Ekonomi tartışıldı

Ekonomi dün akşam Channel 4 televizyon kanalında yayımlanan açık oturumun da konusuydu. İşçi Partili Maliye Bakanı Darling ile ana muhalefetteki Muhafazakar Partinin gölge Maliye Bakanı George Osborne ve Liberal Demokrat Partinin temsilcisi Vince Cable izleyicilerden gelen soruları yanıtladı.

Seçim öncesi ABD'dekini benzer yapılan tartışma programına katılan üç büyük siyasi partiden yetkili, seçilirlerse ülkenin ekonomik iyileşmesine ilişkin planlarını ortaya koydu.

Muhafazakar Partili Osborne, "İngiliz ekonomisi iyi durumda değil, 5 yıl daha böyle gidemez" derken, Vince Cable vergi sisteminin değiştirilmesi gerektiğini savundu. Darling ise ekonomik iyileşmenin güvence altına alınmasının, borçlanmayı azaltmanın ve gelecek için iş güvencesi sağlamanın ekonomideki öncelikleri olduğunu söyledi.

Yaklaşık 1 saat süren programda, özellikle İşçi Partisi ile Muhafazakar Parti arasındaki sigorta primleri, Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), emekli maaşları gibi konulardaki görüş ayrılıkları dile getirildi. Dış politika, eğitim gibi konularda birbirine yakın görüşleri paylaşan İngiltere'deki siyasi partiler, ekonomideki vergi artışları, sigorta prim artışları, borçlanma gibi konularda farklı görüşlere sahipler. Dolayısıyla, yaklaşan genel seçimde partilerin ekonomi politikalarının, İngiliz seçmenlerin tercihlerini etkilemesi bekleniyor.