IMF'den 2011 için uyarı
IMF Başekonomisti Olivier Blanchard, IMF Survey Online'da 2011'i değerlendirdi.
cumhuriyet.com.trIMF Başekonomisti Olivier Blanchard 2011 yılına ilişkin öngörülerini aktarırken, sıcak para konusunda yükselen piyasaları uyardı. Blanchard, "Şimdiye değin basında bazen tanımlandığı gibi bir tsunami akışlar görmedik. Ancak önümüzdeki yıl ülkesel koşullar ve küresel bağlantıları dikkate alma gereğinde anlaşıyoruz" dedi.
Blanchard IMF Survey Online'ın 2011 yılı beklentilerine ilişkin sorularını yanıtladı. 2011'de küresel anlamda iki hızlı bir toparlanma beklendiğini belirten Blanchard, "Yükselen piyasalara sermaye akışları giderek artan bir endişe kaynağı mı" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Yararlı kullanıldığında bu sermaye akışları zarar vermekten çok yardımcı olabilir. Para biriminde değerlenmeye neden olarak ülkelerin dış talebinin iç talep yönüne kaymasına yardım edebilirler. Ve borç almayı daha kolay ve ucuzlatmak yoluyla, iç talebi yükseltebilirler. Kimi yükselen piyasa ülkelerinin gelip gidecek sermaye akışları konusundaki kaygılarında haklı oldukları söyleniyor.
Yüksek akışlara aracılık etme yeteneklerine ilişkin kaygı duyuyorlar ve kimi durumlarda da aşırı ısınma kadar aşırı değerlenme risklerinden endişeleniyorlar. Bugüne değin, basında kimi zaman tanımlanan tsunami akışları görmedik. Fakat geniş anlamda, küresel bağlantılar kadar ülkesel koşulların her ikisinin gelecek yılki en büyük zorluklardan biri olacağını hesaba katmanın 'yolun kuralı' olduğunda mutabıkız."
Yükselenlere sıcak para geldi, şimdi nasıl başa çıkacaklarına bakıyorlar
Blanchard, ülkeler için iki hızlı toparlanma öngörüsünün açılımıyla ilgili bir soruya da "Yükselen piyasa ülkeleri krizden hem ticaret hem finansal kanallardan etkilendi. Ticarette geri dönüş önceki çöküş kadar keskin olmuştu. Ancak ticaret henüz tam anlamıyla toparlanamamışken yükselen piyasa ülkelerinin çoğu yüksek büyümeye dönüş için iç taleplerini artırabildiler. Sırasıyla olumlu performansları sermaye akışlarının geri gelmesine yol açtı, kimi durumlarda fazla güçle. Bu ülkelerin birçoğunda zorluklar şimdi, aşırı ısınmadan nasıl kaçınılacağı ve sermaye akışlarıyla nasıl üstesinden gelineceği konusunda" dedi.
Dengeleme IMF'nin Mantra'sı olmaya devam
Blanchard, "Son birkaç yılda, ekonominin dengelenmesi gereksinimi IMF'nin 'mantrası'ydı. 2011'e başlarken nerede duruyoruz" sorusuna ise şöyle dedi:
"Mantra olarak kalmalı. Dengeleme, iç ve dış, yaşamsal olmaya devam ediyor. Bu ekonomik dengeleme olmadan, sağlıklı bir toparlanma olamayacak. Kanıt son derece basit: Krizden önce birçok gelişmiş ülkede büyüme aşırı iç talepten, tüketmekten ve konut yatırımlarından geldi. Bu devam edemedi. Bu ülkeler diğer talep kaynaklarına güvenmek zorunda. Bu ana değin iç talebi desteklemek için maliye politikasını kullandılar. Bu gerekliydi ancak sürdürülebilir değildi. Açık veren ülkeler daha çok dış talebe, ihracata güvenmeli. Ve simetrik olarak fazla veren ülkeler ise -bunların birçoğu yükselen piyasalar- aksini yapmalı, dış talepten iç talebe kaymalı ve ihracata bağımlılıklarını azaltmalı."
Gelişmiş ekonomilerde büyümenin 2011'de yavaş kalacağını, Avrupa'da kimi ülkelerin ağır ve uzun makroekonomik düzenlemelerle karşılaşacağını belirten Blanchard, iki hızlı küresel ekonomik toparlanmanın 2011'de baskın olacağını vurguladı. Blanchard, gelişmiş ülkelerde zayıf büyümenin işsizliği aşağı çekeceğini de belirtti.