IMF Başkanı'ndan Türkiye övgüsü

IMF Başkanı Christine Lagarde, Türkiye'nin çok büyük aktör olmaya başladığını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Yatırım Danışma Konseyi 7. Toplantısı'nın ardından IMF Başkanı Christine Lagarde, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve The Coca Cola Company Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Muhter Kent, düzenlenen ortak basın toplantısında sonuç bildirgesinin okunmasının ardından, gazetecilerden gelen soruları yanıtladı.

Lagarde, "IMF'de Türkiye'nin etkisinin artırılması için görüşmeler yapıldı mı? Özellikle oy hakkının artırılması için. Türkiye, IMF'ye borcu 2013'de bitiyor, bundan sonra ilişkiler nasıl olacak. Türkiye'yi, borç krizi olan ülkelere örnek gösteriyor musunuz?" şeklindeki bir soruya, şu yanıtı verdi:
"Türkiye tabiki çok büyük bir aktör olmaya başladı, bu gelişmekte olan ülkeler arasında. Yani BRIC ülkelerinin arasında 'T' olmasa bile hakikaten Türkiye, o kategorideki ülkelerden birtanesi bence. Çok daha büyük bir role sahip olması, daha fazla sesini yükseltmesi lazım ve bütün uluslararası kuruluşlarda, ajanslarda böyle olması lazım. IMF'de de böyle olacağını düşünüyorum. Türkiye'nin daha iyi temsil edilmesi yönünde bir ilgi zaten var. Gelecekte de sesi yükselecektir IMF'de diye düşünüyorum. Ve bu son zamanlarda reformalara bakacak olarsak, 2012'nin öncesindeki reformlara bu yönde bir gelişme olduğunu düşünüyoruz."

"Borç krizinin aşılmasında uygulama önemli"

Avrupa'daki borç krizine ilişkin bir soru üzerine Lagarde, özellikle ülke borçlarıyla ilgili tedbirlerin alındığını, alınmaya devam edeceğini söyledi. Lagarde, "Avrupa Merkez Bankası'nın faaliyetleri, ülkelerin İtalya ya da İspanya'nın uyguladığı kemer sıkma programları ve yakın zamanda açıklanmış olan bu tür programların yanında, İrlanda, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerin programları IMF açısından, özellikle IMF Başkanı olarak benim açımdan şöyle değerlendiriliyor. Bunların uygulanması en önemli hususus. Uygulama uygulama uygulama diyorum. Başka alternaitf bir seçim yok. Bu ülkelerde bu programlar uygulanmak zorunda" ifadelerini kullandı.

"Herkes tartışabilir"

Lagarde, Yunanistan'ın borç krizinden kurtulmasında hükümetlerin etkisinin sorulması üzerine, yakın zamanda bir hükümetin kurulmasının önemli olduğunu, sadece bir programın uygulanması açısnıdan değil, tüm açılardan hükümetin kurulmasının çok çok önemli olduğunu vurguladı. IMF Başkanı Lagarde, "İsveç Merkezi Bankası, Yunanistan'ın durumunu tartıştı. Görüşünüz nedir. Yunanistan'ın Euro'dan çıkması konusunda bir B planları var mı?" şeklindeki bir başka soruya ise, "Ben, buradaki tartışmalara çok fazla katıldım. Birçok danışma konseyine katıldım ama bu danışma konseyi çok çok önemliydi. Başbakan bütün toplantı boyunca not aldı. Ben buradaydım, İsviçre'de değildim. Tabiki onlarda sonuçta Euro bölgesini bir üyesi olmadığı için herkes kendi köşesinde bazı şeyleri tartışabilir" karşılığını verdi.

"Gelir vergisi üzerinde çalışıyoruz"

Soruları yanıtlayan Mehmet Şimşek de vergi mevzuatını basitleştirmek için çabalarının devam edeceğini söyledi. Bakan Şimşek, "CEO'ların Türkiye'de yatırım ortamının düzeltilmesi konusunda vergilerle veya diğre konularla ilgili somut istekleri oldu mu?" sorusuna, şu karşılığı verdi:
"Vergi sisteminin daha basitleştirilmesine, daha etkin vergi sitemi için tabiki tavsiyeler var. Zaten hükümet olarak geldiğimiz günden beri vergi sistemini iyileştiriyoruz. Vergi düzenlemelerinde gri alanları azaltmaya, minimize etmeye yönelik büyük çaba içindeyiz. Bakanlık olarak, kendimizi günün değişen şartlarına dünyanın değişen dinamiklerine uydurmak için zaten bir reform süreci içindeyiz. Bu türden önerileri yararlı buluyoruz. Hükümet olarak vergi yüklerin zaten aşağı çekmiştik. Kurumlar vergisi, toplamda yüzde 65'ten yüzde 34'e, gelir vergisi de yüzde 50'lerden, yüzde 35'lere indi ve hatta bazı dolaylı vergilerde KDV'yi bile indirdik. Türkiye'de ortalama KDV oranı yüzde 14.4. Onu anlatmaya çalıştık. Vergi yükünü aşağı çektik ancak, vergi mevzuatını basitleştirmek için vergi uygulamalarında etkinliği ve verimliliği artırmaya yönelik çabalarımız devam edecek. Gelir vergisi üzerinde çalışıyoruz. Bu yönde biz, kendilerine bilgi verdik. Bu tabiki yatırım ortamının çok önemli bir parçası vergi. Vergi uygulamalarının, Türkiye'nin daha çok yatırım çekmeye yönelik çabasını destekleyecek nitelikle olmasına çabalıyoruz."