IMF Başkan adayları destek arayışında

Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanlığı için adaylığını açıklayan Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, destek arayışlarına Brezilya'dan başladı. Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens ise İspanya'daydı.

cumhuriyet.com.tr

Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya'yı ziyaret eden Lagarde, Brezilya ve diğer gelişmekte olan ülkelerin desteğini kazanmak amacıyla bu ülkelerin IMF'de daha fazla etkili olması için reformları sürdürme sözü verdi.

Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega ile görüşen Lagarde, gazetecilere yaptığı açıklamada, IMF'nin, gelişmekte olan ülkelere daha fazla oy hakkı tanıyan reformlara devam etmesi gerektiğini belirterek, ''Seçilirsem, IMF'nin üyelerin bütün üyeleri temsil etmesini sağlayacağım. 2008 yılından bu yana söz verilmiş reformlar söz konusuydu ve IMF, Dominique Strauss-Kahn döneminde başlayan bu reform sürecini sürdürmeli'' diye konuştu.

''Avrupalı ve Fransız olmak ayrıcalık sağlamamalı, ancak bunun bir sakıncası da olmamalı'' diyen Lagarde, IMF'nin, dövizdeki aşırı dalgalanmalardan kaçınmak için uluslararası işbirliğini artırmasının önemli olduğunu da ifade etti.

Mantega ise Brezilya yönetiminin, Lagarde'ı mı yoksa diğer aday Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens'ı mı destekleyeceğine henüz karar vermediğini söyledi.

Lagarde için ''kesinlikle işinin erbabı bir bakan'' ifadesini kullanan Mantega, IMF'ye başkan olmak için önemli niteliklerin, deneyim, yeterlilik ve reform taahhüdü olduğunu ve Brezilya'nın desteğini açıklamadan önce bütün adayların kendi durumlarını ortaya koymasını bekleyeceğini belirtti.

IMF'nin, bir Avrupalının IMF başkanı ve bir ABD'linin Dünya Bankası Başkanı olma geleneğinin bozulmasına açık olması gerektiğini vurgulayan Mantega, ''Kapıyı açık bırakmalıyız ki IMF başkanı, bir Avrupalı, Amerikalı ya da gelişmekte olan ülkelerden biri olabilsin. Brezilya için önemli olan şu; IMF'nin yeni başkanının önemli reformlara imza atıldığı son üç yıldaki yoluna devam etmesi'' dedi.

IMF başkanının milliyetine göre değil, liyakat temelinde seçilmesi gerektiğini yineleyen Mantega, gelişmekte olan ülkelerin artan etkisinin süreçte farkına varılması gerektiğini bildirdi.

Avrupa ülkelerinin, IMF'nin Avro Bölgesi'nin borç sorunuyla uğraştığı bir dönemde fonun başkanlığını bir Avrupalının yapması gerektiği gerekçesiyle büyük destek verdiği Lagarde, destek arayışlarına Hindistan, Çin, Rusya ve Suudi Arabistan'da devam edecek.

Bazı gelişmekte olan ülkeler ise küresel ekonomik gücün yönünün Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelere dönmesini yansıtması için diğer ülkelerin IMF başkanlığı görevini üstlenmesinin zamanının geldiğini belirterek, diğer bir Avrupalının IMF başkanı olmasına itiraz ediyor.

IMF başkanlığı için adaylık süresi 10 Haziran'da sona eriyor. IMF'nin 24 üyeli İcra Direktörleri Kurulu'nun yeni başkanı haziran ayı sonuna kadar seçmesi bekleniyor.

 

''Hala uygulanması gereken acı reçeteler var"

IMF başkan adayı ve Meksika Merkez Bankası Başkanı Agustin Carstens, Avro Bölgesi borç krizi için daha sıkı, daha gerçekçi hareket planı olabileceğini söyledi.

Carstens, IMF adaylığı süreci için geldiği İspanya'da El Pais gazetecine verdiği demeçte, Avrupalı olmayan birinin, Avrupa'nın sorunlarına büyük bir nesnellikle taze kan getirme konusunda uygun olabileceğini belirterek, gelişmekte olan ülkelerin son yıllarda uluslararası ekonomi konusunda güvenilir partnerler olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Carstens, ''Hala uygulanması gereken acı reçeteler var ve uluslararası finansal topluluk desteğini vermeli fakat deneyimlerimle bu sert önlemlerden başka alternatif olmadığını düşünüyorum'' dedi.

Avro Bölgesindeki krizin tek çözüm yolunun daha sıkı önlemler alınması ve daha gerçekçi hareket planı olduğunu ifade eden Carstens, bu önlemlerin hangileri olduğunu belirtmedi.

Yunanistan, İrlanda ve Portekiz, borç krizleri nedeniyle uluslararası yardım alan ülkeler oldu. Ancak ekonomistler Yunanistan'ın ülke borç seviyesinin sürdürülemez olduğunu konusunda endişe duyuyor.

Carstens, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde karşısında adaylığını deklare eden tek rakip oldu.

AB ülkeleri, Avro Bölgesinin borç krizi yaşadığı bir ortamda Avrupalı aday Lagarde'ı güçlü bir şekilde destekliyor.