"IMF anlaşması olmazsa dünyanın sonu değil"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, IMF ile şu anda yeni bir anlaşma için görüşmelerin sürdüğünü, ancak bu anlaşma yapılamazsa da dünyanın sonunun olmadığını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bazı toplantı ve açılışlara katılmak üzere dün geldiği İngiltere'de bugün, The Economist Dergisi tarafından düzenlenen ve 2 gün süren, "Gelişmekte Olan Pazarlar 2009" isimli zirveye katıldı.

Bakan Babacan, yaklaşık 20 dakika süren, zirvenin ikinci günündeki konuşmasında, Türkiye ekonomisi, global ekonomik kriz ve ekonomik krizin Türkiye ekonomisine olan etkilerini değerlendirdi. Babacan, Türkiye'nin son yıllarda gerçekleştirdiği siyasi ve ekonomik reformlar sayesinde, tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krize karşı hazırlıksız yakalanmadığını ifade etti.

Ali Babacan, IMF ile ilişkilerle ilgili olarak da, AKP Hükümeti'nden önce IMF ile 17 anlaşma yapıldığını ancak, bunların bir şekilde tamamlanamadığını, AKP döneminde, 18. anlaşmanın 2005 yılında, 19. anlaşmanın da 2008'de tamamlandığını belirtti. Babacan, IMF ile şu anda yeni bir anlaşma için görüşmelerin sürdüğünü, ancak bu anlaşma yapılamazsa da dünyanın sonunun olmadığını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, geçtiğimiz günlerde, Türkiye;de açıkladığı orta vadeli ekonomik programa da değinerek, bu programa göre bütçe açığını yılda yıla en alt seviyelere indirmeyi öngördüklerinin altını çizdi. Programın IMF tarafından da memnuniyetle karşılandığını belirten Babacan, programı IMF;den bağımsız ve hükümetin bir programı olarak planladıklarının da altını çizdi.

Ali Babacan, Avrupa Birliği süreci ile ilgili olarak da, sürecin kendisinin Türkiye için oldukça önemli olduğuna ve Türkiye'nin AB sürecindeki reformları gerçekleştirirken, AB'nin temel yapısına da oldukça yaklaştığına işaret etti.

Kendisine yöneltilen soruları da yanıtlayarak zirveden ayrılan Ali Babacan, daha sonra Azeri bir gazeteciye demeç verdi. "Yakın coğrafyamızda olanlarla ticari, ekonomik, siyasi ilişkilerimiz çok çok farklı boyutlara gelmiş durumda. Özellikle komşularımızla olan ticarete baktığımızda rakamlar çok memnun edici bir hızda artıyor. Özellikle Azerbaycan'la olan ilişkilerimizin çok özel bir yeri var" diyen Babacan, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki Bakü - Ceyhan ile Bakü - Tiflis - Erzurum gaz boru hatlarının önemine değindi.

Azerbaycan- Ermenistan ve Türkiye - Ermenistan ilişkilerinde yaşanan sıkıntılara da dikkati çeken Başbakan Yardımcısı Babacan, "Biz bölgemizde normalleşmeyi arzu ediyoruz. Şu anda bölgemizde problemli ilişkiler var. Bu sıkıntılar da önümüzdeki dönemde çözüm yoluna gidilirse, bölgedeki enerji hatları, iletişim ve ulaşım açısından yepyeni bir ortama gidilir ve bölgede yepyeni bir jeopolitik konum oluşacaktır" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İngiltere'deki temaslarında dün, Oxford Üniversitesi'nde, Güneydoğu Avrupa Etüdleri Programı'nın (SEESOX) Türkiye ayağının resmen faaliyete girmesine ilişkin açılış törenine katılarak burada Türkiye - Yunanistan ilişkileri ile ilgili bir konuşma yapmıştı. Ardından da Londra'ya geçerek, London School of Economics'de "Dünya Ekonomik Krizi ve Türk Ekonomisindeki Gelişmeler" konulu bir konferans verdi. Babacan'ın bugün İngiltere'den ayrılması bekleniyor.