İkinci 7 Şubat krizi
Fidan’ın istifa kararını açıklamak için 2012 yılında MİT görevlilerinin ifade vermeye çağrıldığı 7 Şubat’ı tercih etmesi ve ‘yoruldum’ açıklaması yapması istifa üzerindeki tartışmaları alevlendirdi.
cumhuriyet.com.trCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında milletvekili adaylığı konusunda görüş ayrılığı olduğu gibi bir görüntü ortaya çıksa da eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın siyasete atılmasıyla AKP’de taşlar yerinden oynayacak.
Erdoğan’ın “sır küpüm” dediği ve adaylığını doğru bulmadığını açıkladığı Fidan’ın dün istifası kabul edilerek yerine vekâleten atama yapıldı. Kulislerde, siyasete katılmasıyla birlikte Fidan için şu olasılıklar tartışılıyor:
Çözüm süreci emanet edilir: Fidan, Meclis’e girdikten sonra düz bir milletvekili olarak kalmaz. Mutlaka kabineye girer. Çözüm sürecinde aktif bir rol üstlenen Fidan’la ilgili ilk olasılık kabinede çözüm sürecinin emanet edileceği Başbakan Yardımcılığı görevi olabilir. Fidan’ın adı, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Davutoğlu hükümetinde dışarıdan Dışişleri Bakanı olarak kabineye girmesi gündeme gelmişti. Ancak Fidan’ın seçime kadar MİT Müsteşarlığı’nda kalması uygun görülmüştü. Çözüm süreciyle ilgili başka bir planlama yapılırsa Fidan, Dışişleri Bakanlığı’na da getirilebilir.
Seçim sonucu planları değiştirebilir: Davutoğlu’nun AKP Genel Başkanı ve başbakan olarak görevini sürdürüp sürdürmeyeceği konusunda seçimde alınacak sonuç çok önemli. Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Yalçın Akdoğan, Fidan’ın başbakan olacağı yönündeki iddiaların doğru olmadığını açıklasa da Davutoğlu’nun seçimde kayda değer bir başarı sergileyememesi ya da AKP’nin milletvekili sayısının düşmesi durumunda sonbaharda yapılacak kongrede genel başkanın değişimi gündeme gelebilir. Bu durumda gündeme gelecek isim Erdoğan’ın “sır küpü” Fidan olur.
Başkanlık sistemine geçilirse: Erdoğan, tüm planlarını seçimde AKP’nin anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşması durumunda başkanlık sistemine göre yapıyor. AKP’nin böyle bir sayıya ulaşması ve başkanlık sistemine dönük bir anayasa değişikliği yapması durumunda Fidan’ın adı bu içinde de gündeme gelecektir. Başkanlık sisteminin getirilmesi durumunda Fidan’ın adı başkan yardımcısı ya da Erdoğan’ın sağ kolu olarak başka bir görev için gündeme gelebilir. Eğer başkanlık sistemi yerine partili cumhurbaşkanlığı gibi bir modele gidilmesi durumunda da Fidan, yeni sistemde etkin bir konuma getirilebilir.
Çatlak görüntüsü strateji mi?: Erdoğan, daha önce de görüş ayrılıkları yaşamasına karşın ilk kez Fidan’ın adaylığı konusunda Davutoğlu’ndan farklı düşündüğünü açıkladı. 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan oylamasında da iki isim arasında görüş ayrılığı yaşanmasına karşın basın önünde dillendirilmedi. Erdoğan, Davutoğlu’nun açıkladığı şeffaflık paketiyle ilgili olarak da basına kapalı toplantıda tepkisini dile getirdi. Erdoğan’ın ilk kez çatlak görüntüsü verilmesini göze alarak açıklama yapması “Farklı bir strateji mi yürütülüyor” yorumlarını getirdi.
Son toplantı
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, dün öğlen saatlerinde başlayan çözüm süreci toplantısı akşam saatlerinde sona erdi. Başbakanlık Resmi konuttaki toplantı yaklaşık 3.5 saat sürdü. Toplantıya MİT Müsteşarı Hakan Fidan, müsteşar olarak son kez katıldı. Toplantıda Fidan ile birlikte başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Bülent Arınç ve Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Başbakanlık Başmüşaviri Ali Sarıkaya ve Hatem Ete katıldı. Saat 14.30’da Davutoğlu başkanlığında başlayan toplantıya katılan Hakan Fidan, istifasının yürürlüğe girmesine 30 dakika kala toplantıdan ayrıldı.