İki bin yıllık soğuk hava deposu

Burdur'un Ağlasun İlçesi'ndeki Sagalassos Antik Kenti'nde 2 bin yıl önce yapıldığı ve soğuk hava deposu olarak kullanıldığı tahmin edilen bir yapı bulundu.

DHA

Ağlasun'daki Sagalassos Antik Kenti'nde 1989 yılından beri süren kazıların bu yılki bölümü başladı. Belçika Leuven Katolik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Marc Waelkens'in 2 yıl önce görevini bırakmasıyla kazı başkanı olan aynı üniversiteden Prof. Dr. Jeroen Poblome, 60'ı Türk 115 görevli ve bilim insanının görev aldığı kazıların bu yılki bölümünün 31 Ağustos'ta sona ereceğini söyledi.

'HELENİSTİK DÖNEME AİT ESERLER ORTAYA ÇIKIYOR'

Bu yıl 8 değişik alanda kazı çalışması yürüttüklerini anlatan Prof. Dr. Poblome, "Bu yıl Sagalassos'un erken yüzyıllarını araştırıyoruz. Biliyoruz ki Büyük İskender burada savaş yaptı. O zamanki kaynaklar Sagalassos'un küçük bir kent olmadığını belirtiyor. O yüzden erken Sagalassos'u bulmak istiyoruz. Helenistik dönemin kokusunu aldığımız her yeri kazmak istiyoruz. O yüzden Yukarı Agora etrafında kazı yapıyoruz. Büyük ihtimalle kentin merkezi oradaydı. Şu ana kadar Büyük İskender zamanına dair herhangi bir şey bulamadık ama Helenistik döneme ait eserler yavaş yavaş ortaya çıkıyor" dedi.

2 BİN YILLIK SOĞUK HAVA DEPOSU

Antik kente milattan önce 2'nci yüzyılda önemli binalar ve anıtsal yapılar yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Poblome, "Yukarı Agora'da büyük, iki katlı bir bina ortaya çıkıyor. Bu binanın orta Helenistik dönemde soğuk hava deposu olarak kullanıldığını düşünüyoruz. Bu yapı tipi daha başka antik kentlerde de var ama Sagalassos'ta bugüne kadar bu eksikti. Şimdi bulduk. O çağa göre büyük bir bina. Bu iyi bir haber. Bina o kadar büyük ki kazılar 5 yıl sürebilir" diye konuştu.