'İhtişam ve Tevazu; Padişahın Ressam Kulları' Paneli

TBMM Milli Saraylar, Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde 8 Temmuz'a kadar sergilenecek olan 'İhtişam ve Tevazu; Padişahın Ressam Kulları' etkinlikleri kapsamında bir panel düzenliyor.

cumhuriyet.com.tr

Panelde sanat tarihçileri Prof. Dr. Semra Germaner “Saray İçin Çalışan Yabancı Ressamlar”, Doç. Dr. Ahmet Kamil Gören “Türk Resminin Önemli Bir Odağı: Saray Koleksiyonu”, Aysel Çötelioğlu “Enderun Mektebi'nin Son Dönemlerinde Resim Eğitimi ve Öğrenci Resimleri”, Gülsen Sevinç Kaya “Padişahın Ressam Kulları” konulu konuşma yapacaklar. 14 Haziran Perşembe günü, saat: 16.00’da, Dolmabahçe Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilecek olan panelin amacı son dönem Osmanlı Sarayının Türk Resim Sanatı’nın gelişimine katkısını ve dönemin kültür ve sanat ortamını yeni bilgiler ışığında tanıtmak. Sergi gezisi ise, saat 15.30’da başlayacak.

Panel ve sergiyi organize eden Milli Saraylar, bu çalışmanın Osmanlı padişahları sanat eğitiminin gelişmesi, yurtdışına öğrenci gönderilmesi, sanatçılara siparişler verilmesi, sergilerden eser satın alınması ve yetişen sanatçıların sarayda ya da okullarda görevlendirmesi gibi birbiri ardınca gelişen yeni eğitim ve kültür atılımları ile Batılı anlamda Türk Resmi’nin en büyük destekçisi olmuşlardır. “İhtişam ve Tevazu; Padişahın Ressam Kulları” adlı sergi, saraya sundukları eserlerine, isimlerine “Kulları” sözcüğünü ekleyerek imza atan Türk ressamlarını ele alan bir ilk olduğunu belirtiyorlar.
 
Panel, “İhtişam ve Tevazu; Padişahın Ressam Kulları” sergisi ile ilgili hem kavramsal çerçeve hem de resimler ile ressamlar hakkında bilgiler verilmesi amacıyla Doç.Dr. Ahmet Kamil Gören’in eşliğinde geziyle başlayacak. Katılımcılar, sergideki, Batılı anlamda Türk resminin öncüleri olan Osman Nuri Paşa’dan, Şeker Ahmet Paşa’ya, Süleyman Seyyid Bey’den, Osman Hamdi Bey’e Türk resminin büyük ustaları ile askeri ve sivil okullardaki öğrencilerin veya bu okullardan mezun olan bazı ressamların eserlerini izleyecekler. Panele giriş serbest olup, LCV yaptırmak gereklidir.
Panelistler: PROF. DR. SEMRA GERMANER
 
1967 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü'nden mezun oldu.
1968-1973 yılları arasında Université de Paris I Sorbonne Institut d'Art et d'Archéologie'de Modern Sanat dalında master yaptı.1979 İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesinde "Son Osmanlı Dönemi İstanbul Ahşap konutlarında Cephe Bezemeleri " konulu tezle Doktor ünvanını aldı.1974 yılından beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi  Fen -Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü'nde öğretim üyesi olarak  görev yapmaktadır. Osmanlı modernizmi, Cumhuriyet dönemi  resim sanatı, Oryantalizm, Osmanlı ve batı dünyası  ilişkileri hakkında çeşitli makaleleri , ulusal ve uluslararası kongrelerde bildirileri vardır. Halen, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde ders veriyor.
 
Başlıca Yayınları: Ciner,S., Son Osmanlı Dönemi İstanbul Ahşap Konutlarında Cephe Bezemeleri, (DoktoraTezi), İ.T.Ü.Mim.Fak.Yay.İstanbul,1982.  Germaner,S.-İnankur.Z.,  Oryantalizm  ve  Türkiye, İstanbul,1989. Germaner,S., XVIII.Yüzyıl Avrupa Resmi, Anlatımı Biçimlendiren Etmenler,Kabalcı Yayınevi ,İstanbul ,1996. Germaner,S.,  1960 Sonrası Sanat -Akımlar ,Eğilimler,Gruplar , Sanatçılar, Kabalcı Yayınevi, İstanbul ,1997 Germaner,S, "Cumhuriyet Döneminde Resim Sanatı" , Cumhuriyetin Renkleri Biçimleri, Bilanço 98, Tarih Vakfı Yay., (İstanbul:1999) Germaner,S.-İnankur.Z.,Oryantalistlerin İstanbulu, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul,2002.
DOÇ.DR.AHMET KAMİL GÖREN

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'nden Sanat Tarihçisi olarak mezun oldu. Ayrıca, “Klasik Arkeolojiye Giriş”, “Klasik Mitoloji”, “Arkaik Çağ Mimarlığı”, “Arkaik Çağ Heykeltraşlığı”, “Antik Şehircilik”, “Helenizm Tarihi” dersleri aldı. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden "Hüseyin Avni Lifij Türk Resim Sanatı İçindeki Yeri ve Önemi" adlı teziyle Yüksek Lisans; "Türk Resminde '1914 Kuşağı' Sanatçılarının İnsan Figürü Sorunu" adlı teziyle Doktora derecesi aldı. 1994'te "The Martin Harrison Memorial Fund" bursuyla doktora tezi için Oxford Üniversitesi'nde çalıştı ve aynı burs kapsamında Paris'te araştırmalarda bulundu. 1992 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Genel Sanat Tarihi Anabilim Dalı’nda görevini sürdürmekte; ayrıca Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel Sanatlar Bölümü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Anasanat Dalı; Sanat Kuramı ve Eleştiri Programı’nda “Çağdaş Türk Sanatı ve Yeni Açılımları“ dersini vermektedir. Başlıca Yayınları Türk Resim Sanatında Şişli Atölyesi ve Viyana Sergisi, Şişli Belediyesi-İstanbul Resim ve Heykel Müzeleri Derneği Yayını, İstanbul (Mayıs), 1997.  50.Yılında Akbank Resim Koleksiyonu, Akbank, İstanbul Şubat 1998. Destek Reasürans Koleksiyonu, Destek Reasürans Sanat Galerisi, İstanbul Aralık 1998. Ferruh Başağa, Galeri Binyıl, İstanbul Şubat 2001. 5-Avni Lifij, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul Haziran 2001. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Resim, Büst, Kabartma, Fotoğraf Koleksiyonu, İ.Ü.Edebiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul Ocak 2003 (A.Gül İrepoğlu ile birlikte).  100 Koleksiyondan 100 Nuri İyem, Türkiye İş Bankası, İstanbul Aralık 2010.  Türk Ressamları Ansiklopedisi 1850-1950, Antik A.Ş., İstanbul 2012 (Yayına hazırlanıyor.) AYSEL ÇÖTELİOĞLU
 
Aysel Çötelioğlu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayarak Askeri Müze’de araştırmacı olarak çalışmaya başladı.  Daha sonra Y.T.Ü. Sosyal Bölümler Enstitüsü Müzecilik bölümünde Yüksek Lisans programına devam ederek “Askeri Müze Resim Koleksiyonunun Değerlendirilmesi” konulu tezle mezun oldu. 1998 yılında Kültür Bakanlığı’na atanarak Topkapı Sarayı Müzesi’nde araştırmacı olarak çalışmaya başladı. Halen aynı müzede Padişah Portreleri ve Resim Koleksiyonu- İşlemeler bölümlerinde araştırmacı olarak çalışmalarına devam etmektedir.

“Askeri Müze Resim Koleksiyonu”, “Askeri Müze Ateşli Silahlar Kataloğu (Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi)”, “İstanbul’un 100 Ressamı” adıyla üç kitabı, çeşitli kitap ve dergilerde makaleleri yayımlandı.
 
Gülsen Sevinç Kaya

Hacettepe Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü ile Mimar Sinan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde “Sultan Abdülaziz ve Plastik Sanatlar” adlı yüksek lisans tezini verdi. 17 yıldır çalıştığı Milli Saraylar Genel Sekreter Yardımcılığı’nda Tablo Koleksiyonu Sorumlusu Müze Araştırmacısı olarak görev yapmaktadır. “Dolmabahçe Sarayı Fotoğraf Albümleri” ve “Milli Saraylar Tablo Koleksiyonu ” adlı kitapları yazdı. Düzenlediği sergilerin yanı sıra,  çeşitli kitap ve dergilerde araştırmaları yayınlandı. Halen,Milli Saraylar Genel Sekreter Yardımcısı görevini yürütüyor.