"İhracatın zarar görmemesi için hemen plan yapılmalı"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Avro'nun durumunun tüm dünya için tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, Merkez Bankasıyla beraber ihracatçının zarar görmemesi için hemen bir plan yapılması gerektiğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Osmaniye'de Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Burada bir konuşma yapan Büyükekşi, Avro'nun durumunun artık sadece Avrupa için değil tüm dünya için tehdit olduğunun altını çizerek, "Merkez Bankasıyla beraber ihracatçının zarar görmemesi için hemen bir plan yapmalıyız. Avro'nun dolar karsısındaki değerinin kısa vadede gerileyemeye devam edeceği ihtimali konuşuluyor. Yunanistan'dan sonra İspanya'ya da sıçrayan sorunlar, Avrupa'nın kötü bir yaz geçireceğini gösteriyor" şeklinde konuştu.


Avro cinsinden ihracat yapan sektörlere destek adımları atılmalı

Son 4 yılda ihracatın komşu ve çevre coğrafyalara yayılmasıyla Avrupa'dan kaynaklanan kötü etkileri asgariye indirme imkanını bulduklarını ifade eden Büyükekşi, "Yine de dolar cinsinden maliyetlerle Avro cinsinden ihracat yapan sektörlere destek anlamına gelebilecek adımların atılması gerekiyor" dedi. Merkez Bankası'nın faizler konusundaki istikrarlı duruşuna devam etmesinin son derece önemli olduğunu kaydeden Büyükekşi, "Bankaların, müşterilerine her aşamada döviz satışı için telkinde bulunmalarını ilgiyle gözlemliyoruz. Bankalar, piyasa gerçekleri doğrultusunda değil, kendi pozisyonları doğrultusunda müşterilerini yönlendirmekte" diye konuştu.


"Reel sektör, sadece bankaların elinde bırakılamayacak kadar hayati"

Bizzat BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in, kriz sürecinde bazı bankaların kredi kullanan firmalara gereğinden fazla sert davrandığını ifade etmesinin dikkat çekici olduğunu söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi, şöyle konuştu:
"Artık, sadece bankalar değil banka haricindeki finans kurumlarının da reel sektöre kaynak sağlayan bir şekilde oyuna sokulması gerekmektedir. Hükümetin bu konuda önemli adımlar atmakta olduğunu müşahede ediyoruz. Reel sektör, sadece bankaların eline bırakılamayacak kadar hayatidir."


Türkiye Mayıs'ta 3 önemli atılım yaptı

Türkiye'nin, Mayıs ayında stratejik önemde üç önemli atılım yaptığını kaydeden Büyükekşi,
bu gelişmelerin, Rusya Devlet Başkanı Medvedev ve beraberinde heyetin Türkiye'yi ziyareti ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önce Yunanistan'ı, ardından da Güney Amerika'ya düzenlediği ziyaretler olduğunu söyledi. Büyükekşi konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Rusya 19.7 milyar dolar ile bizim en çok ithalat yaptığımız ülke. 3.3 milyar dolar yıllık ihracat ile de en fazla ihracat yaptığımız 6'ıncı pazarımız. Rusya ile 16.4 milyar dolarlık bir dış ticaret açığımız var. Rusya'ya özel önem veriyoruz. Çünkü bu dış ticaret açığını kapatma arzumuz var. Diğer taraftan da Rusya büyük bir pazar. Bunu değerlendirmemiz gerekiyor. Rusya ile vizeler kaldırıldı. Sadece vizelerin kalkması bile kritik bir gelişme. Yine Mayıs ayı içinde Yunanistan'a tarihi bir ziyaret gerçekleştirdik. Yunanistan ziyareti ve imzalanan anlaşmalar, Türkiye'nin komşularıyla sorunlarını çözme konusunda ne kadar kararlı olduğunun bir göstergesi. Her iki ülkede dış güvenlik için çok ciddi kaynaklar ayırıyorlar. Hatta Yunanistan'ın girdiği kriz ortamında bu sık sık dile de getirildi. Türkiye sırf Yunanistan dolayısıyla ayrı güvenlik mekanizmaları oluşturdu. Bu mekanizmaları devre dışarı bırakıp bu kaynağı eğitim ve Ar-Ge için kullansa Türkiye gerçek bir sıçrama yapar. Aynı şekilde Yunanistan da benzer bir yöntem izlese, krizden çıkış sürecinde ciddi bir kaynağa kavuşmuş olur."

Türkiye'nin, kriz sonrasında dönemde dış ticaret konusunda oldukça aktif adımlar atmaya başladığını ifade eden Büyükekşi, dış ticaret ve ikili ilişkiler konusunda büyük potansiyele sahip ülkelere karşı yakın ilgi gösterildiğini vurguladı.


"Dış ticaretimizin zayıf olduğu ülkelere özel önem veriyoruz"

Türkiye'nin dış ilişkilerini dünyanın dört bir yanında geliştirmeye çabasında olduklarını kaydeden Büyükekşi, "O yüzden dış ticarette ilişkilerimizin zayıf olduğu ülkelere özel önem veriyoruz" dedi. Avrupa'daki gelişmelerinde dikkatlice izlendiğini belirten Büyükekşi, Avro'nun dolar karşısında 1.20'lere kadar gerilemesi ve uzun süre bu seviyelerde kalma ihtimalinin ihracatçıları endişelendirdiğini ifade etti. Avro'nun dolar karşısında gerilemesinin ihracatı etkileyeceğini dile getiren Büyükekşi, Bunun sonucunda ihracat rakamlarının olumsuz etkileneceğini, Avrupa ülkelerinde durgunluğa bağlı olarak ihracatın miktarsal olarak gerileyebileceği ve girdi maliyetleri dolar olan, ama ihracatını Avro ile yapan firmaların karlarında düşüş olabileceğini söyledi.