İhracat yüzde 5 düştü
Çevre ülkelerde yaşanan sorunları, Rusya ile ilişkilerin yansımamış olması nedeniyle dışsatım ekimde yüzde 4.6 geriledi. İhracat 12 ayda 139 milyar dolara geriledi
cumhuriyet.com.trTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ekim ihracat verilerini Ford Otosan’ın Kocaeli’nde bulunan fabrikasında açıkladı. TİM verilerine göre mücevher dışındaki altın ihracatı hariç tutularak yapılan hesaplamalarda, ekimde ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4.6 düşüşle 11 milyar 727 milyon dolar oldu. Ocak-ekim dönemini kapsayan ilk 10 aylık ihracat yüzde 3.7 azalışla 115 milyar 952 milyon dolar olurken, son 12 aylık dönemde ihracat da yüzde 5 düşüşle 139 milyar 385 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Otomotiv lider
Sektörel bazda ekim ayında en fazla ihracatı yüzde 8.2 artış ve 2 milyar 190 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Bunu 1 milyar 431 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 239 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.
Ekimde en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 8.2 ile otomotiv, tarım ürünlerinde de yüzde 23.2 artışla zeytin ve zeytinyağı sektörleri yaptı. Sektör bazında miktar olarak ekim ayında dokuz sektörde artış, 18 sektörde de azalış gözlendi. İhracatını bir önceki yılın aynı ayına göre miktar olarak en çok artıran sektörler yüzde 16.9 artış ile su ürünleri ve hayvansal mamuller ile yüzde 9 artışla zeytin ve zeytinyağı sektörleri oldu.
Ekim ayında 102 ülkeye ihracatta artış yaşanırken 133 ülkede gerileme oldu. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke arasında Almanya’ya ihracat yüzde 0.1 azalış, İngiltere’ye yüzde 15.2 azalış, Irak’a yüzde 13.1 azalış kaydederken, İtalya’ya yüzde 3.6 ve ABD’ye yüzde 12.8 artış gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında ekim ayında en yüksek ihracat artış oranlarını yüzde 61.7 ile Bulgaristan, yüzde 23.7 ile Çin ve yüzde 12.8 ile ABD elde etti. Avrupa Birliği’ne ihracatta yüzde 4.7 düşüş meydana gelirken, Uzak Doğu ülkelerine yüzde 35.8 oranında büyüme dikkat çekti. AB’nin ihracatımızdaki payı ise yüzde 49.6 oldu. İlk 10 aylık dönemde ise ihracat AB’ye yüzde 4.2, Kuzey Amerika’ya yüzde 4.1 artarken, Ortadoğu’ya yüzde 9.3, Bağımsız Devletler Topluluğu’na ise yüzde 6.6 azaldı.
Rusya yansımadı
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, verileri değerlendirirken “TİM rakamlarında mücevher haricindeki altın ihracatı yer almıyor. Açıklamış olduğumuz rakamlar ile TÜİK’in altın dahil rakamları farklılık gösteriyor. İhracatın düşmesinde çevre ülkelerde yaşanan sorunlar, ihracat fiyatlarının düşmesi ve Rusya ile düzelen ilişkilerin ihracat rakamlarına henüz yansımaması etkili oldu. Ayrıca, geçen seneki ekim ayına göre bu sene 1 iş günü eksik olması da ekim ayı ihracatının gerilemesinde etkili oldu” dedi.
İmalatta daralma sürüyor Türkiye PMI endeksi ekimde daralmaya devam etse de toparlanma göstererek 49.8’e yükseldi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Ekim 2016 dönemi sonuçları açıklandı. |