"İhracat yeniden çift haneli artışta mutluyuz"

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ı TİM'e davet ettiklerini ve 17 Eylül tarihinde ihracatçı birlik başkanları ve yardımcıları ile bir toplantı düzenleyeceklerini açıklayan Büyükekşi, "Bu toplantıya büyük önem veriyoruz. Ortak menfaatimiz Türkiye. Dolayısıyla Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren bu önemli konuda ortak bir konsensüse varacağımıza tüm kalbimle inanıyorum" diye konuştu.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ağustos ayında ihracatın yeniden çift haneli artış kaydettiğini belirterek, "Otomotiv sektörü yanı sıra hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de güzel bir ay geçirdi. Bu gelişmeler bizi mutlu etti. Ağustos'ta hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatı otomotivi geçerek ihracat şampiyonu oldu" dedi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı Ağustos ayı ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda sektörle ilgili görüşlerini dile getiren TİM Başkanı, ihracat ile döviz kuru arasındaki ilişkiyi değerlendirirken Merkez Bankası'nın kur politikası konusunda görüş bildirmeleri ve eleştiride bulunmalarının doğal karşılanması gerektiğini söyledi. Büyükekşi "Bu konuda şikayetlerimiz varsa, eleştirilerimiz varsa, çözüm önerilerimiz varsa bunu elbette kamuoyu ile paylaşacağız. Konunun tüm muhataplarına meselenin ciddiyetini aktaracağız. Bugüne kadar böyle davrandık. Bundan sonra bunu yapmaya devam edeceğiz. Bunu yaparken de hiçbir zaman kırıcı bir üslup kullanmadık. Her zaman yapıcı eleştiriler getirdik. Eleştirdiğimiz noktalarda pek çok sayıda çözüm önerisini de ortaya koyduk. Biz kurlar konusunda ortak bir çözüm bulunmasından yanayız" diye konuştu.

 

MB Başkanı Durmuş Yılmaz TİM'e gelecek

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ı TİM'e davet ettiklerini ve 17 Eylül tarihinde ihracatçı birlik başkanları ve yardımcıları ile bir toplantı düzenleyeceklerini açıklayarak şöyle devam etti:

"Sayın Yılmaz bu toplantıya katılacak. Kendisine birebir olarak kur ile ilgili yaşadığımız sorunları anlatma fırsatı bulacağız. Kendilerine çözüm önerilerimizi anlatacağız. Kendileri de bizlere görüşlerini paylaşacak. Türkiye'nin geleceği için en güzel çözümü bulacağımıza inanıyoruz. İhracatçılarımız Türkiye'nin ihracatçıları. Merkez Bankamız Türkiye'nin Merkez Bankası. Hepimiz aynı gemideyiz. Hepimiz ülkemizin geleceği için çalışıyoruz. Ortak menfaatimiz Türkiye. Dolayısıyla Türkiye'nin geleceğini ilgilendiren bu önemli konuda ortak bir konsensüse varacağımıza tüm kalbimle inanıyorum."

 

İhracat ve ithalat bağıntısı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı (TÜİK) Temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı "Rakamlar bazı gerçekleri işaret ediyor. Bazı kişiler diyor ki Türkiye'de ihracatın artışı ithalata bağımlıdır. İhracatın artması için ithalatın artması gerekir. Bunun böyle olmadığı rakamlardan net olarak görüyoruz. İhracat yüzde 13,4 artarken ithalat yüzde 32,1 arttı. Demek ki ihracat ve ithalat arasında doğrudan bir bağlantı kurmak mümkün değil. Yılın ilk 7 aylık rakamlarına göre ise dış ticaret açığımız hızla büyüyor. İlk 7 ayda dış ticaret açığımız yüzde 90 büyüyerek 35 milyar dolara çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 76'dan yüzde 65'e geriledi. Temmuz ayı ithalatına baktığımızda, en yüksek artışın tüketim mallarında ve özellikle otomotivde olduğunu görüyoruz. İçerdeki üretici rekabet edemezken ithalatta patlama yaşandı. Bu tablonun en büyük sorumlusu ne yazık ki döviz" dedi.

 

Ağustos ihracatı ile yeniden çift haneli artış

Ağustos ayında ihracatın tempo kazandığını ifade eden Büyükekşi, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Aylık ihracat artışımız tekrar çift haneli rakamlara çıktı. Bundan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Yıllık bazda en fazla ihracat yapan sektörümüz olan otomotiv sektörü Ağustos ayını iyi geçirdi. Temmuz ayında otomotiv sektörünün ihracatı yüzde 6 gerilemişti. Ağustos ayında sektörün ihracatını yüzde 5 arttırdığını görüyoruz. Yıllık bazda en fazla ihracat yapan ikinci sektörümüz olan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de güzel bir ay geçirdi. Sektörün ihracatı Ağustos ayında yüzde 7, yılın ilk 8 ayında ise yüzde 12 arttı."

Ağustos ihracat verilerinin ilginç bir istatistik yarattığına dikkat çeken Büyükekşi, "Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatı Ağustos ayında otomotivi geride bıraktı. Diğer bir deyişle Ağustos ayının ihracat şampiyonu hazır giyim ve konfeksiyon sektörü oldu. Kimyevi maddeler sektörümüz bu seneyi oldukça başarılı geçiriyor. Sektörün ihracatı yılın ilk 8 ayında yüzde 34 arttı. Ağustos ayındaki artış oranı ise yüzde 18 oldu" açıklamasında bulundu.

 

Yüz güldüren pazarlar

Ağustos ayında Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı pazarlardaki gelişmelerin yüz güldürdüğünü söyleyen TİM Başkanı şu değerlendirmede bulundu:

"Ağustos ayında Almanya'ya ihracatımız yüzde 15, İngiltere'ye ihracatımız yüzde 22, İtalya'ya ihracatımız yüzde 2, Hollanda'ya yaptığımız ihracat yüzde 16 arttı. Ağustos ayında asıl sürprizi komşu ve çevre ülkelerdeki pazarlarımızda yaşadık. Irak'a yaptığımız ihracat aylık bazda yüzde 29, Rusya'ya yaptığımız ihracat yüzde 51, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptığımız ihracat yüzde 47, Suudi Arabistan'a yapığımız ihracat yüzde 10, İran'a yaptığımız ihracat yüzde 51, İsrail'e yaptığımız ihracat yüzde 34 arttı. Bunun yanı sıra uzak pazarlarda da önemli ihracat artışları yaşıyoruz. ABD'ye ihracatımız aylık bazda yüzde 44 artış gösterdi. Brezilya'ya ihracatımız yüzde 14 arttı. İlk 8 aylık ülke rakamlarına baktığımız zaman en fazla ihracat yaptığımız ilk 30 ülkeden sadece 3'üne ihracatımız geriledi. Bu ülkeler Mısır, Cezayir ve Yunanistan oldu. 27 ülkeye ise ihracatımız arttı. En fazla ihracat yaptığımız 5 pazardan, Almanya'ya ihracatımız yüzde 16, İngiltere'ye yüzde 24, İtalya'ya ihracatımız yüzde 19, Fransa'ya ihracatımız yüzde 5, Irak'a ihracatımız ise yüzde 10 artış gösterdi. İlk 8 ayda en fazla ihracat artışı yaşanan ülke yüzde 1138 artış ile Peru oldu. Malezya'ya yüzde 180 artan ihracatımız, Tayland'a yüzde 177, Şili'ye yüzde 169 artış gösterdi."