İhracat rakamları açıklandı (01.04.2010)
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre mart ayında ihracat, 2009 yılının aynı ayına göre yüzde 34,34 artışla 9 milyar 569 milyon 397 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.
cumhuriyet.com.trDevlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı Kahramanmaraş'ta düzenlenen basın toplantısında TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı.
Büyükekşi'nin verdiği bilgiye göre, bu yılın ilk üç ayında ihracat yüzde 22,36 artışla 25 milyar 686 milyon 32 bin dolar oldu.
Son 12 aydaki ihracat rakamı ise yüzde 13,21 düşüşle, 101 milyar 777 milyon 88 bin dolar olarak gerçekleşti.
"Türkiye IMF'siz de yaşayabilirmiş"
Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, IMF'siz yola devam edilmesinin Türkiye'ye olan güveni artırdığını ifade ederek, IMF ile anlaşma olmayacağının açıklanmasının ardından piyasada hareketlilik gözlenmeğine dikkat çekti. Büyükekşi, "Demek ki, Türkiye, IMF'siz de yaşayabilirmiş" dedi.
TİM Mart ayı ihracat rakamlarını Kahramanmaraş'ta açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, IMF anlaşması ihtimalinin ortadan kalktığını belirterek, "Biz de rahat bir nefes aldık. Çünkü Türkiye, IMF anlaşması olmadan yoluna devam edebilecek güçte" dedi.
Türkiye'de her düzeyde mali disiplininin korunduğunu kaydeden Büyükekşi, şirket iflaslarının olmadığına dikkat çekti. Büyüme için bakir ve potansiyeli yüksek bir çok sektörün olduğunu kaydeden Büyükekşi, büyümeyi desteklemek üzere bankacılık sisteminin de son derece sağlam olduğunu söyledi.
"IMF ile bir anlaşma olmayacağı" açıklandığında piyasaları yakından takip ettiklerini anlatan Büyükekşi, açıklamadan sonra borsanın yoluna devam ettiğini, faizlerin ise yüzde 9'un altına düştüğünü ve döviz kurunda ise herhangi bir hareketlilik gözlenmediğini vurguladı. Büyükekşi, Türkiye'nin IMF'siz yoluna devam etmiş olmasının, Türkiye'ye olan güveni artırdığının altını çizerek, "Demek ki, Türkiye, IMF'siz de yaşayabilirmiş" dedi.
Merkez bankası faizleri uzun süre mevcut seviyede tutmalı
Ancak, Merkez Bankası'nın faizleri uzun bir süre daha mevcut seviyede tutması gerektiğini ifade eden Büyükekşi, "Çünkü faizler düşük tutuldukça yatırım canlanacak. Yeni üretim sahaları açılacak. İstihdam artacak. 'Para parayı çeker' tabiri de o zaman olumlu bir eksende gerçekleşir. Faizlerin düşmesi ile ortaya çıkan kaynağı yönlendirmemiz gereken yer belli. Bu kaynağı orta ve uzun vadede sanayiyi ve ihracatı destekleyen politikalara kanalize etmemiz gerekiyor. Artık üç maddelik tek gündemimiz var; üretmek, ihraç etmek ve istihdamı arttırmak. Öte yandan IMF'nin olmadığı bir ortamda kendi çıpamızı kendimizin oluşturması ve bu sayede pozitif yönde ayrışmış olmamız son derece önemli. Bu konuda atılacak adımların başında artık bir Mali Kural uygulaması var" diye konuştu.
TİM olarak buna destek verdiklerini kaydeden Büyükekşi, mali disiplinin önceden belirlenmiş sınırlar çerçevesinde sağlanmasının oldukça olumlu olduğunu, bunun tüm dünyada Türkiye'ye olan güvenilirliği sağlayacağını dile getirdi. Büyükekşi, "IMF olmadan da kendi kendimizi disipline edebildiğimizi tüm dünyaya göstereceğiz" dedi.
"Kurlarda istikrar ve uzun vadede rekabetçi seviye bekliyoruz"
Büyükekşi, kurlarda istikrar ve uzun vadede rekabetçi seviye beklediklerini belirterek, kurların üzerinde durma nedenlerini şöyle anlattı:
"Çünkü bu topraklarda üretimin kaderi 400 yıldır değişmedi. Hep Batı'nın gerisinde kaldı. Hep kaybetti. Ama, şimdi dünya değişiyor, şartlar değişiyor. Burayı üretimin merkezi yapma şansımız var. Anadolu hiç olmadığı kadar sanayileşiyor. Bu toprakların kaderini üretimle, ihracatla değiştireceğiz. Biliyoruz ki insan, sahip olduklarının değil sahip olabileceklerinin toplamıdır. Bunun için, orta ve uzun vadede rekabetçi olacağız."
Ucuz döviz eleştirisi
Bunun için uzun soluklu bir politikaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Büyükekşi, yüzyıllardır ucuz dövizle ithalatın pompalandığını, ithalatçıların kazandığını, devletin de gümrük vergisi aldığı için bu çarpıklığa ses çıkarmadığını söyledi.
Bugün ise üretip, dışarı satma şansının olduğunu dile getiren Büyükekşi, bunun desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Para ve kur politikasının uzun vadede bunu desteklemesi gerektiğini vurgulayan TİM Başkanı Büyükekşi, istikrarlı ve rekabetçi kuru bunun için istediklerini ifade etti.
"Kriz tamamen geride kaldı"
Krizin artık tamamen geride kaldığını vurgulayan Büyükekşi, dünya ticaretinin canlanmaya başladığını, 2009 boyunca azalan dünya ticaretinin aylık 1.1 trilyon dolara ilerlediğini söyledi. Türkiye'nin ihracatının da hızla toparlandığının altını çizen Büyükekşi, ihracattaki toparlanmanın Türkiye'nin rakiplerinden daha hızlı bir şekilde olduğuna dikkat çekti. Büyükekşi, "Şubat ayında Türkiye yüzde 20.3 ihracat artışı yakalamıştık. Bu ayda Güney Kore'nin ihracatı yüzde 17'de, Brezilya'nın ihracatı yüzde 13'te, Hindistan'ın ihracatı yüzde 12'de kaldı. Özellikle büyük pazarlarımızda yaşadığımız yükselişle moral buluyoruz. En çok ihracat yaptığımız 30 ülkenin 27 tanesinde ihracat artışımız var" diye konuştu.
"Bu rakamlar şaka değil"
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise Türkiye'nin Mart ayında ihracatının yüzde 34,34 artmasından duyduğu mutluluğu dile getirirken, ''Başkan size 1 Nisan şakası yapmadı. Allah'a şükürler olsun bu rakamlar şaka değil. Artık Türkiye'nin ihracat konusundaki eski günlerine, eski performansına döndüğünün çok net göstergesi'' dedi.
Bakan Çağlayan, yaptığı konuşmada, ihracat rakamlarını şöyle değerledirdi:
''Evet bugün 1 Nisan. Başkan size 1 Nisan şakası yapmadı. Allah'a şükürler olsun bu rakamlar şaka değil. Artık Türkiye'nin ihracat konusundaki eski günlerine, eski performansına döndüğünün çok net göstergesi. Onun için ben de böyle bir tekerleme ile sözlerime başlayayım istedim. İhracat rakamlarını, sizlerdeki heyecanı ve sevinci gördük. Ben de diyorum ki, bugün bir Nisan neşeli oluyor insan. Hakikaten bugün neşeli bir günümüzdeyiz.''
Küresel bir oyuncu olan Türkiye'nin ekonomisinin nereden nereye geldiğine işaret eden Çağlayan, kendisinin çok başkanlar ve ihracat ordusuyla yurtdışında bulunduğunu ifade ederken, ''50 bin kişilik bir ordumuz var'' dedi.
Kahramanmaraş'ın, ülkenin sanayi üretiminde, yatırımında, istihdamında ve teşvik verildiği zaman teşvikleri boşa gitmediğinin gösterilmesinde çok önemli bir başarı gösterdiğini söyleyen Bakan Çağlayan, bundan dolayı Kahramanmaraş'ta olduklarını ifade etti.
2009 yılında tüm dünyada ciddi tahribat yaşandığı, dünya ticaretinin allak bullak olduğu, birçok ülkenin iflas etmek durumunda olduğu bir dönemde Kahramanmaraş'ın ihracatını yüzde 13,6 artırdığının altını çizen Çağlayan, ''Size verilen teşviklerin, bu ülkenin hükümetteki bir bakanı olarak helal hoş olsun diyorum. Sağ olun'' dedi.