İdlib’de kılıçlar çekiliyor: TSK danışmanlık yapacak iddiası

Şam’ın bir sonraki operasyon hedefi olarak gösterdiği, TSK’nin de konuşlu olduğu bölgede muhalif gruplar güç birleşiminde.

cumhuriyet.com.tr

 

Suriye’deki savaşın son ve en kritik cephesi olarak görülen İdlib’de Türkiye’nin desteklediği ÖSO bünyesindeki grupların Şam’a karşı tek bir emir-komuta zinciri altında savaşmak üzere bir araya geldikleri bildirildi. Ahrar-uş Şam, Nureddin Zengi hareketi, Ceyşül Ahrar, Liva Sukur el Şam ve Cebhet el Şam adlı gruplar tarafından yapılan açıklamada, “Ulusal Özgürleştirme Cephesi (UÖC) çatısı altında savaşılacağı” duyuruldu.

Şam hükümetinin, müttefikleri Rusya ve İran’ın da desteğiyle ülkenin güney ve orta bölgelerinde neredeyse tamamen hakimiyeti sağlamasının ardından gözler cihatçı güçlerin ve silahlı muhaliflerin kontrolündeki tek vilayet olan, TSK’nin gerginliği azaltma bölgesi uygulaması çerçevesinde 12 gözlem noktasının bulunduğu İdlib’e çevrildi.

Lavrov: Öldürücü darbe

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, bir hafta önce yeni hedeflerinin İdlib olacağını söylemişti. Güney Doğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) zirvesi için gittiği Singapur’da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise dün kentteki militanlara öldürücü darbe indirilmesi gerektiğini söyledi.

‘TSK danışmanlık yapacak’ iddiası

AA ve AFP’ye konuşan UÖC temsilcileri İdlib ve Hama’daki ÖSO bileşenlerini tek çatı altında toplamayı amaçladıklarını, öncelikli hedeflerinin Suriye ordusu ve bağlı güçlerinin bölgede ilerleyişini engellemek olduğunu belirtti. UÖC’nin TSK’den askeri danışmanlık alacağı iddia edildi. Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinde ÖSO bileşenlerinin yanı sıra El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) grubunun da etkin olduğu biliniyor. Deraa ve Doğu Guta gibi bölgelerden tahliye edilen militanların da yerleştirildiği İdlib’de nüfusun 2.5 milyona ulaştığı belirtiliyor. Olası bir çatışma halinde Türkiye sınırına yeni bir göç dalgası ihtimalinin yüksek olduğu bölgede, Suriye ordusu ve müttefiklerinin müdahalesine ilişkin belirsizlik sürerken ÖSO ile HTŞ arasında da gerilim artmış halde. UÖC’ün bir işlevinin de HTŞ’yle mücadele olduğu yorumları yapılıyor.

Öte yandan, İdlib’de dün gerçekleşen bombalı saldırıda, 10’u HTŞ militanı, biri çocuk olmak üzere en az 18 kişinin öldüğü iddia edildi.

Rus gücü  Golan’da devriye gezecek

Suriye’nin güneybatısında İsrail’in işgali altındaki stratejik Golan Tepeleri’nin çevresine Rus askeri polisinin konuşlandırılacağı belirtildi. Rus Genelkurmayı “Golan Tepeleri’nde tahriklerin önlenmesi amacıyla askeri polisin konuşlandırılacağı 8 gözlem noktası oluşturulacağı, bölgenin istikrara kavuştuktan sonra bu noktaların Şam’a teslim edileceği” açıklaması yaptı. Rusya ile İsrail arasındaki görüşmelerin ardından İran destekli Şii milislerin Golan’dan 85 km. geriye çekildikleri bildirilmişti. Rus askeri polisinin konuşlandırılacağına ilişkin haber, “İsrail’in Golan Tepeleri’nde düzenlediği operasyonda 7 cihatçıyı öldürdüğünü” duyurmasının ardından geldi. Bölgede Ürdün’ün de IŞİD’e karşı operasyon yaptığı aktarıldı.

Lieberman’dan Esad’lı dönem vurgusu

Öte yandan, Suriye savaşının başından bu yana Şam karşıtı tavır sergileyen İsrail hükümeti, sahada son dönemdeki gelişmelerin ardından tutum değiştirdi. İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın ülkenin genelinde dizginleri yeniden ele aldığını, Golan’ın artık daha sakin olacağını söyledi. “Bizim perspektifimizden durum iç savaş öncesi nasıldıysa ona geri dönüyor, yani gerçek bir muhatap, sorumlu biri ve merkezi yönetim var’’ dedi.

Gazze’ye yakıt ambargosu

İsrail, Hamas yönetimindeki Gazze’ye yönelik ablukasını daha da sertleştiriyor. Savunma Bakanlığı, Gazze Şeridi’ne Kerm Ebusalim Sınır Kapısı üzerinden yapılan gaz ve yakıt sevkiyatına izin verilmeyeceğini duyurdu. Kararın, Gazze tarafından İsrail’e gönderilen “yanıcı balon ve uçurtma terörüne” cevap olarak alındığı savunuldu.