Hurafeler de kitaba girdi

MEB'in dağıttığı Türkçe kitabında abdest alan Müslümanlar arasında salgın hastalıkların Batı'daki kadar sık görülmediği ifade edilirken Türklerin temiz olması Müslümanlığa bağlandı.

cumhuriyet.com.tr

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), yeni eğitim-öğretim yılında ücretsiz olarak dağıttığı Türkçe 5. sınıf ders kitabında abdest almanın salgın hastalıkları engellediği ifade edildi. Kitapta, 1500’lü yıllarda alan Müslümanlar arasında salgın hastalıkların Batı’daki kadar sık görülmediği belirtildi.

Anadolu’ya gelen gezginlerin Türklerin temizliğine hayran kaldığı savunulan kitapta, “Bunun nedenlerinden biri olarak Türklerin Müslüman olması sayılabilir” ifadesi yer aldı. MEB’in 2009-2010 eğitim-öğretim yılında taşradaki ilköğretim okullarına ücretsiz olarak dağıttığı Türkçe ders kitabında bir okuma metni içerisinde 16. yüzyılda abdest alan Müslümanlar arasında Batı’ya göre daha az salgın hastalık görüldügü ileri sürüldü.

Erdem Yayınları tarafından hazırlanan ve MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayını alan ders kitabındaki “Sağlık ve Çevre” konusunda yer alan “Haydi Banyoya” başlıklı okuma parçasında, Türklerin Müslüman oldukları için temiz olduğu belirtildi. Okuma parçasında, günde beş kez abdest alan Müslümanlar arasında salgın hastalıkların Batı’daki kadar sık görülmediği iddia edildi.

Gökhan Tok tarafından yazılan ve düzenlenerek kitaba alınan okuma parçasında, abdestle ilgili olarak şunlar kaydedildi:

“Türklerin de Orta Asya’da bulundukları dönemde yıkanmaya gereken önemi verdiği söylenemez. Orta Asya’nın göz alabildiğine uzanan bozkırlarında ve çöllerinde en değerli şeylerden biri suydu kuşkusuz. Bu da suyun bir tür kutsallık kazanmasına neden olmuştu. Kutsal sayılan su kirletilmemeliydi. Cengiz Han’ın yasasına göre elbiseler yıkanmadan eskiyene kadar giyilmeli ve iyice yıpranınca atılmalıydı.

Öte yandan 1500’lü yıllarda Anadolu’ya gelen gezginler Türklerin temizliğini görüp hayran kalırdı. Bunun nedenlerinden biri olarak Türklerin Müslüman olması sayılabilir. Yıkanan, günde beş kez abdest alan Müslümanlar arasında salgın hastalıklar Batı’daki kadar sık görülmüyordu.”


Okuma parçasının son paragrafında yıkanmanın kültürel bir yanı da olduğu belirtildi. Okuma parçasında Müslümanların ibadete başlamadan önce abdest aldıkları, Hinduların ruhlarının arınmasını sağlamak için kutsal saydıkları Ganj Nehri’nde yıkandıkları, Hıristiyanların ise yeni doğan çocukları vaftiz ayininde yıkadıklarına işaret edildi.

"Ders kitabı bilimsel içerikten yoksun"

Çanakkale Eğitim-Sen Şube Başkanı Güngör Güler, ders kitabının söz konusu bölümünün bilimsel içerikten yoksun olduğunu kaydetti. Metnin hurafelere dayalı olduğunu belirten Güler, okuma parçasında “1500’lü yıllarda Anadolu’ya gelen gezginler” gibi muğlak, ne olduğu belli olmayan ifadelerin yer aldığını dile getirdi.

Suyun önemi anlatılırken konuyu Müslümanlığa bağlamanın hiçbir anlamı olmadığını belirten Güngör, şunları kaydetti:

“AKP iktidarından bu yana ders kitaplarında bu tür şeyler hep yapılıyor. Herhangi bir dayanağı olmayan sözde bilgilerle çocukların beynini yıkamaya çalışıyorlar. Biz çocuklarımıza bilimsel, laik, demokratik eğitim vermeye çalışırken bilimsellikten uzak hurafelerle çocuklarımızın kafalarını dolduruyorlar. Konuyla alakası olmamasına karşın dinsel bilgiler araya sokulmuş. Bunun bilimsel bir yanı yok ki ‘Müslümanlar abdest almışlar da salgın hastalıklara yakalanmamışlar.’ Böyle bir bilgi olabilir mi? Bütün dünyada salgın hastalıklar varken, bunun bizim ülkemizde olmamasının abdest almakla açıklanması, hangi bilimsel çerçeveye dayanıyor. Böyle bir saçmalığın ders kitaplarında yer alması doğru mu?”