"Hükümetin adımı olumlu ama yetersiz"

DSP Genel Başkan Yardımcısı Osman Kılıç, kısa çalışma ödeneğinin süresini ve miktarını artırma yönünde atılan adımların olumlu, ancak yetersiz olduğunu bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

DSP Genel Başkan Yardımcısı Osman Kılıç, küresel ekonomik krizin getirdiği durgunluğun etkisindeki ekonomiyi hareketlendirmek için talebin ve tüketimin canlandırılması gerektiğini vurguladı.

Keyfi işçi çıkarmaların önüne geçilmesini, yatırımın, üretimin, tüketimin üzerindeki yüklerin acilen indirilmesini veya ertelenmesini isteyen Kılıç, şunları kaydetti:

''Hükümet tarafından, istihdamın korunması, talebin canlandırılması amacıyla alınan kararlar, kısa çalışma ödeneğinin süresini ve miktarını arttırma yönünde atılan adımlar olumlu olmakla beraber yetersizdir, eksiktir. Ağırlaşarak devam edeceği görülen ekonomik kriz ortamı dikkate alınarak, işsizlik sigortası ödeneğine hak kazanma koşullarının hafifletilmesi, ödenek miktarlarının ve süresinin arttırılması, sigorta kapsamının genişletilmesi kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Öncelikle hak ediş koşulu olan son üç yılda en az 600 gün pirim ödenmesi ve son 120 gün eksiksiz pirim ödenmesi koşullarının yumuşatılması gereklidir. İşsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için, geriye doğru toplam 360 gün pirim ödenmiş olması yeterli olmalıdır. İşsizlik ödeneği, son 4 aylık pirime esas kazançlar dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama net kazancın yüzde 50'sidir. İşsizlik ödeneği miktarı aylık asgari ücretin netini geçemez.

Son derece yetersiz olan işsizlik ödeneği, asgari ücretin net tutarından az ve iki katından fazla olmamak üzere, son üç aylık pirim matrahı ortalamasına göre yeniden düzenlenmelidir. Şu anda 6, 8 ve 10 ay olan işsizlik ödeneği süresi de en az bir yıla çıkarılmalıdır.''