Hükümet, Öcalan'la görüştü mü?

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, açlık grevlerinin sona erdirilmesi sürecinde terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile İmralı'da görüşüldüğü iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

cumhuriyet.com.tr

Cezaevlerindeki sona eren açlık grevlerinin sorulması üzerine Atalay, açlık grevleri başladığından itibaren hükümet olarak daima insani bir bakış açısı içinde olduklarını söyledi.
Grevlerin sona erdirilmesine yönelik değişik çabalar sergilediklerini de belirten Atalay, şunları kaydetti:
''Açlık grevi devam ederken cezaevlerinde hükümlü ve tutukluların durumunun iyi takibi konusunda Adalet Bakanlığımız çok başarılı bir çalışma yürüttü. Ben Adalet Bakanımızı ve Bakanlığımızı tebrik ediyorum. Açlık grevini yürüten hükümlü ve tutukluların takibi, odalarında yalnız kalmaması, yanlarında daima grevde olmayan kişiler de oldu, bu tür organizasyonlar yapıldı. Sağlık konusunda çok ciddi bir takip yapıldı. Sağlık Bakanlığımızla da işbirliği yürütüldü. İyi bir koordinasyonla bu süreç bu şekilde atlatılmış oldu. Şundan memnunuz doğrusu, açlık grevi süresinde hiç bir hayat, can kaybı olmaması çok önemliydi. Şu anda da açlık grevlerine katılan hükümlü ve tutukluların sağlık kontrolleri yapılıyor. Kalıcı bir iz olmaması yönünde de elden gelen çaba gösteriliyor. Hükümet olarak biz, bu tür sorunlarda daima mümkün olabildiğince sorunun çözümü için bütün boyutları göz önünde tutuyoruz, çok boyutlu bakıyoruz. Bu olayda da böyle olmuştur. Açlık grevinin sona erdirilmesinden memnunuz.''

''Durmayan o çalışmalarımıza biz yine devam edeceğiz''

''İmralı ile yeni bir diyalog süreci başladı denilebilir mi?'' sorusuna da Atalay, şu yanıtı verdi:
''Bu konuları yürütürken, gerek terör gerek Kürt meselesiyle irtibatlı konulara bakarken daima çok boyutlu baktık. Demokratikleşme sürecini, insan hakları boyutunu hep ön planda tuttuk. Bu sorunların bütün boyutlarını iyi anlamaya çalıştık. İyi anlamayı çözümün şartı, gereği olarak gördük. Şu anda da o devam ediyor. Geliştirdiğimiz tüm politikalar bu yönde değerlendirilebilir.
30 Eylül'deki büyük kongremiz öncesinde ve kongre sürecinde Başbakanımızın çok ileri açıklamaları olmuştu. Sorunların çözümü konusunda yeni enstrümanların da devreye sokulacağı konusunda özellikle bizim 2023 vizyon kitapçığımıza iyi bakılırsa, o 63 yeni reform unsuru içinde bu yönde çok önemli hususlar var. Mesela farklı dilde savunma haklarıyla ilgili hususlar da oradaydı. Orada başka şeyler de var. Bunları zaten biz yürütüyoruz.

Ada ile görüşme konusu zaten bu olaydan önce de olmuştu. Basına da yansıdı. İstihbarat birimlerimizin elemanları zaten görüştüler. O kongreden sonra bir görüşme olmuştu. Zaten kardeşi daha sonra yine görüşmeye gitmişti. Bu çerçevede de yine o şekilde bir adım atılmış oldu. Yani biz bu sorunların kökten çözümü, Türkiye'nin bu sorunlardan kurtarılması için bu çok kapsamlı, çok boyutlu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Burada somut şeyler söylemek istemiyorum. Esasen durmayan o çalışmalarımıza biz yine devam edeceğiz.''

Atalay, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla görüştürülmesinin mümkün olup olmayacağının sorulması üzerine de bu konularda Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in görüşüne başvurulması gerektiğini söyledi. Atalay, ''Şu süreçte hemen o yönde bir adım atılmadı. Esasen o yönde bir talep vardı. Ama avukatları yerine yine kardeşinin görüştürülmesi tercih edilmiş oldu bu süreçte de'' diye konuştu.

''Sabote edici bazı gelişmeler daima oldu''

Bir gazetecinin, ''Açlık grevlerinin İmralı ile görüşmeleri sekteye uğrattığı yönünde görüşler vardı. Bundan sonrasında daha sıklıkla ve sağlıklı şekilde görüşmeler ilerleyecek denilebilir mi?'' sorusu üzerine Atalay, şunları kaydetti:
''Burada iyi niyetli bir bakışla Türkiye'nin bu sorunlardan kurtarılması için çalışmalarımız sürecek, biz sürdüreceğiz. O iyi niyetli bakışı tabii bekliyoruz. Ne zaman kalıcı çözümler için ileri adımlar atılmaya başlansa onu sabote edici bazı gelişmeler daima oldu. Son yıllarda bunu daima gözlemledik. Umarız o olmaz. Biz bu yöndeki çalışmalarımızı daha verimli yürütürüz diye diliyorum.''

Beşir Atalay, ''Çözüm konusunda bugün daha mı umutlusunuz? Daha olumlu bir sürece girildi diyebilir misiniz?'' sorusu üzerine de bunun, kolay ve yalın ifadelerin kullanılamayacağı bir konu olduğunu söyledi. Atalay, şöyle devam etti:
''Çalışmak gerekiyor. Hemen tekil bir olayla bu kadar kapsamlı sorunların değerlendirmesini yapmamak gerekiyor. Ama biz aynı kararlılıkla şunu ifade ediyorum; daima daha fazla demokrasi, daha fazla insan hakkı, vatandaşlarımızın tamamını daha fazla sahiplenme ve iyi niyetli bakışlarla ülkemizi bu sorunlardan inşallah kurtarırız diye yolumuza devam edeceğiz.''

Hakkari'deki 5 şehit

Hakkari'deki operasyonlarda 5 askerin şehit olduğunun hatırlatılması ve konuyla ilgili yeni bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine Atalay, bölgede operasyonların bir süredir devam ettiğini söyledi. Şehitlere rahmet dileyen Atalay, ''Yürüyen bir operasyonun içinde, Silahlı Kuvvetlerimizin yürüttüğü operasyonlar içinde bir çatışmadır. o süreçte maalesef şehitlerimizi verdik. Bölgede güvenlikle ilgili çalışmalarımız hiç sekteye uğramadan devam ediyor, edecek. Orada en küçük bir tereddüt olmasın'' diye konuştu.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da partiye gelişinde, gazetecilerin anadilde savunmayla ilgili düzenlemenin TBMM'de Genel Kurulu'nda ne zaman görüşüleceğini sorması üzerine, Komisyon'daki programa göre Genel Kurul'a gelişinin değerlendirileceğini, henüz konuyla ilgili net bir şey olmadığını belirtti.