Hollanda'da konsolosluktan muhbirlik çağrısı

Hollanda'da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerden, e-posta ya da sosyal medya aracılığıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye hakkında hakaret içerikli paylaşımlar yapanları ihbar etmeleri istendi.

cumhuriyet.com.tr

BBC Türkçe'nin haberine göre çağrı, Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu'ndan geldi.

Hollanda'daki Türkiye kökenli sivil toplum kuruluşları dün bir elektronik posta adresinden (info.cgrotterdam@mfa.gov.tr) birer e-mail aldılar.

Başkonsolosluk; kuruluşların çalışanları, üyeleri ve onların yakınları ile ilişkide bulundukları vatandaşlara; kendilerine Cumhurbaşkanı, Türkiye ve Türk toplumuna yönelik aşağılayıcı, küçük düşürücü, nefret ve hakaret içeren mesajlar ulaşıp ulaşmadığını sordu.

Eğer bu yönde e-posta ya da sosyal medya mesajı ulaşmış ise, bunları yazanların isimleri ve kullandıkları ifadelerin 21 Nisan Perşembe günü mesai bitimine kadar başkonsolosluğa iletilmesi istendi.

BBC Türkçe'nin ulaştığı Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu yetkilileri, konuyla ilgili soruları yanıtlamadı.

'Halkı birbirine düşüreceksiniz'

CHP Hollanda Birliği ise Rotterdam Başkonsolosluğu'nun gönderdiği e-postaya ve yaptığı çağrıya tepki gösterdi.

Birlikten yapılan açıklamada, hiçbir insani ve evrensel karşılığı olmayan bu çağrının, Türkiye'yi altından kalkamayacağı bir yükün altına sokacağı belirtildi.

Açıklamada, çağrının, "gurbet ellerde vatandaşları birbirine düşüreceği" savunuldu, çağrıdan vazgeçilmemesi halinde hukuki yollara başvurulacağı vurgulandı.

CHP konuyu meclise taşıdı

Bu konuya ilişkin olarak İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanıtlaması için yazılı soru önergesi verdi.
 
Cihaner, öncelikle Rotterdam Başkonsolosluğuna suçları takip etmesi için Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisinin kim tarafından, hangi yasal dayanakla verildiğini sordu. Sivil toplum kuruluşlarına bu yönde e-mail ulaşması halinde mesajların kimden geldiğini, gönderenlerin isimleri ve yazdıkları tespit edilerek e-posta yoluyla Rotterdam Başkonsolosluğuna gönderilmesinin istendiğinin ifade edildiği önergede, bu durumdan Dışişleri Bakanlığı'nın haberi olup olmadığının da yanıtlanması istendi. 
 
Vatandaşlarından muhbirlik yapmasını isteyen Rotterdam Başkonsolosluğun'un bu düşmanlaştırıcı tavrına yönelik, Dışişleri Bakanlığı'nın nasıl bir önlem ve müdahalede bulunacağına dair sorular da önergede yer aldı.