Holbrooke anıldı

ABD'nin başkenti Washington'da geçen ay geçirdiği kalp rahatsızlığının ardından hayatını kaybeden Amerikalı deneyimli diplomat Richard Holbrooke için anma töreni düzenlendi.

cumhuriyet.com.tr

Washington'daki Kennedy Center'de düzenlenen tören, gerek Amerikan yönetimi gerekse yabancı ülkelerden üst düzey bir katılıma sahne oldu.

Aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, eski ABD Başkanlarından Bill Clinton, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın da aralarında olduğu binin üzerinde davetli, Holbrooke'u anmak için Kennedy Center'ı doldurdu.

Obama, törende yaptığı konuşmada, ''Holbrooke'in görev yaptığı yerlerin ve yaptığı işlerin, Amerikan dış politikasının kronolojisi olarak okunabileceğini'' belirterek, ''Holbrooke birçok açıdan, bir nesil Amerikan diplomatlarının rehber ışığıydı'' dedi.

Holbrooke'in ABD'nin sahip olduğu gücü tüm yönleriyle kavrayan ve yaşamının son nefesine kadar ülkesine hizmet için çalışan "olağanüstü bir diplomat" olduğunu ifade eden Obama, deneyimli diplomatın, yaptığı çalışmalarla bir ''farklılık yarattığını'' ve onun bu çalışmalarının günümüzde de devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.

Obama törende ayrıca, Amerikan diplomasisini onurlandıran kişilere yönelik yıllık olarak verilecek olan ''Richard Holbrooke Diplomasi Ödülü''nün duyurusunu yaptı.
 

Holbrooke'un geçmişi

Aort damarındaki yırtık nedeniyle kaldırıldığı George Washington Üniversitesinde geçen ay hayatını kaybeden Holbrooke, en son ABD'nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilciliği görevini yürütüyordu. Deneyimli diplomat, 50 yıla yakın diplomatik kariyeri boyunca dünyanın dört bir köşesinde, birçok önemli görevler üstlendi. Holbrooke'un belki de en büyük başarısı, 1995 yılında Bosna'daki savaşa noktayı koyan Dayton barış anlaşmasının mimarı olmasıydı.

Clinton döneminde bir ara ABD'nin BM Daimi Temsilciliği görevini de yürüten Holbrooke, diplomatik kariyeri boyunca, 1993-1994 yıllarında ABD'nin Almanya'daki Büyükelçisi, 1977-1981 yılları arasında ABD Dışişleri Bakanlığının en genç Doğu Asya ve Pasifik İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı olması gibi birçok görev üstlendi. Diplomatik kariyerine Vietnam'da başlayan Holbrooke, 1962 yılında Brown Üniversitesi'nden mezun olduktan hemen sonra Dışişleri Bakanlığı için Vietnam'da çalıştı ve Vietnam ile ilgili 1968-1969 Paris Barış Görüşmelerinde Amerikan heyetinin bir üyesi olarak yer aldı. Holbrooke, Vietnam'da bulunduğu sürede Mekong Deltası'nda BM Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın sivil temsilcisi olarak da görev aldı.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın seçim kampanyası sırasında, Clinton'ın en başta gelen dış politika danışmanlarından da biriydi. Seçim kampanyası sırasında, Obama ya da Clinton'ın seçimleri kazanması halinde adı olası dışişleri bakanları adayları arasında da geçen Holbrooke, kariyeri boyunca da uzun süreler Demokrat politikacılara siyasi danışmanlık yaptı.

Foreign Policy dergisinin bu yıl ''100 Küresel Düşünür'' arasında yer verdiği Holbrooke, eski ABD Başkanı Bill Clinton döneminde, Clinton'ın Kıbrıs Özel Temsilciliği görevine de getirilmişti. ''Dayton Anlaşması''nın mimarı olarak Kıbrıs'ta da çözüm yolunda ilerleme sağlaması umulan Holbrooke, adada taraflar arasında çözüm arayışlarına girmiş, ancak Bosna'daki başarıyı Kıbrıs sorunu için gösterememişti.

Holbrooke, Türkiye ile Yunanistan arasında, iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren ''Kardak krizi''nde arabuluculuk yapmıştı.

Holbrooke'un bir dönem Türkiye'yi Malezya'ya benzetmesi Türkiye'de ciddi tartışmalar yaratmış, bunun ardından Holbrooke, Türk kültürüne olan saygısına dikkat çekerek, sözlerinin Türkiye'de yanlış anlaşıldığını dile getirmişti.

Nobel Barış Ödülü'ne 7 kez aday gösterilen, ''To End A War'' (Bir Savaşı Bitirmek) adlı bir kitabı olan Holbrooke, gazeteci ve yazar Kati Marton ile evliydi.