Hızının sırrı, kaslarında
Japon araştırmacılar, yeryüzünün en hızlı koşan memelisi olarak bilinen çitanın sırrını çözdü.
cumhuriyet.com.tr''Mammalian Biology'' dergisinde yayımlanan araştırmada çitanın kas dokularını inceleyen ve ev kedileri ile köpeklerin kas yapılarıyla karşılaştıran bilim insanları, çitanın arka bacak kaslarının özel bir itiş gücüne sahip olduğunu ortaya çıkardı.
İlk kez bir çitanın vücudundaki tüm kas dokularının dağılımını inceleyen araştırmacılar, çitanın bedeninde farklı eylemler için farklı kas tipleri bulunduğunu belirledi.
Kas dokularından Tip 1 adı verilen dokuların az miktarda güç ürettiğini ancak yorgunluğa karşı dirençli olduğunu ortaya çıkaran araştırmacılar, Tip 1 dokuların hayvanların duruşlarını korumalarına ve yavaş yürümelerine yardımcı olduğunu keşfetti.
Tip IIa dokular, hızlı yürüyüş ve koşmaya uygunken Tip IIx dokular, yüksek güç üreterek hayvanın çok hızlı koşmasını sağlıyor.
Çita, kedi ve köpeklerde kas dokularının dağılımını inceleyen araştırmacılar, en fazla Tip 1 kas dokusunun çitanın ön bacaklarında, en fazla sayıda Tip IIx dokunun ise çitanın arka bacaklarında bulunduğunu saptadı.
Yamaguchi Üniversitesi Sistem Fizyolojisi Bölümü'nden Naomi Wada, çitaların ön bacakları ile arka bacakları arasındaki işlev farkının son derece dikkat çekici olduğunu söyledi.
Çitanın tüm gücünün tıpkı arkadan itişli araçlarda olduğu gibi arka bacaklarından geldiğine işaret eden Wada, çitanın denge sağlamak ve yavaşlamak için ön bacaklarını, hızlanmak ve koşmak içinse arka bacaklarını kullandığını kaydetti.
Wada, çitaların hızlı olmak için koşarken omurgalarını yay gibi kasabildiklerine de dikkat çekti.
Sıfırdan 120 km/saat hıza sadece 3,5 saniyede ulaşabilen çitanın saatteki hızı ise 121 kilometreyi buluyor.
Çitalar, koşarken 7 metre atlayabiliyor ve 12 yıllık yaşamlarının büyük bir kısmını havada geçiriyor.