Hizbullah, AB'nin terör örgütleri listesinde
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Lübnan'daki Hizbullah hareketinin askeri kanadının Birliğin terör örgütleri listesine dahil edilmesini onayladı.
cumhuriyet.com.trBulgaristan'ın Burgaz kentinde 18 Temmuz 2012'de 5 İsrailli turistin ve 1 Bulgar vatandaşının ölümüne neden olan bombalı saldırının arkasında olmakla suçlanan Hizbullah'ın askeri kanadını terör örgütü olarak gören İngiltere, AB'den aynı adımı atmasını resmen talep etmişti. AB içinde sadece Hollanda, bir bütün olarak Hizbullah'ı terör örgütleri listesine dahil etmişti.
Diplomatik kaynaklar, AB'nin Hizbullah'ın askeri kanadını terör örgütleri listesine alırken, sivil kanatla diyaloğun devamının güvence altına alındığını ve Lübnan'a AB mali yardımının bu karardan etkilenmeyeceğini belirtiyor.
AB kaynaklarına göre dışişleri bakanlarının, Hizbullah'ın askeri kanadının terör örgütleri listesine alınmasını onaylamasına rağmen kararın yasal zeminin hazırlanması için birkaç haftalık süreye ihtiyaç duyuluyor. Aksi halde Hizbullah'ın Avrupa Adalet Divanı'na başvurup kararı iptal ettirmeye çalışabileceği belirtiliyor.
Hizbullah'ın terör örgütleri listesine dahil olmasıyla AB'de tespit edilebilen malvarlığı dondurulabilecek ve militanlarına seyahat yasağı getirilebilecek. AB polis teşkilatı Europol, Hizbullah'a yönelik operasyonları koordine edebilecek.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Hizbullah'ın askeri kanadının terör örgütleri listesine dahil edilmesinin Lübnan'da istikrarsızlığa neden olmasını beklemediğini kaydederek, "Teröre karşı birleşik ve güçlü olduğumuzu göstermemiz önemli" dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de "Hizbullah'ın askeri kanadının AB'de terör eylemlerinde bulunmasına müsade edemeyiz" ifadesini kullandı.
Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans ise "AB'nin Hizbullah'ı gerçekte olduğu gibi terör örgütü olarak adlandırması önemli" derken bu kararla birlikte örgütün Avrupa'daki faaliyetlerinin kısıtlanacağını belirtti.
Hizbullah'a yakın kaynaklar: Örgüt, Avrupa'nın 'terör listesi'yle başa çıkmaya hazır
Hizbullah'a yakın kaynaklar, Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının örgütün askeri kanadını terör örgütleri listesine dahil etme kararının kendilerini etkilemeyeceğini öne sürdü.
Kaynaklar, örgütün uzun süredir ekonomik kuşatmaya maruz bırakıldığını belirterek, bu sebeple örgütün durumunu düzelttiğini, maddi açıdan kararın anlamı olmadığını savundu.
Lübnanlı siyasilerin örgütü terör listesine koymak için çalıştıkları yönündeki iddialarla ilgili olarak kaynaklar, "2006 Temmuz'unda bizlere karşı İsrail düşmanının yanında yer alanlar, hiç şüphe yok ki bu kararda yer almışlardır, aleyhimizdeki her fırsatı değerlendireceklerdir" ifadesini kullandı.
Hizbullah örgütünden, karara ilişkin herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.
Avrupa Birliği, bugün Lübnan'daki Hizbullah örgütünün askeri kanadının terör örgütleri listesine dahil edilmesi kararını onayladı. AB kaynaklarına göre, dışişleri bakanlarının onayına rağmen kararın yasal zeminin hazırlanması için birkaç haftalık süreye ihtiyaç duyuluyor. Aksi halde Hizbullah'ın Avrupa Adalet Divanı'na başvurup kararı iptal ettirmeye çalışabileceği belirtiliyor.
Hizbullah'ın terör örgütleri listesine dahil olmasıyla AB'de tespit edilebilen malvarlığı dondurulabilecek ve militanlarına seyahat yasağı getirilebilecek. AB Polis Teşkilatı Europol, Hizbullah'a yönelik operasyonları koordine edebilecek.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Hizbullah'ın askeri kanadının terör örgütleri listesine dahil edilmesinin Lübnan'da istikrarsızlığa neden olmasını beklemediğini kaydederek, "Teröre karşı birleşik ve güçlü olduğumuzu göstermemiz önemli" yorumunda bulunmuştu.
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de "Hizbullah'ın askeri kanadının AB'de terör eylemlerinde bulunmasına müsade edemeyiz" diye konuşmuştu.
Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans ise "AB'nin Hizbullah'ı gerçekte olduğu gibi terör örgütü olarak adlandırması önemli" derken bu kararla birlikte örgütün Avrupa'daki faaliyetlerinin kısıtlanacağını belirtmişti.
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev, Avrupa Birliği'nin kararından memnun
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının, Lübnan'daki Hizbullah hareketinin askeri kanadını terör örgütleri listesine dahil etmelerini memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
Plevneliev, yazılı açıklamasında, "Bu karar AB üye ülkeleri ve işbirliği yaptığımız güvenlik servislerinin, vatandaşların güvenliğini sağlanmasına ilşkin ortak çabalarının ürünüdür" ifadelerini kullandı. Alınan kararın AB coğrafyasında çeşitli kişilerin terörist girişimlerine ilişkin yapılan kapsamlı bir bilgi ve analizine dayandığını kaydeden Plevneliev, "Avrupa, tehlike yaratan herkese karşı taviz vermeden tepki göstereceğini göstermiştir" değerlendirmesini yaptı.
Bulgaristan'da ana muhalefetteki Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisi de kararı olumlu karşıladı. GERB lideri ve eski Başbakan Boyko Borisov, "Avrupa Birliği Hizbullah konusunda Bulgaristan ile dayanışma içinde" dedi. Kendi iktidarı döneminde Bulgarisan'ın Burgaz kentinin Sarafovo havalanından meydana gelen ve Hizbullah'ın suçlandığı saldırıyı anımsatan Borisov, AB'nin aldığı kararla her türlü terör eylemine karşı çıktığını gösterdiğini savundu.
Bulgaristan'da geçen şubatta dönemin Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Tzvetan Tzvetanov, 18 Temmuz 2012'de Burgaz kentinin Sarafovo Havalimanı'nda yapılan terör saldırısının arkasında Hizbullah'ın bulunduğunu savunmuş ancak kanıtların yeterli olmadığı gerekçesiyle bazı kesimlerin tepkisini çekmişti.
Lübnan Dışişleri Bakanlığından "hızlı alınmış karar" yorumu
Lübnan Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği'nin (AB) Hizbullah'ın askeri kanadını terör örgütü listesine alma kararını "hızlı alınmış bir karar" olarak yorumladı.
Dışişleri Bakanı Adnan Mansur yerel bir radyoya yaptığı açıklamada, "AB bu kararı alırken hızlı davrandı. Bu adım atılırken, Lübnan'a olumsuz yansımaları olmaması için acele edilmemesi gerekirdi" dedi.
Yüksek İslam Şii Konseyi Başkan Yardımcısı Şeyh Abdulemir Kabelan ise AB'nin kararına ilişkin olarak, "Bu kararın alınmasının makul bir gerekçesi olduğunu düşünmüyoruz çünkü Hizbullah bir terör örgütü değil vatanını ve halkını müdafaa eden bir direniş hareketidir" yorumunda bulundu.
Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen emekli Tuğgeneral Emin Hıtayt ise AB'nin aldığı kararın Hizbullah üzerinde iç ve dış etkileri olmayacağını söyledi.
Hıtayt, alınan kararın Hizbullah üzerindeki etkisinin, militanlara seyahat yasağı getirilmesi ve mal varlıklarının dondurulmasıyla sınırlı kalacağını ifade etti.
AB'nin, Hizbullah'ın askeri kanadı olarak tanımladığı grupla ilgili kesin bilgileri olmadığını belirten Hıtayt, "Gerçekte Hizbullah bünyesinde askeri ve siyasi olmak üzere iki kanat bulunmuyor. Hizbullah, İsrail'e karşı verilen direnişi yöneten bir örgüttür" dedi.
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları bugün, Lübnan'daki Hizbullah hareketinin askeri kanadının terör örgütleri listesine dahil edilmesini onaylamıştı.
AB kaynaklarına göre dışişleri bakanlarının, Hizbullah'ın askeri kanadının terör örgütleri listesine alınmasını onaylamasına rağmen kararın yasal zemininin hazırlanması için birkaç haftalık süreye ihtiyaç duyuluyor. Aksi halde Hizbullah'ın Avrupa Adalet Divanı'na başvurup kararı iptal ettirmeye çalışabileceği belirtiliyor.