Hitchcock’tan Rolling Stones’a
19. Selanik Belgesel Film Festivali bu yıl popüler Müzik bölümüne Sinema adlı yeni bir bölüm katarak “Müzik bölümünde Sinema”yı izleyicinin beğenisine sunacak. Bölümde Hitchcock’ı Analiz Etmek, Abbas Kiarostami x 2, En İyisi, Yerel İkonlar, Yasak Bölge, Rusya’dan Sevgilerle, Gizemli Cinayet, Haydi Rock and Roll başlıkları altında en yeni belgeseller gösterilecek.
Aslı Selçuk19. Selanik Belgesel Film Festivali (3–12 Mart) gerilim türünün ustası Alfred Hitchcock, minimalist sinemanın öncüsü Abbas Kiarostami, dünyaca ünlü sinema okulu La Fémis gibi sinemanın efsane adlarının çalışmalarını programına aldı. Bu isimlerin arasında The Rolling Stones, Placebo, Laibach gibi ünlü rock grupları da yer alıyor.
Müzik ve sinema yıllar süresince hem belgeselcilerin hem de izleyicilerin gözde temaları olmuştur. Yedinci sanat sinemanın unutulmaz anlarına, sekanslarına, türlerine, yönetmenlerine atıfta bulunan bu yeni bölümün adı “Müzik bölümünde Sinema”. Sinemayla birlikte etkinliğin popüler Müzik bölümü bu yıl Selanikli sinefillere eğlenceli zamanlar sunarak, onları umut veren, yetenekli belgeselcilerin çalışmalarıyla tanıştıracak.
Hitchcock’ı Analiz Etmek’te yönetmen Alexandre O. Philippe, 78/52 adlı belgeselinde sinema tarihinin en ikonik filmlerinden biri olan Psycho’yu (Sapık/1960) mercek altına alıyor. Belgeselinde Philippe Psycho’daki ünlü duş sahnesini analiz ederek Alfred Hitchcock’ın dehasını ve saplantılarını deşifre ediyor. 78/52, Selanik’te uluslararası prömiyerini yapacak.
Abbas Kiarostami x 2’de yaratıcı sinemacı Kiarostami’nin Güney İtalya’da çektiği son kısa belgeseli Take Me Home’un setine gidiyoruz. Ustanın yakın dostu ve ortağı Seyfullah Samadian, Kiarostami’nin kişisel portresini 76 Minutes and 15 Seconds with Abbas Kiarostami adlı belgeselinde yansıtıyor.
En İyisi’nde Claire Simon’un yönettiği The Graduation yer alıyor. Belgesel Paris’teki en prestijli sinema okulu La Fémis’in giriş ve mezuniyet sınavlarını, yoğun geçen derslerini eski mezunların ve yeni öğrencilerin bakışlarından irdeliyor.
Popüler müzik bölümünde bu yıl da ilginç, sıradışı belgeseller gösterilecek. Haydi Rock and roll’da The Rolling Stones Olé Olé Olé ! : A Trip Across Latin America adlı enerjik belgeselinde Paul Dugdale grubun Latin Amerika turnesine, Küba’daki ilk konserlerine odaklanıyor.
Yerel İkonlar’da Catherine Bainbridge, Rumble: The Indians Who Rocked The World’da popüler müzik tarihinde Amerikan yerlilerinin önemini ve etkisini vurguluyor. Jimi Hendrix, Link Wray, Charley Patton, Robbie Robertson gibi yerel kökenli sanatçıları anlatan belgesel de Martin Scorsese, Slash, Marky Ramone, Iggy Pop’la yapılan söyleşiler de yer alıyor.
Rusya’dan Sevgilerle’de 20. sanat yılını kutlama arifesinde Placebo, on Rus kentinde konser vererek ülkenin alternatif alt kültürüne imza atıyor. Placebo: Alt. Russia adlı belgeseli Charlie Targett–Adams yönetiyor.
Yasak Bölge’de Ağustos 2015’te Kuzey Kore’de canlı performans yapan Slovenyalı tartışmalı grup Laibach ülkede ilk konser veren yabancı grup konumuna ulaşıyor. Ugis Olte ile Morten Traavik’in ortaklaşa yönettiği Liberation Day bu ayrıksı etkinliği kayıt ederken kaçınılmaz olan kültür çatışmalarını da ortaya çıkarıyor.
Gizemli Cinayet’te Kasper Collins, I Called Him Morgan adlı belgeselinde 1972’de olan ve tüm caz severleri şoke eden gerçek bir öyküyü betimliyor. Ünlü caz müzisyeni Lee Morgan, New York’taki bir caz kulübünde sahnedeyken karısı tarafından tabancayla vurularak öldürülüyor.