Hepimiz aynı gemideyiz (07.11.2017)
Bonn’daki iklim konferansının ilk gününe küresel sıcaklık artışı damga vurdu.
cumhuriyet.com.trAlmanya’nın Bonn kentinde önceki gün başlayan ve iki hafta sürecek BM İklim Değişikliği Konferansı’nın ilk gününde Dünya Meteoroloji Örgütü’nün açılış oturumunda açıkladığı rapor ön plana çıktı. Raporda, 2017’nin kaydedilen en sıcak üç yıl arasında yer alacağı uyarısında bulunulurken; El Nino etkisinde geçen 2016’nın ise tarihin en sıcak yılı olarak kalmaya devam etmesinin beklendiği duyuruldu. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün aynı gün açıkladığı bir başka veri ise küresel sıcaklık artışına ilişkindi. Örgüt, küresel sıcaklık ortalamasının, sanayi devri öncesine kıyasla 1.1 derece arttığını belirtti.
Çevre dostu konferans
Konferansa katılan hükümet temsilcileri, Paris İklim Anlaşması’nda hedeflenenlere ulaşılması için izlenmesi gereken yol haritası üzerinde çalışıyor. Paris Anlaşması’nın en önemli maddesi küresel sıcaklık artışının sanayi devri öncesine kıyasla 2 derecenin altında tutulmasını öngörüyor.
Ancak hem Dünya Meteoroloji Örgütü’nün hem de BM’nin açıkladığı raporlar, sera gazı salımlarını azaltma sözü veren ülkelerin mevcut vaatlerini yerine getirmeleri halinde dahi 2 derece hedefinin çok uzağında kalınacağına işaret ediyor.
DW Türkçe’deki habere göre Almanya’nın 117 milyon Avro bütçe ayırdığı konferans, mümkün oldukça çevre dostu bir nitelikte düzenlenmeye çalışılıyor. 8 futbol sahası büyüklüğünde bir çadır kent dahil geniş bir alana yayılan konferans merkezleri arasındaki ulaşım için elektrikli ya da hibrit otomobil ve otobüsler kullanılıyor. Konferansta, arzu ettiği noktaya giderken spor da yapmak isteyen katılımcılar unutulmamış. Organizasyon yönetimi, katılımcılara ücretsiz olarak 600 bisiklet de sunuyor.
TÜSİAD da Bonn’da
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) da Bonn’daki konferansa katılıyor. 9 ve 10 Kasım’da, iki farklı etkinlikte yer alacak TÜSİAD’dan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin, içinde bulunduğu iklim kuşağı değerlendirildiğinde, düşük karbonlu kalkınma ve iklim değişikliğine karşı politikalar üzerinde odaklanması gerektiğine inanıyoruz” denildi.
“İklim Değişikliğiyle Mücadele Alanında TÜSİAD Tutum Belgesi” hazırlayan dernek, Türkiye’nin Paris Anlaşması’ndaki yerinin önemini, Türkiye’de düşük karbonlu bir yaşam için neler yapılması gerektiğini vurguluyor.