"Hemen ateşkes sağlanmalı"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Libya'da BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararı hemen şimdi uygulamaya konulmalı ve hemen ateşkes sağlanmalıdır'' dedi.
cumhuriyet.com.tr18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde tören düzenlendi.
Törende konuşan Erdoğan, dedelerimizin bundan 96 yıl önce tarihin akışını değiştirdiğini, yeni bir tarih yazdıklarını belirterek, bugün de bu coğrafyada tarihin yeniden yazıldığını, Türkiye'nin öncülüğünde halkların korkularını yendiğini, hak ve özgürlükleri için mücadele ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
''Bu mücadele, hepimizin ortak mücadelesidir. Biz bu değişimin seyircisi değil, öznesi, sesi, sözcüsüyüz. Onların talebi bizim talebimizdir. İşte dün Gazi Mustafa Kemal Trablus'taydı, Derne'deydi. Oraya götüren ruh o gün neyse bugün de aynı ruhtur. Bunu böyle bilmek durumundayız. Onların derdi bizim derdimizdir. Bizim zulüm karşısında sessiz kalmamız mümkün değil. Sivil halkın, kadınların, çocukların katledilmesi karşısında elimiz kolumuz bağlı oturmamız mümkün değil. Libya'da, 1973 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı doğrultusunda ateşkesin, az önce, Libya tarafından açıklandığını öğrendim. Ateşkesin derhal yürürlüğe girmesini, sivil halka karşı güç kullanımına derhal son verilmesini istiyoruz. Türkiye her zaman mazlumun ve hakkın yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir. Türkiye, bölgedeki değişim ve dönüşümün yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir. Türkiye, hukukun, demokrasinin, insan haklarının tarafıdır ve bunun da böyle bilinmesini özellikle burada ifade ediyorum. Bundan sonra da bunun takipçisi olacağız. Libya'da, BM Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararı hemen şimdi uygulamaya konulmalı ve hemen ateşkes sağlanmalıdır. Az önce Başbakan ile görüştük. Ama devamı da önemli. 'Biz ateşkesi ilan ettik' dedi. Bu konuda bu sabah bir açıklama biz yapmıştık. Bunun takipçisi olacağımızı da söyledik. Türkiye olarak, Çanakkale şehitlerinin evlatları olarak, dünyaya, bölgeye barış hakim olsun istiyoruz ve samimi bir şekilde bunun mücadelesini veriyoruz. Biz ilkelerle hareket ediyor ve sadece kardeşlik, barış, hukuk, adalet diye haykırıyoruz.''
Başbakan Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı'nda tüm bu coğrafyada çok büyük acılar yaşandığını, aradan 100 yıl geçmişken ''bu acılar tekrar yaşanmasın, acılar devam etmesin'' diyerek üzerilerine düşen sorumluluğu yerine getirdiklerini söyledi.
Çanakkale'de Mehmetçiğin kanının adeta sel olup aktığını, Çanakkale'de 96 yıl önce nice fidanların soldurulduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Biz artık bölgemizde, dünyada kan dursun istiyoruz. Ve insanın insana zulmü bitsin diyoruz. Bunu samimiyetle arzuluyoruz'' dedi.
Başbakanlık'tan yazılı açıklama
Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Libya'ya yönelik kararına ilişkin, ''Bu çerçevede, akan kanın ve sivillere yönelik şiddetin bir an önce durdurulmasını ve derhal ateşkes sağlanmasını istiyoruz. Bu yöndeki adımların hiç zaman kaybedilmeden hemen şimdi atılmasını ve halkın değişim ve dönüşüm taleplerinin karşılanmasını önemle bekliyoruz'' denildi.
Başbakanlık Basın Merkezi aracılığıyla yapılan açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin dün Libya'daki durum hakkında 1973 sayılı kararı kabul ettiği anımsatılarak, BM Şartının 7. Bölümü altında benimsenen kararın, bağlayıcı bir nitelikte olup tüm ülkeler bakımından uygulanması zorunlu hükümler içerdiği belirtildi.
Kararda, Libya'daki taraflara derhal ateşkes çağrısı yapılarak şiddetin ve sivillere yönelik saldırıların tamamen sonlandırılmasının talep edildiği ifade edilen açıklamada, Libya'da sivil halkın korunması için gerekli tüm önlemlerin alınması, bu meyanda, Libya hava sahasının insancıl amaçlı olanlar hariç tüm uçuşlara kapatılması hükümlerine yer verilen kararda, yabancı işgal güçlerinin herhangi bir şekilde Libya topraklarının herhangi bir bölümünde bulunamayacaklarının vurgulandığına değinildi.
İnsani yardımların süratle ve engelsiz olarak geçişinin temin edilmesi için gerekli önlemlerin alınması gereğinin altı çizilen kararda, Libya halkının meşru beklentilerini karşılayacak bir çözümün bulunması için çabaların artırılması ihtiyacına işaret edildiğine yer verilen açıklamada, bu bağlamda, BM Genel Sekreteri tarafından atanan Özel Temsilcinin ve Afrika Birliği'nin atadığı Yüksek Düzeyli Komite'nin çabalarına destek beyan edildiğine işaret edildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Kararda ayrıca, 1970 sayılı BMGK kararında tesis edilen silah ambargosunun uygulanması ve Libya'ya ait varlıkların dondurulmasını hükmünün kapsam alanının genişletilmesi hakkında hükümlere de yer verilmektedir.
Türkiye, en başından beri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmelere ilişkin her adımın uluslararası meşruiyet zemininde atılması gerektiğini söylemiştir. Yine en başından itibaren, halkın değişim ve dönüşüm taleplerinden yana olmayı ahlaki ve vicdani bir sorumluluk olarak görmüştür. Bu çerçevede, halkların meşru beklentilerinin karşılanmasını mümkün kılacak demokratik dönüşümlerin barışçıl yöntemlerle gerçekleşmesi ve bu tür taleplere karşı şiddet kullanılmaması en temel beklentimizdir.
Libya bağlamında, Arap Ligi'nin 12 Mart tarihinde BMGK'ne yaptığı uçuşa yasak bölge ihdası yönündeki çağrıyı yürekten desteklediğimizi en üst düzeyde yaptığımız beyanla açıklamıştık. Aynı zamanda, dost ve kardeş Libya'da yabancı müdahaleye karşı olduğumuzu kayda geçirmiştik.
Bu çerçevede, akan kanın ve sivillere yönelik şiddetin bir an önce durdurulmasını ve derhal ateşkes sağlanmasını istiyoruz. Bu yöndeki adımların hiç zaman kaybedilmeden hemen şimdi atılmasını ve halkın değişim ve dönüşüm taleplerinin karşılanmasını önemle bekliyoruz.''
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya ile ilgili kararını değerlendirirken ''Şimdi uluslararası meşruiyet söz konusu. Bu çerçevede hareket edilmesinin doğru olduğu kanaatindeyiz'' dedi.
Gül, Kırıkkale Valiliğini ziyaretinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
BM Güvenlik Konseyi'nin Libya ile ilgili kararına ilişkin değerlendirmesi sorulan Gül, daha önce de uluslararası meşruiyet çerçevesinde hareket edilmesi gerekliliğinin altını çizdiğini anımsattı.
BM Güvenlik Konseyi'nin Libya ile ilgili karar aldığını belirten Gül, ''Şimdi uluslararası meşruiyet söz konusu. Bu çerçevede hareket edilmesinin doğru olduğu kanaatindeyiz'' dedi. Cumhurbaşkanı Gül, Libya'da kan dökülmemesini temenni ettiklerini de dile getirdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Libya'da devam eden çatışmaların derhal durmasını, masum insanlara karşı orantısız güç kullanımına derhal son verilmesini istiyoruz. Libya'da tarafların, ellerini vicdanına koyup tekrar ve tekrar düşünmesini istiyoruz'' dedi.
Başbakan Erdoğan, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla 18 Mart Stadı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Mehmetçik'in, Çanakkale'de kahramanca vatanını savunurken, onun hemen öncesinde Libya'da Libya halkıyla omuz omuza mücadele verdiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Gazi Mustafa Kemal, Tobruk'ta, Gazze'de Trablus'ta Libyalı kardeşlerimizin istiklali için savaşıyordu. Bugün de Libya'nın derdi bizim derdimizdir. Kardeşlerimizin sıkıntısı bizim de sıkıntımızdır. Allah aşkına daha ne kadar kan akacak, daha ne kadar insan ölecek, daha ne kadar masum hayatını kaybedecek? Biz daha ne kadar Ortadoğu'da, Afrika'da kardeşin kardeşi katlettiğine dair acı haber alacağız? Bizim buna sessiz kalmamız mümkün değil. Bizim bu katliamlara tepkisiz kalmamız mümkün değil. Kardeşin kardeşi katletmesi karşısında, elimiz kolumuz bağlı oturmamız mümkün değil. Libya'da devam eden çatışmaların derhal durmasını, masum insanlara karşı orantısız güç kullanımına derhal son verilmesini istiyoruz. Libya'da tarafların ellerini vicdanlarına koyup tekrar ve tekrar düşünmesini istiyoruz. Türkiye her zaman hakkın yanında olmuştur, hakkın yanında olmaya devam edecektir. Türkiye hukukun, demokrasinin insan haklarının tarafıdır ve öyle kalmaya da devam edecektir.''
Davutoğlu: Hayırlı olsun
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yurt dışında görevli oldukları sırada şehit edilen Bakanlık mensupları ile diğer kamu görevlileri ve aile fertlerini anmak üzere, Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki Dışişleri Şehitliği'nde düzenlenen törene katıldı.
Törenin ardından basın mensuplarının soruları üzerine BM'nin Libya kararını değerlendiren Davutoğlu, "Sivil katliamların, kayıpların bir an önce sona ermesi yönünde atılacak her adımı olumlu telakki ederiz" dedi.
Bakan Davutoğlu, BM kararı sonrasında saldırıların durmasını ve acıların derinleşmesine ilişkin sonuçlarla karşı karşıya kalınmamasını umduğunu söyleyerek, bu kararın Libya'ya ve bölgeye hayırlı olmasını diledi, herkesi sorumlu davranmaya ve gerekli adımları atmaya davet etti.