Hem suçlu hem güçlü (20.07.2014)
SGK 5 milyar TL zararla ilgili olarak Sayıştay’ı suçlarken ne kadar zarar edildiğine ilişkin tespit yapılamadığını da itiraf etti.
Mahmut Lıcalı/CumhuriyetSosyal Güvenlik Kurumu (SGK), başta zamanaşımına uğrayan alacaklar olmak üzere kurumun diğer alacaklarıyla toplam yaklaşık 5 milyar TL tutarındaki zararla ilgili olarak Sayıştay’ı“yanlış hesaplama yapmakla” suçlarken zamanaşımına giren alacakların mahkeme kararıyla tespit edilmesi gerektiği için alacak tutarının miktarı üzerinden herhangi bir belirleme yapılamayacağını itiraf etti.
Sayıştay’ın 2012 yılı bütçesini incelediği SGK’nin yaklaşık 5 milyar TL zarar ettiği tespiti üzerine kurum ilginç bir savunma getirdi. Sayıştay’ın raporunda SGK’nin tahsil edilmeyen ve 10 yıllık zamanaşımına giren alacaklarının 1.9 milyar TL, maaşları eksik bildiren işverenlerden dolayı yaşanan zararın 571 milyon TL, çalışanlarına verdiği maaştan daha az gelir beyan edilen işverenlerden kaynaklı zararın 3.8 milyon TL, emekli olup şirket ortağı olanlardan alınması gereken sosyal güvenlik destek primi konusundaki zararın 2 milyon 177 bin TL, sporcuların gelirlerini eksik bildiren spor kulüpleri kaynaklı kayıp 10.2 milyon TL olduğu tespit edilmişti.
CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, yaklaşık 5 milyar TL tutarındaki zararla ilgili herhangi bir sorumlu hakkında bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığı; 1.9 milyar TL’nin neden zamanında tahsil edilemediğini sordu. Başta zamanaşımından kaynaklı zararlarla ilgili gündeme gelen iddialara yanıt veren SGK, hem Sayıştay’ı suçladı hem de ne kadar zarar ettiğinin tespit edilemediğini itiraf etti.
SGK kendi alacağını tespit edemiyor!
SGK, mevzuata göre kurumun prim ve diğer alacaklarının ödeme süresinin dolduğu tarihten itibaren 10 yıl sonra zamanaşımına uğradığını bildirdi. Kurum alacaklarının icraya intikal ettirilmesi ve bu alacaklara ilişkin takip ve haciz işlemlerinin zamanaşımına girmemesi için mevzuat dahilinde her türlü işlemin yapıldığını kaydeden SGK, ancak zamanaşımına giren ve kamu zararı haline gelen alacakların tutarıyla ilgili net bir rakam veremedi. SGK, kurum alacağının zamanaşımına girdiğinde mahkeme kararıyla tespit edilmesi gerektiğini, bu kapsamda zamanaşımına girmiş dosyalar ile ilgili miktar ve tutar üzerinden herhangi bir belirleme yapmanın mümkün olmadığını bildirdi.
Sayıştay’a yanlış hesap suçlaması
SGK öte yandan kurumun yaklaşık 5 milyar TL tutarında zarara uğradığı yönünde tespit yapan Sayıştay’ı da suçladı. Sayıştay raporunun incelendiğini kaydeden SGK, bankalar tarafından yapılan her ödemenin maaş ödemesi olarak değerlendirilemeyeceği, bu ödemelerin gerçek maaş ödemesi olmayabileceği, sehven maaş adı altında gönderilen başka ödemeler olabileceğini ifade etti. SGK, Sayıştay’ın raporunda belirtilen kayıtların büyük bölümünün yinelenen kayıt olması nedeniyle aslında aynı işyerleri ve kişilere ait olduğu ve buna dayanarak hesaplanan prim kaybı tutarının yanlış olacağını savundu.