Hekimlerden ÖSYM'ye çağrı: TUS sonuçlarını açıklayın

ÖSYM'nin Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarını açıklanmamasına, sınava giren binlerce hekim tepki gösterdi. TTB'ye şikayet başvurusunda bulunan hekimler eli kolu bağlı bir şekilde, belirsizlik ortamında beklediğini, gün geçtikçe yıprandığını belirtiliyor.

cumhuriyet.com.tr

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) 20 Eylül 2017 tarihinde açıklanacağını duyurduğu 2017 Sonbahar Dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçları, üzerinden yaklaşık iki ay geçmesine karşın hâlâ açıklanmadı.

Gecikme dolayısıyla hak kaybı ve mağduriyet yaşadığını belirten hekimler ÖSYM'nin sınav sonuçlarını açıklamamasına tepki gösterdi.

Binlerce hekimin girdiği sınavın hala açıklanmamaış olmasının sebebinin ise 6 sorunun iptal edilmesi için açılan davada 4 soru için mahkemenin hala karar vermemesi olduğu belirtildi. Tıpta Uzmanlık Sınavın 6 sorusu için açılan davada diğer 2 soru için iptal kararı çıkmıştı.

Mağduriyet yaşayan çok sayıda hekim Türk Tabipler Birliği'ne şikayet başvurusunda bulundu.

"BELİRSİZLİK ORTAMINDA YIPRANIYORUZ"

Şikâyet başvurularında, sınava giren binlerce hekimin eli kolu bağlı bir şekilde, belirsizlik ortamında beklediği, gün geçtikçe yıprandığı belirtiliyor. Süreç hakkında sağlıklı bilgi akışı olmaması dolayısıyla hekimlerin önünü göremediği, her TUS’ta benzer sorunların yaşandığı, zorlu bir sınav sürecinin ardından gelen bu belirsizliğin hekimlerin mağduriyetlerini artırdığı gelen şikâyetler arasında. Hekimlerin adeta ticari kurumların eline terk edildikleri, hatalı olduğu kesin olmayan, hatta soru kitapçıkları incelendiğinde birçoğunun hatalı olmadığı sonradan anlaşılan sorularla ilgili olarak açılan davalar yüzünden hekimlerin aylarının heba edildiği vurgulanıyor.

TTB Merkez Konseyi, gelen yoğun başvurular üzerine, 2 Kasım 2017 tarihinde ÖSYM’ye yazı göndererek, bu konudaki mağduriyetlerin ivedilikle giderilebilmesi için gerekenlerin yapılmasını istedi.

Yazıda, iptali için dava açılan sorulara ilişkin bilginin TTB ile paylaşılması, sorularla ilgili bilimsel değerlendirmenin uzmanlık dernekleri ve alanında yetkin öğretim üyelerince yapıldıktan sonra ÖSYM’ye aktarılması konusunda iki kurum arasında daha önce yapılan mutabakat hatırlatılarak, böylece sürecin daha hızlı, bilimsel bilgiyle uyumlu ve sınava giren hekimlerin hak kaybının önüne geçecek şekilde sonuçlandırılabileceği bildirildi.