"Hedefimiz Anayasa değişikliği"

AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, Türkiye'nin çağı yakalama hamlesini, milli birliğini ve kardeşliğini sağlama alma çabasını tedirginlikle, korkuyla karşılayan çevrelerin kararlılıklarını sarsamayacaklarını belirterek, ''Demokrasiden rahatsız olmak izah edilebilir bir tutum değildir'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin potansiyeli ve büyüklüğüne paralel olarak, iç ve dış politikada her biri başlı başına önemli gündemleri bir arada yaşadığını ifade etti.

''Türkiye artık akvaryum ya da havuz ölçeğinde tek bir gündemle sabahtan akşama meşgul olan bir ülke değildir'' diyen Aksu, ülkede demokratik açılım yapılırken dış politikada da tarihi adımlar atıldığını belirtti.

Türkiye'nin komşularıyla sorunlarını giderdiğini, vizelerin karşılıklı kaldırılmasıyla bölgenin serbest dolaşım alanı haline getirildiğini, bölge ülkeleriyle yapılan işbirliği sonucu artan ticaret hacminin küresel krize karşı sigorta işlevi gördüğünü anlatan Aksu, ''Türkiye, etrafını ve bölgesini bir barış vahası haline getirme yolunda önemli aşamaları geride bıraktı'' dedi.

Aksu, AB üyelik sürecinde yaşanacak gelişmelerle batı ile doğuyu birbirine bağlayacak yegane köprü olma potansiyelini hayata geçiren Türkiye'nin yaydığı pozitif enerjinin bölgenin gücünü artırdığını vurguladı.

Türkiye'nin hiçbir devlete ve halka karşı ön yargı beslemediğinin altını çizen Aksu, ''Siyasetimizin ana ekseni barıştan geçmektedir. Geçimsizlik dış politikada bir yöntem olamaz. Kim inatçılığı bırakır, girdiği ters şeritten çıkarsa Türkiye ona dostluk elini uzatmakta tereddüt etmez ve gecikmez'' diye konuştu.
 

''Kaos tacirlerinin ürünleri ellerinde patladı"

Çok partili demokrasiye geçilmesinden bu yana en büyük değişimlerin AKP ile gerçekleştiğini ifade eden Aksu, şöyle konuştu:

''Bugüne kadar özlemle sözü edilen temenniler AKP ile irade haline gelmiştir. Godot'yu bekler gibi demokrasiyi bekleyen siyasi hayatımıza AKP ile aksiyon gelmiştir. AKP ile demokrasi standartlarının yükseldiği sürece girilmiştir. AKP ile ayrıcalıkların yerini hakların aldığı süreç başlamıştır. Kirli tezgahların, komploların, manipülasyonların önü kesilmiştir. Kaos tacirlerinin ürünleri ellerinde patlamıştır. Pusuya yatanların, tuzak kuranların, sabotaj odaklarının hevesleri kursaklarında bırakılmıştır. Bütün bu süreçler kurumlar arasında tam ve sağlıklı işbirliğiyle yapılmaktadır. Bu iş birliği ve uyumdan kıskançlık duyanlara, rahatsız olanlara rastlamak üzüntü vericidir. Bazı alışkanlıklardan sıyrılmak kolay olmamaktadır. Bu konuda muhalefete örnek olmaktan başka yapabileceğimiz bir şey yoktur.''

Aksu, AKPnin hukukun üstünlüğünü her alanda tesis etmeyi amaçladığını ifade ederek, mihrakların ve lobilerin döneminin sona erdiğini, kapalı kapılar ardında kapalı zihniyetlerin cirit attığı dönemin geri gelmemecesine sona erdiğini söyledi.
 

''Türkiye'nin bağışıklık sistemi de güçlendi"

AKP'nin 7 yıldır yürüttüğü çabalarla Türkiye'nin özgürlüklerin, demokrasinin, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün vesayeti altında olduğunu vurgulayan Aksu, ''Türkiye ne bir kurumun ne bir lobinin ne de bir partinin vesayetine girecek bir ülke değildir'' dedi.
Abdulkadir Aksu, şöyle devam etti:

''Son yıllarda Türkiye'nin etkinliği güçlendiği gibi bağışıklık sistemi de güçlenmektedir. Artık en ufak hava değişiminde hastalanabilen, halsiz düşebilen, zayıflayabilen ve zayıflatılabilen ülke olmaktan çıkmıştır.

Demokrasi bir ülkenin bünyesini sağlıklı kılan en değerli vitamindir. Bizim gıdamız demokrasidir. Türkiye'nin çağı yakalama hamlesini, milli birliğini ve kardeşliğini sağlama alma çabasını tedirginlikle, korkuyla karşılayan çevreler kararlılığımızı sarsamayacak. Uzun zamandır demokrasi pratiğinden uzak olmanın verdiği uyum zorluğunu belki anlayabiliriz, ancak demokrasiden rahatsız olmak izah edilebilir bir tutum değildir. Demokratlık konjonktüre endeksli bir durum değildir. 'İktidarda sevdiğim varsa, oy verdiğim varsa demokratım, yoksa değilim' diyerek, demokrat olunmaz.

Demokrasi herkesten fazla muhalefet için vardır. Samimi tavsiyem, muhalefette kalmalarının sorumluluğunu demokraside değil, kendilerinde aramalarıdır. Hatayı iktidarda, demokraside, hatta halkta arayacaklarına kendilerinde aramalılar. Çok demokratsınız, çok ilericisiniz, çok çağdaşsınız, çok özgürlükçüsünüz, çok değişimcisiniz de millet mi sizi anlamadı? Doğrusu siz milleti anlamadınız. Hatayı kendilerinden başka herkeste gören bir zihniyet bırakın iktidara gelmeyi, muhalefette bile tutunamaz.''
 

''Hedefimiz tüm Anayasa değişikliği"

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Aksu, AKP'nin nasıl bir Anayasa değişikliği öngördüğünün sorulması üzerine, 2007'deki genel seçim öncesinde ''sivil demokrasi'' yapılması görüşünü açıkladıklarını anımsattı. Seçimden sonra parlamentoda konsensüs sağlanamadığı için Anayasa değişikliği yapılamadığını anlatan Aksu, şu anda da değişiklik için hazır olduklarını söyledi.

Parlamentonun uygun gördüğü zamanda anayasa değişikliğinin gündeme gelebileceğini ifade eden Aksu, değişikliğin içeriğinin ne olacağına ilişkin soruyu, ''Hedefimiz tüm Anayasa değişikliği ama bu olmazsa parça parça yapılabilir. Şu anda erken. Biraz sabırlı olun'' diye yanıtladı.

Aksu, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisine yönelik yakışıksız davranış karşısında neler hissettiğinin sorulması üzerine, olayın herkes gibi kendisini de üzdüğünü, ancak Türkiye'nin kararlı tutumu sonucu İsrail'in özür dilediğini belirtti.