Haziran ayında yaşanan ekonomik olaylar
Haziran ayında, Türkiye'de ilk kez düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu İstanbul'da yapıldı.
cumhuriyet.com.tr4 Haziran:
-Enflasyon 6 ay aradan sonra tek haneye indi. TÜİK, Mayıs ayında TÜFE'nin yüzde 0,21 gerilediğini, ÜFE'nin ise yüzde 0,53 arttığını açıkladı. Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 8,28, ÜFE'de yüzde 8,06 oldu.
5 Haziran:
-Türkiye'de ilk kez düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu İstanbul'da başladı.
-Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 2002'de 23,5 milyar dolar olan IMF'ye borcunun 1,7 milyar dolara düştüğünü, 2013 Nisan ayında bu borcun sıfırlanacağını duyurdu.
8 Haziran:
-IMF'den Türk ekonomisine övgü. IMF'den yapılan açıklamada, Türk ekonomisinin Avro Bölgesi'nde artan gerginliğe ve en gelişmiş ülkelerdeki zayıf iyileşmeye karşı dayanıklılık gösterdiği belirtilerek, ''Ancak azalmakla birlikte kırılganlıklar sürmekte'' ifadesi kullanıldı.
-Denizbank'ın yüzde 99,85'ini 3,5 milyar dolara Rusya'nın en büyük bankası Sberbank resmen satın aldı.
11 Haziran:
-Dünyanın en prestijli ödülü olarak kabul edilen ve her yıl 5 ayrı dalda Nobel madalyası ile verilen para ödülünde bu yıldan itibaren yüzde 20 indirime gidildiği açıklandı.
-Nisan ayında cari açık geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 35 düşerek, 4,96 milyar dolara indi.
12 Haziran:
-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan ham petrol alımını azaltan TÜPRAŞ'ın Libya ile 1 milyon tonluk anlaşma yaptığını, Suudi Arabistan ile uzun dönemli kontrat görüşmelerine başladığını bildirdi.
13 Haziran:
-Vergi indirimi sistemi yerine devlet katkısının getirildiği ve devletin sisteme konulan paranın yüzde 25'i oranında katkı sağlayacağı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda değişiklik yapan tasarı, TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.
-Dünya Bankası, Türkiye'nin 2012 ekonomik büyüme tahminini değiştirmeyerek yüzde 2,9 oranında tuttu.
15 Haziran:
-Türkiye'de 2012 yılı Mart döneminde işsizlik oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,9 puan azalarak, yüzde 9,9 oldu. Böylece işsizlik oranı geçen yıl sonundan bu yana yeniden tek haneye indi.
-Mayıs ayında vergi gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,7 artışla 26,5 milyar lira, faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 17,8 oranında artarak 23,8 milyar lira oldu.
-Kamuoyunda ''ombudsmanlık'' olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmasına ilişkin tasarı TBMM Genel Kurulu'nda yasalaştı.
18 Haziran:
-2012 müdahale alım fiyatı, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için ton başına 665 lira olarak belirlendi.
-Tadilat ve bakım sebebiyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde 2 şerit gece yarısından itibaren, Haliç Köprüsü yan yolu ise 05.00'ten itibaren trafiğe kapatıldı.
19 Haziran:
-Yeni teşvik paketi olarak da bilinen ''Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki'' Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
-Merkez Bankası, Türkiye'nin IMF kaynaklarına uluslararası rezervler arasında sayılmak kaydıyla 5 milyar dolara kadar katkıda bulunacağını açıkladı.
20 Haziran:
-TBMM Genel Kurulu'nda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı yasalaştı.
-Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin devlet tahvili notunu ''BA 2''dan ''BA 1''e yükseltti, görünümü ise pozitif olarak teyit etti.
21 Haziran:
-Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faizinin yüzde 5'te, borç verme faizinin yüzde 11,5'te, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizinin de yüzde 5,75'te sabit tutulmasına karar verdi.
-Küresel büyümenin daha da azalacağı ve petrol talebinin düşeceği beklentileri ile petrolün varili 91 dolara geriledi.
-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen ''Torba Teklif'' ile Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin bütün halinde özelleştirilmesine karar verildi.
22 Haziran:
-TMSF Başkanlığı'na Şakir Ercan Gül yeniden atandı. BDDK Başkanlığı'na Mukim Öztekin getirildi.
25 Haziran:
-İspanyol Hükümeti, bankaları kurtarmak için kredi yardımı istediği Avro Grubu'na resmi başvuruyu yaptı.
-Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Güney Kıbrıs'ın ''BBB-'' olan uzun vadeli kredi notunu ''BB ''ya düşürdü, kredi not görünümünü de ''negatif'' olarak belirledi.
-İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 2,1 puan azalarak, yüzde 74,6seviyesinde gerçekleşti.
26 Haziran:
-Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi Hükümetlerarası anlaşması Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şahitliğinde imzalandı.
27 Haziran:
-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ tarafından tasarlanan Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı (HÜRKUŞ) görkemli bir törenle hangardan çıkarıldı.
28 Haziran:
-ABD yönetimi, İran'dan petrol alımlarını önemli ölçüde düşürdükleri gerekçesiyle Çin ve Singapur'u ekonomik yaptırımlardan muaf tutacağını açıkladı.
-AB devlet ve hükümet başkanları, ekonomik büyümenin teşvik edilmesi için acil olarak 120 milyar avro kaynak bulunması konusunda uzlaştı.
29 Haziran:
-Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun ile vergi indirimi sistemi yerine devlet katkısı getirildi.
30 Haziran:
-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan (Guvernör) Yardımcılığına Murat Çetinkaya atandı.
-Türk ticari hayatında devrim niteliği taşıyan değişiklikleri içinde barındıran yeni Türk Ticaret Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı.