Hayvanları Koruma Günü
Dünya Hayvanları Koruma Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bakırköy'de, sokak hayvanlarını sahiplendirme etkinliği düzenlendi. Antalya Konyaaltı Dostları Derneği üyeleri yaptıkları basın açıklamasında, 28 Mayıs tarihinde ortaya çıkarılan hayvan katliamını unutmadıklarını belirtti. Diyarbakır'da da, Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ni gezen çocuklara hayvanlarla ilgili çeşitli broşür ve kitaplar verildi.
cumhuriyet.com.trDünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında, Bakırköy Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezince sokak hayvanlarına yeni yuva kazandırmak amacıyla Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda stant açıldı. Standı gezen vatandaşlar, kafesler içindeki köpek ve kedileri severek yetkililerden bilgi aldı.Etkinlik kapsamında ayrıca, ''International K-9-Horse Club'ta'' eğitim alan iki köpek gösteri yaptı.
Bakırköy Belediyesi Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Özlem Yağan, yaptığı açıklamada, Dünya Hayvanları Koruma Günü'nü yurttaşlarla birlikte kutlamak, aynı zamanda hayvanları sahiplendirmek amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini söyledi.
Merkez olarak daha önce de sahiplendirme etkinliği düzenlediklerini belirten Yağan, ''Amacımız hayvanlarımıza ömür boyu yaşayabilecekleri yuvalar bulmak, aynı zamanda da vatandaşlarımızı sokak hayvanları için ücretsiz tedavi, aşılama ve kısırlaştırma hizmeti veren barınağımızdan haberdar etmek. Barınağımız yaklaşık 10 yıldır hizmet veriyor ve 500'e yakın kedi ve köpek bu barınakta yaşıyor'' dedi.
Antalya Konyaaltı Dostları Derneği üyeleri, ''4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü'' dolayısıyla, hayvanlarıyla geldikleri Konyaaltı'ndaki Kent Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.
Konyaaltı Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nilsu Güleç, burada yaptığı konuşmada, Antalya halkının 28 Mayıs tarihinde ortaya çıkarılan hayvan katliamını unutmadığını söyledi.
Güleç, katliamın üzerinden dört ay geçmesine rağmen bakımevleri olmayan belediyelerin istenilen standartlarda bakımevleri yapabilmek için yer aradığını belirterek, şunları kaydetti:
''Antalya Valiliğinden bu sorunun acilen çözülmesi için sivil toplum örgütü olarak destek istiyoruz. Hepimiz sorunun değil çözümün parçası olmalıyız. Turizm şehri Antalya'da sokak hayvanları ciddi tehlike altındadır. Hayvan sağlığının ihmal edilmesi, aynı zamanda insan sağlığının ihmal edilmesidir.''
Dernek Başkanı Güleç, gerekli tedbirlerin zamanında alınmadığı takdirde hem çevresel etkilerinin olacağını hem de hayvan popülasyonu hakkında hiçbir zaman bilginin olmayacağını savundu.
Öte yandan, Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı ve Hayvan Hakları Aktif Güç Birliği Platformu Bölge Sorumlusu Sevgi Ekmekçiler ve bir grup hayvansever, Diyarbakır Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı yurtlarda barınan 30'u aşkın çocuk ile ''Dünya Hayvan Hakları Günü'' dolayısıyla Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezinde düzenlenen etkinliğe katıldı.
Sevgi Ekmekçiler, yaptığı konuşmada, 1931 yılından bu yana 4 Ekimin ''Dünya Hayvan Hakları Günü'' olarak kutlandığını hatırlattı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Nedim yaşlı da daha önceki barınağın şartlarının uygun olmaması nedeniyle 15 bin 500 metrekarelik alan üzerinde yeni barınak oluşturduklarını söyledi.
Şu anda barınakta 600 hayvan bulunduğunu ve hayvanların her türlü bakımının yapıldığını belirten Yaşlı, hayvanları sahiplenmek isteyenlerin başvuruları halinde kendilerine verebileceklerini bildirdi.