"Hayvan ithalatı çok büyük açlık sorunlarına neden olacak"
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mehmet Alkan, Türkiye'de hayvansal protein açığının ithalat yolu ile karşılanmasının, ileride çok daha büyük açlık sorunlarını beraberinde getireceğini kaydetti.
cumhuriyet.com.tr16 Ekim'de kutlanacak olan Dünya Gıda Günü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımlayan Alkan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim'in, Dünya Gıda Günü olarak kutlandığını hatırlattı.
Bugün dünyada açlık sınırı altında yaşayan insan sayısının 1 milyar olarak tahmin edildiğini belirten Mehmet Alkan, her bir dakikada 18 kişinin açlıktan öldüğünü ve yeni doğan her 250 bebekten 113'ünün açlık sınırı altında yaşamaya mahkum olduğuna dikkat çekti.
Bu durumun tüm dünya nüfusunun 6'ta birinin açlık sorunu ile yüz yüze olduğu anlamına geldiğini kaydeden Alkan, ''Açlığın, yetersiz ve dengesiz beslenmenin neden olduğu ölümler, mental ve fiziksel bozuluklar ulusal ve uluslararası düzeyde trajik boyutlara ulaşmıştır. Açlık ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan ölümler dikkate alındığında rakamın, aids, sıtma, tüberküloz ve diğer hastalıklardan daha fazla olduğu görülmektedir'' dedi.
Alkan, açlığın ve yetersiz beslenmenin pençesinde kıvranan 1 milyar insanın açlıktan ölmezlerse bile yetersiz ve kirli su nedeniyle ölüm tehdidi altında yaşadığına işaret etti.
Türkiye'de durum
Türkiye nüfusunun da yaklaşık yarısının yoksulluk sınırı altında, 1 milyondan fazla kişinin de açlık sınırı altında yaşadığını ifade eden Başkan Alkan, açıklamasına şöyle devam etti:
''Ülkemiz geniş coğrafyası, iklim özellikleri ve üç tarafındaki denizleri ile hayvansal üretim açısından önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen yanlış uygulanan tarım politikaları nedeniyle hayvansal üretimini geliştirememiştir. Bunun sonucu insanlarımız dengeli beslenme için gerekli düzeyde hayvansal proteine ulaşamamaktadır. Dünyada yaşanan bu kadar büyük açlık tehlikesine rağmen ülke potansiyelinin değerlendirilerek hayvansal üretimin artırılmaması, bunun yerine hayvansal protein açlığının ithalat yolu ile karşılanmasının tercih edilmesi, ileride çok daha büyük açlık sorunlarını beraberinde getirecektir.''
Gıda güvenliği ile ilgili riskin yüzde 90'ının hayvan kökenli gıdalardan kaynaklandığını kaydeden Alkan, bu kapsamda veteriner hekimlere önemli görevler düştüğünü bildirdi.
FAO'nun bu yıl Dünya Gıda Günü temasını ''Açlığa Karşı Birleşelim'' olarak belirlediğini ve 11 Mayıs 2010 tarihinde de küresel ölçekte açlıkla mücadele amacıyla ''1 milyar aç insan'' kampanyası başlattığını belirten Alkan, güvenli gıdanın tüm dünya insanları için temel hak olduğunu ve açlıkla mücadelenin küresel ölçekte sürdürülmesi gerektiğini mesajına ekledi.
Alkan, ''Gelişmiş ülkelerin, uluslararası kuruluşların, sivil toplum kuruluşlarının ve ulusal yöneticilerin açlığın önlenmesinde daha samimi olmaları dileği ile Dünya Gıda Gününü kutluyorum'' dedi.