Halk İGDAŞ mağduru: 80 m2 eve 628 TL’lik doğalgaz faturası mı gelir?

‘Kaçak doğalgaz’ iddiasıyla 1138 lira fatura çıkaran İGDAŞ, tüketicinin haklı olduğunu ancak üçüncü itiraz sonrası fark etti ve faturayı iptal etti.

cumhuriyet.com.tr


Zamlı doğalgaz faturalarının altında ezilen tüketiciler, son dönemde bir de “kaçak kullandın” ya da “sayaçta delik var” iddialarıyla fahiş faturalara maruz bırakılıyor. İtiraz için hukuki yollara başvurup, avukat tutacak gücü olmayanlar da ya bu faturaları ödüyor ya da “kış günü doğalgazım kesilecek” endişesi yaşıyor.

Bunun dikkat çekici örneklerinden birini İstanbul Ümraniye’deki bir yurttaş yaşadı. Ev hanımı G.C farklı İGDAŞ müdürlüklerinin “kaçak kullandın”, “kaçak yok, müdahale var” gibi birbirini tutmayan iddialarıyla 1138 TL’lik doğalgaz faturasına maruz bırakıldı. İGDAŞ’a yaptığı ilk itiraz reddedildi. Avukat yardımı alarak iki kez yinelediği itiraz dilekçesi kabul edilerek bu fatura geri çekildi.

İtiraz sonuç verdi

Bu olayı sorduğumuz bir İGDAŞ yetkilisi, G.C’nin sayacında “mühre müdahale” ortaya çıktığını belirterek, aradaki kaçak kullanımın 1138 TL olarak fatura edildiğini belirtti. Bu yetkili şöyle devam etti: “Ancak itiraz sonrası sayaç, İGDAŞ’ın laboratuvarında tekrar incelendi. Bu müdahalenin ‘tüketici kaynaklı olamayacağı’ tespit edilince de fatura iptal edildi.” Yetkiliye göre kurum, haklı olan yurttaşın mağduriyetini gideriyor. Tuzla’da “sayacında delik var” iddiasıyla 755 TL’lik faturaya maruz bırakılan A.K. ise halen itiraz dilekçesine gelecek yanıtı bekliyor. İGDAŞ yetkilisine göre kaçak kullandığı Bilim ve Sanayi Bakanlığı’nın laboratuvarında tespit edilen vatandaşlara kaçak bedeli çıkarıldığı için de fatura şişiyor.

Benzer şikâyetlerin son dönemde çoğaldığını anlatan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise “Akıllara ‘İGDAŞ’ta neler oluyor’ sorusu geliyor. Piyasada kurumun tüketici üzerinden ek gelir sağlayıp, bilançosunu düzeltip, özelleştirme için iştah açar hale getirilmeye çalışıldığı konuşuluyor” dedi. Ağaoğlu tüketicileri, haksız faturalara mutlaka itiraz etmeye ve hukuki yollara başvurmaya çağırdı.

Yıllık miktarı ayda tüketmesi gerekir

GAZBİR raporuna göre 2017’de bir hanenin ortalama yıllık gaz gideri 1220 TL. Bu nedenle aylık 1100 TL’yi geçen faturaların mümkün olmayacağını söyleyen Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, “Konutta yıllık gaz tüketimi ortalama 800 metreküp. Bu tür faturaların gelebilmesi için bir yıllık tüketimin, bir ayda yapılması gerek” dedi. Türkyılmaz ayrıca, yurttaşın geçmiş yıllarda sayaca müdahale ettiği vakaların yaşandığını, ancak elektronik sayaçlarla bunun artık mümkün olmadığını aktardı.

Şikâyetleri çoğaldı

Şikayetvar.com’daki İGDAŞ’la ilgili şikâyetlerin çoğu, aynı miktarda gaz kullanımına rağmen faturaların sürekli artması. Örneğin Emine isimli biri 21 Şubat’ta “Her zaman 200 TL’yi geçmeyen fatura bu ay 330 TL geldi. Oysa en düşük derecede yanıyor” dedi. Başka biri “İki aydır 160 TL gelen faturam kullanım tarzım değişmediği halde 956 TL geldi” derken, 12 Şubat’ta yazan Serkan isimli biri de “Ocak ve şubatta 628 ve 577 lira geldi. 80 metrekare evde bu nasıl olur? Hamam mı işletiyorum” yorumunda bulundu.