Hak-İş Başkanı'nın sözleri salonu karıştırdı... Metin Feyzioğlu araya girdi (26.01.2018)
Türkiye Barolar Birliği çatısı altında üç büyük işçi konfederasyonunu buluşturan “Taşeronluk-Arabuluculuk” konulu “Emeğin Hukuku Kurultayı”nda HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan’ın konuşmasına diğer konfederasyon üyelerinin itirazı ile başlayan gerilim, TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun araya girmesiyle son buldu.
cumhuriyet.com.tr<video:913752>
“Taşeronluk-Arabuluculuk” başlığı altında gerçekleştirilen Emeğin Hukuku Kurultayı öncesinde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan bir araya geldi.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu görüşmede; “Bu bizim üçüncü Emeğin Hukuku Kurultayımız. TBB çatısı altında üçüncü kez Türkiye’nin üç emekçi konfederasyonu ile buluşuyoruz, konuşuyoruz, tespit ediyoruz. Biliyoruz ki tek vatanımız var. Amacımız emekçi kardeşlerimize en iyi şekilde hizmet etmek. Bunun içinde birbirimizle kavga ederek değil, en yapıcı şekilde iletişim kuruyoruz” dedi.
Türkiye’nin çok ağır bir terör saldırısı altında olduğuna dikkat çeken Feyizoğlu, Afrin operasyonunun meşru bir savunma olduğunu söyleyerek, Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarılı olacağına yürekten inandıklarını kaydetti.
Feyzioğlu, “Yurtta barış, dünyada barış” anlayışı çerçevesinde toplumsal barışın ve iş barışının sağlanması gerektiğini ifade ederek, “Biz temel değişikliklerin alelacele KHK’larla değil, herkesin görüşü alınarak, Meclis’te ve kamuoyunda uzun uzun tartışılarak, kanun yoluyla yapılmasını arzu ediyoruz” dedi.
Taşeron düzenlemesine ilişkin KHK Meclis’e geldiğinde çok sayıda eksiklik ve yanlışlığın giderilmesini umduklarını söyleyen Feyzioğlu, “Aksi halde toplumsal iç barış zedelenecektir” dedi. Feyzioğlu, arabuluculuk konusunda da işçi hakkının gasp edilmesinin ancak yanına avukat verilerek önlenebileceğini kaydetti.
ATALAY: VERİLEN SÖZÜN YERİNE GETİRİLMESİNİ BEKLİYORUZ
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini söyleyerek, “Hepimizin gözü kulağı Afrin’de. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır” dedi. Zorunlu arabuluculukla ilgili kaygılarını dile getiren Ergün, taşeron düzenlemesiyle ilgili olarak ise, “Verilen taşeron sözünün yerine getirilmesini bekliyoruz” dedi.
BEKO: AYRIMSIZ KADRO VERİLMELİ
DİSK Genel Başkanı Kani Beko da ülkemizdeki taşeron işçi sorununa dikkat çekerek, “3 milyon üzerinde taşeron işçisi var. Ülkemizin kanayan yarası. Ayrımsız, şartsız kadro verilmesinden yanayız” ifadelerini kullandı. Beko sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Her zamankinden daha fazla birliğe, beraberliğe, dostluğa, kardeşliğe ihtiyacımız var. Sorunlarımızı ancak bu şekilde çözebiliriz.”
ARSLAN: ZİHNİYET DEĞİŞİMİNE İHTİYAÇ VAR
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, kurultayın, çok önemli iki değişiklik için büyük bir adım olduğunu söyledi. Arslan, “Çözmemiz gereken yeni kanunlar değil,yeni bir yaklaşıma ihtiyacımız var. Bir zihniyet değişimine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.
HAK-İŞ BAŞKANI ARSLAN'IN SÖZLERİ SALONU KARIŞTIRDI
Görüşmenin ardından başlayan kurultayda HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın konuşması esnasında salon karıştı. Arslan'ın "12 Eylül'ü benim gibi yaşayanlar hatırlasın. Ben işyerinde işçiyim, bana bir şey dayatılıyor. Ya Türk-İş'e bağlı sendikalara üye olacaksınız ya da başka sendikaya üye olamazsınız. Çünkü kapatıldı sendikalarımız" ifadeleri salonda tepkilere neden oldu. Tepkiler üzerine kürsüye gelen TBB Başkanı Metin Feyzioğlu kürsüye gelerek toplantıyı diyalog için başlattıklarını belirtti. Feyzioğlu'nun araya girmesiyle salonun tansiyonu düştü.