Gül'ün süresi yine gündemde
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin farklı görüşler ortaya konurken, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Gül'ün eski anayasa hükmüne göre 7 yıllığına seçildiğini belirterek görev süresini belirleme yetkisinin TBMM Başkanlığı'nda olduğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trCumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi yine tartışma konusu oldu. Gül’ün 5 yıl mı yoksa 7 yıl mı görev yapacağına ilişkin farklı görüşler ortaya konurken, buna kimin karar vereceği de tartışmalı. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Gül’ün eski anayasa hükmüne göre 7 yıllığına seçildiğini belirterek görev süresini belirleme yetkisinin TBMM Başkanlığı’nda olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresinin, 4 yıl önce seçildiği 28 Ağustos tarihine kadar yasal bir düzenleme yapılmaması durumunda otomatik olarak 7 yıla çıkacağı yönündeki iddia, tartışmaları yine görev süresine kilitledi. İddiaya göre, hükümetin bu tarihten sonra yapacağı bir düzenleme, anayasanın “Seçimlere 1 yıl kala seçim yasalarında yapılacak değişiklik, ilk yapılacak seçimde uygulanmaz” hükmüne göre cumhurbaşkanlığı seçimi için uygulanamayacak. Bu durumda Gül’ün görev süresinin 7 yıl olacağı ileri sürüldü.
AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Gül’ün eski anayasaya göre 7 yıllığına seçildiğini belirterek “Benim kişisel düşünceme göre görev süresi 7 yıldır. Bunun için bir yasal düzenlemeye de gerek yok” dedi. Elitaş, bu konuda farklı görüşler olduğu, süreyi kimin belirleyeceği sorusu üzerine, “Bu konuda yetki TBMM Başkanlığı’dır, zamanı geldiğinde TBMM Başkanlığı, cumhurbaşkanlığı seçim sürecini başlatır” dedi.
AKP iktidarı, Gül’ün seçildiği günden beri görev süresinin 5 mi yoksa 7 yıl mı olacağına ilişkin net bir tavır ortaya koymadı. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı hesaplarına göre bu süreyi kendisine uygun bir dönemde netleştireceği dile getirildi.
TBMM’ye geçen yasama döneminde sunulan Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasa Tasarısı’nda da bu tartışmayı sona erdirecek bir düzenlemeye yer verilmedi. Tartışmalar sırasında Gül’ün görev süresiyle ilgili anayasaya bir geçici madde eklenmesi gerektiği, yasal düzenlemeyle bunun yapılamayacağı belirtildi. Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen, ancak TBMM Genel Kurulu gündeminde kalan ve daha sonra seçim nedeniyle kadük olan tasarıda, Cumhurbaşkanlığı seçim takviminin resen YSK tarafından belirlenmesi ve ilan edilmesi öngörüldü. O dönemki görüşmeler sırasında AKP yöneticileri, yetkinin YSK’de olduğunu belirtmişlerdi.