"Güldünya yasası'nı çıkartmak iktidarımızın ilk icraatlarından olacak"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Didem Engin, muhalefette ve iktidarda kadına yönelik şiddetin sona ermesi için sürekli çaba harcayacaklarını belirtirken iktidara gelmeleri durumunda kamuoyunda "Güldünya Yasası" olarak bilinen namus cinayetlerinin en ağır şekilde cezalandırılması için Türk Ceza Kanunu'nda gerekli düzenlemeyi yapacaklarını ifade etti.
cumhuriyet.com.trCHP il kadın kolu başkanları, 25 Kasım Uluslararası Kadına Karşı Şiddete Hayır Günü dolayısıyla 81 ilde basın toplantısı düzenledi. CHP Ankara İl Başkanlığı'ndaki açıklamayı ise CHP Kadın Örgütlenmesinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Didem Engin yaptı. 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde askeri diktatörlüğe karşı mücadele ederken tecavüz edilip öldürülen üç kız kardeşin anısına 25 Kasım'ın Kadına Karşı Şiddete Hayır Günü ilan edildiğini anımsatan Engin, tüm dünyada kadınların kadın oldukları için şiddete uğradıklarını, her yaştan, her konumdan kadının herhangi bir yerde şiddete, tacize, tecavüze uğrayabildiğine dikkat çekti.
Kadına yönelik şiddetin sürmesinin, Türkiye'nin ayıbı olduğunu vurgulayan Engin, kadına yönelik şiddetin olmadığı bir dünya hedeflediklerini belirterek şöyle konuştu:
"Bu nedenle bugün bu saatte bütün Türkiye'de, CHP Kadın Kolları olarak iktidarda ve muhalefette, kadına yönelik şiddetin sona ermesi için sürekli bir çaba içinde olduğumuzu ve olacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Bugün burada söz veriyoruz: 'Güldünya Yasası'nı çıkartmak iktidarımızın ilk icraatlarından biri olacaktır. AKP'nin yapamadığını yaparak, namus cinayetlerinin en ağır şekilde cezalandırılması için Türk Ceza Kanunu'nda gerekli düzenlemeyi yapacağız. Namus cinayetlerine, namus adı altında kadınların öldürülmesine, sakat bırakılmasına karşı mücadele içinde olacağız."
Engin, kadına yönelik şiddetin, ancak demokratik bir ülkede sona erdirilebileceğini de dile getirerek iktidara gelmeleri durumunda Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'nin öngördüğü tüm alanlarda adım atacaklarını, kadınların ihtiyaçlarını esas alan her türlü çalışma ve hizmeti geliştireceklerini, kadın sığınma evleri başta olmak üzere sosyal yardım ve hizmetleri şiddetin sona ermesi hedefine uygun çalışmalarla güçlendireceklerini anlattı. Engin, kadın hareketinin oluşturduğu deneyime dayalı bilgiden yararlanmaya da önem vereceklerini söyledi.