Gül'den parti ayrımı
Cumhurbaşkanı Gül, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Meclis'te grubu bulunmayan partiler arasında "ayrıma" giderek resepsiyona Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Büyük Birlik Partisi'ni de çağırdı.
cumhuriyet.com.trAnkara Valiliği’nin 1. Meclis önünde yapılacak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yürüyüşüne yasak getirmesi gündemdeki yerini korurken Cumhurbaşkanlığı’ndan da tartışma yaratacak bir uygulama geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Meclis’te grubu bulunmayan partiler arasında “ayrıma” giderek Çankaya Köşkü’nde 29 Ekim’de vereceği resepsiyona Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Büyük Birlik Partisi’ni çağırırken DSP, ÖDP, TKP gibi sol partileri davet etmedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Cumhuriyet Bayramı nedeniyle 29 Ekim akşamı Çankaya Köşkü’nde bir resepsiyon verecek. Eşli davet yapılan resepsiyona devletin zirvesinin yanı sıra iş ve sanat dünyasının önemli isimleri ve başarılı sporcular da davet edildi. Meclis’te grubu bulunan AKP, CHP, MHP ve BDP temsilcileri resepsiyona çağrılırken barajı geçemeyen siyasi partiler arasında ise “sağ-sol” ayrımı yapıldı.
DP: Bize davet geldi
Edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanlığı’ndan resepsiyon için DSP, ÖDP, TKP gibi sol partilere herhangi bir davet gitmedi. Köşk, buna karşın BBP, DP ve SP’ye akşamki resepsiyon için davetiye gönderdi. DSP yetkilileri geçen yıl kendilerine davet gönderildiğini, bu yıl bundan vazgeçildiğini anlattı.
DP Genel Sekreteri Baki Mert, kendilerine davetiye geldiğini doğrularken “Bazı partilere gitmediğini duyduk. Bu Cumhuriyet, herkesin bayramı. Karar yanlış” eleştirisinde bulundu.
‘Sezer çağırıyordu’
Ahmet Necdet Sezer döneminde kendilerine gelen davetiyenin Abdullah Gül döneminde gönderilmediğini belirten ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, bu yılki resepsiyona da çağrılmadıklarını kaydetti. Bu durumu “ayrım” olarak nitelendiren Alper Taş, “(Sağ-sol ayrımı yapılması) Cumhurbaşkanı’nın zihniyetini ortaya çıkaran bir yaklaşım. Anayasa göre siyasi partiler anayasal bir kurumdur. Aldığı oya bakılmaksızın böyle bir resepsiyona çağrılması gerekir. Bu milliyetçi bir zihniyetin Cumhurbaşkanlığı’nda temsil edildiğinin göstergesidir” dedi.
DSP Genel Başkanı Masum Türker de bu durumu eleştirirken “Halkın belli kesimini ötekileştirme politikasını güdüyorlar. Cumhurbaşkanı’nın bu işten haberi var mı yok mu bilmiyorum. Cumhuriyet Bayramı’nın toplantılarına bugüne kadar kesintisiz davet edilen DSP’yi parlamentoda grubu yok diye devre dışı bırakıyorlar” dedi.
DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Kurban Bayramı dolayısıyla AKP heyetinin kendilerine yaptığı ziyaret sırasında konuyu gündeme getirdi. Kendilerine davet gelmemesi üzerine postada bir yanlışlık olduğu düşüncesiyle Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’ni aradığını ve resepsiyona yalnızca TBMM’de grubu bulunan partilerin davet edildiğini öğrendiğini anlatan Erçelebi, “Orası cumhurun yeri değil mi? Son zamanlarda bu moda oldu. Bu nasıl bir anlayış. İktidar partisine Cumhurbaşkanı’nı şikâyet ediyorum” diye konuştu.