"Gönlümüz çok daha fazla vermeyi arzu ediyor"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, en düşük maaş alan emekliler için öngörülen yıllık yüzde 24 oranındaki artışın ekonomik şartlara bakarak değerlendirildiğinde geçim imkanlarını zorladığını kabul etti.

cumhuriyet.com.tr

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, SGK-PTT Prim Tahsilatı ve ödemelerine ilişkin işbirliği protokolü öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı emekli maaşlarına ilişkin soruları yanıtladı.

Dinçer, en düşük maaşı alan emekliler için yıllık bakıldığında yüzde 24 civarında artış olacağını belirterek, yılın ilk altı ayında yaklaşık yüzde 21 civarında, geri kalanında ise yüzde 3.5'lik artış yaşanacağını söyledi. Dinçer, "Tabi gönlümüz çok daha fazla vermeyi arzu ediyor. Şu anda verdiğimiz para genel ekonomik şartlara bakarak değerlendirildiğinde mutlaka geçim imkanlarını zorluyor. Ama bütün bunları yaparken iki hususu fark etmek lazım. Onlardan bir tanesi Türkiye kriz sürecinden geçiyor. Bu süreçte iktisadi birlikte zorluk var. İşsizlik oranları çok yüksek. Sosyal güvenlik primleri azaldı. Bütün bunlara karşın, elimizden geleni yapmaya çalıştık" diye konuştu. Dinçer, kaynakların daha fazla olması halinde bunu daha iyi değerlendireceklerini dile getirdi.


"Emekli sandığı emeklileri için de bir şey yapmayı arzu ederdik"

Memur emeklisinin beklentileriyle ilgili değerlendirme yapan Bakan Dinçer, "Gerçekten de, Emekli Sandığı'ndan emekli olanlar için de bir şey yapmayı arzu ediyorduk. Ama enflasyon oranında otomatik zam yapılıyor. Bu sebeple bunların durumu kısmen diğerlerine göre daha iyi. Bu sefer onların beklentilerini karşılayamadık. Daha sonra durumu değerlendireceğiz sanırım" dedi.


"İşsizliğin önlenmesi için yepyeni bir çalışma var"

Kısa çalışma ödeneklerine de değinen Bakan Dinçer, yepyeni bir çalışma olduğunu, her şeyden önce 2010 yılı için işsizliğin önlenmesi amacıyla yapılan bir teşvik sistemi olacağını kaydetti. 2010 yılında mevcut istihdamı ilave olarak alınacak tedbirlerde işçinin sosyal güvenlik işveren payının Hazine olarak ödeneceğini bildiren Dinçer, 3 aylık sürenin 6 aya çıkarılacağını, oranın yüzde 50 artırılacağını, bunun için de kanun değişikliği yapılması gerektiğini söyledi.

Çok kısa sürede kanun değişikliğiyle ilgili konuyu kamuoyu gündemine getireceklerini anlatan Dinçer, sosyal güvenlik açığının 2009 yılı sonu itibariyle 31 milyar TL civarında olacağını kaydetti. Dinçer, kadınlara ilişkin düzenleme hakkında da şu bilgileri verdi:
"Bu yönetmelik yeni çıkmadı. 1973 yılından beri var. Bu yönetmelik zaman içerisinde değiştiriliyor. 2004'te en son çıkan yönetmelikte kadın haklarını korumaya yönelik olduğu için kalmasını uygun gördük. Fiili olumsuz, sonuç doğurması vaki değil. İş dünyasında aksama meydana gelmiş değil. Tedirginlik duyacak herhangi bir durum yok. Yönetmelik de herhangi bir aksaklık olması durumunda da gerekeni yaparız."