Göktürk-2'den ilk sinyal alındı

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu Göktürk-2'nin dünyadan 686 kilometre yükseklikteki yörüngeye ulaştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uzaya gönderilen Göktürk-2'nin canlı yayın anını TÜBİTAK UZAY'da izledi.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü keşif uydusu Göktürk-2, bugün Çin’in Jiuquan Hava Üssü'nden Dünya’nın yörüngesine fırlatıldı. Fırlatma, kötü hava koşullarının beklenmesi nedeniyle bir gün öne çekilmişti. Ateşleme, TSİ 18.12’de gerçekleşti.Ankara’dan da izlenecek fırlatma nedeniyle TÜBİTAK UZAY’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı tören düzenlendi.
 

İlk sinyal alındı

19.39'da uydunun ilk sinyalinin başarılı şekilde alındığı ve uydu ile Yer arasındaki iletişimin sağlıklı şekilde kurulduğu öğrenildi.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Tamer Beşer:

Uydunun çalıştığına dair testlerin de başarıyla kontrol edildiğini bundan sonra uydunun panellerinin de yarın sabah açılacağını ve normal işlevlerine başlayacağını söyledi.
Testler tamamlandıktan sonra yarın Göktürk-2'nin uzaydan yollayacağı ilk görüntüleri almayı hedeflediklerini bildiren Beşer, Bu tümüyle ekibin tercihi olacak. Görüntü alımından önce belki biraz daha testlere devam edebiliriz. Ancak Göktürk-2'den görüntü alabilecek durumdayız .

İlk görüntünün alınmasının önemine işaret eden Beşer, böylece uydunun görevini yerine getirmeye başlayacağını kaydetti. Beşer, uydunun ilk görüntülerini henüz karar vermemelerine rağmen Türkiye'den almasını planladıklarını belirtti.

Uydunun fırlatma işleminin Çin'de yapıldığını anımsatan Beşer, ''Fırlatma, başından sonuna kadar Türk ekip tarafından planlandı. Bu çok önemli'' ifadelerini kullandı.
 

Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada, ''Bugün Türkiye için miletimiz için tarihi bir anı hep birlikte yaşıyoruz. Türkiye olarak geçmişte de uzaya uydu gönderdik ancak bugün gönderdiğimiz Göktürk-2 uydusu bu alanda artık iddia sahibi bir ülke olduğumuzun da somut ispatı oldu. Şu anda kendi uydusunu imal edebilen 25 ülkeden biri konumuna yükseliyoruz'' dedi.


Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait olan ve 140 milyon lira bütçeli proje kapsamında yapımına 2007 yılında başlanan uydu, 2.5 metreye kadar çözünürlük kapasitesine sahip olacak; dünya çevresini 98 dakikada turlayabilecek olan uydudan tek seferde 600 kilometrelik şeridin görüntüsü indirilebilecek.

Göktürk-2’nin uzaya ateşlenmesi esnasında, Ankara’daki TÜBİTAK merkezi ve Norveç'te bulunan Göktürk yer istasyonu arasında bağlantı kurulacak. Sorunsuz geçmesi beklenen ateşlemenin ardından, Göktürk 2'nin 686 kilometre yükseklikte yörüngeye oturması bekleniyor.

 

Çin'in kuzeybatısındaki Gobi Çölü'nde bulunan Ciuçüen Uydu Fırlatma Merkezinden yapılan açıklamada, Türk uydusunun yerel saat ile 00.13'te fırlatıldığı ve yörüngesine ulaştığı kaydedildi.

Göktürk-2'nin Çin'in kendi yapımı olan Uzun Yürüyüş 2D tipi taşıyıcı roketlerle taşındığı belirtildi. Uzun Yürüyüş roketlerinin şu ana kadar 174'üncü fırlatmasını yaptığı ifade edildi.
Göktürk-2'nin Çin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Kuruluşu bünyesinde faaliyet gösteren ''China Great Wall Industry Corporation'' (CGWIC) ile imzalanan sözleşmeyle fırlatma işleminin yapıldığı kaydedildi.

Çin bu yıl 19 fırlatma işlemini yerine getirerek 28 uydu ve uzay aracını yörüngeye yerleştirdi.
Ülke gelecek yıl uzaya 20 uydu göndermeyi planlıyor.


İlk görüntü Aralık sonunda

Göktürk-2, yörüngede konumlandıktan sonra ilk sinyalini Ankara’ya saat 21.25’te iletecek. Bu sinyalle uydu sıcaklık, akım, gerilim değerleri hakkındaki ilk bilgileri Dünya’ya iletmiş olacak. Daha sonra, roketten ayrılış sırasında oluşan takla hareketinin durdurulması için Milli Uçuş bilgisayarı Bilge'den, Göktürk-2’ye komutlar gönderilecek ve uydu en son konumuna getirilecek.

Göktürk-2'nin ilk görüntülerini 25-30 Aralık tarihleri arasında Ankara'ya indirmesi bekleniyor. Uydunun geçtiğimiz ay Çin’e yaptığı yolculuğun başında düzelenen  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Hedefimiz 1 metre, hatta 20 santimetreye kadar olan görüntüleri aktarabilecek uydulara sahip olmak" demişti.

Ergün, "Göktürk-2, özellikle askeri alanda faaliyet gösterecek, sivil alana da faydası olacaktır. Rasat'tan Türkiye'nin yüzde 98'inin görüntüsünü defalarca almış bulunuyoruz; Göktürk-2'den sadece Türkiye'nin değil, dünyanın her yerinden görüntü alabileceğiz" ifadesini kullanmıştı.

 

"Uzay araştırmaları yaşantımıza giriyor"

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya gönderilmesi planlanan Göktürk-2 uydusuyla ilgili, ''Uzay araştırmaları artık adım adım yaşantımıza girecek'' dedi.

Prof. Dr. Demircan, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uzay çağına girişin denemelerini yeni yeni yaptığını, Göktürk-2 uydusunun da Türkiye'de yeni yapılan ilk birkaç uzay aracından birisi olduğunu söyledi.

Yeni yapılan uzay araçlarının her birisinde biraz daha ileri adımlar atıldığına işaret eden Demircan, ''Mesela bu uydunun yüzde 80'den fazlası Türkiye'de yapıldı. Sadece fırlatma aşamasını henüz daha yapamıyoruz Türkiye'de. Uygun roketler gerekiyor. Roket teknolojisi Türkiye'de henüz hiç başlamamış bir araştırma alanı. Önce Rusya'dan fırlatılması düşünülüyordu. Şimdi Çin ile bir anlaşma yapıldı. Çin'den fırlatılacak'' dedi.

Demircan, uydunun dünyayı gözleyecek 2 kamerası bulunduğunu ifade ederek, ''Bu kameralardan birisi de ODTÜ'den tanıdığım bir ekibin ürettiği kameralar. Özel detektörler takılı. Kameralar merceklerden oluşuyor, o mercekler ilk kez Türkiye'de oluşturulan mercekler. Duyarlı görüntüler alınacak. O görüntülerden Türkiye'nin doğal kaynakları, madenleri, ormanları, tarım alanları incelenecek. Bu alanlardaki değişimler de kayda geçmiş olacak'' diye konuştu.

Zaman içinde Türkiye'nin uzay çağına daha fazla girdiğinde bu uydu yapım teknolojisinin de daha da gelişeceğini anlatan Demircan, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin kaynakları, sadece kaynakları da değil, şehirlerin gelişimi, gecekondulaşmanın, trafiğin ve tarımın durumu, taşkınlar, fırtınalar, aklınıza ne gelirse dünya yüzeyinde oluşan olayların hepsi çok hassas şekilde kayda alınabiliyor uzaydan. Onlar incelenip, aradaki bağlantılar ilişkiler çözümlendiğinde de insanlık ona göre önlemlerini alacak. Uzaydan fotoğrafları alan ve bilen kişiler o ekiplerin içinde olduğunda diyecek ki 'burası uygun değil', 'buraya olmamalı bunlar.' Uzay araştırmaları artık adım adım yaşantımıza girecek. Göktürk gibi uzay araçları da görevlerini yapacak.''