Göçün nedeni "güvenlik ve işsizlik"

İç göç hareketlerine etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla bin 699 kişi üzerinde yapılan ankette göçün genel anlamda güvenlik ve işsizlik nedeniyle yoğunlaştığı belirtildi.

cumhuriyet.com.tr

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından yürütülen ve TÜBİTAK'ın desteklediği projede, kentteki göç hareketleri mercek altına alındı.

TÜBİTAK'tan aldığı bilgiye göre, ''Logit Modeller Kullanılarak Van İlindeki İç Göç Hareketlerine Ait Parametrelerin Tahminlenmesi''ne yönelik, ''Hızlı Destek Projesi'' Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr.Gürol Zırhlıoğlu öncülüğünde tamamlandı.

Toplam Destek Bütçesi 17 bin 800 lira olan ve bir yılda tamamlanan proje kapsamında, özellikle son 25 yıl içerisinde Van ve ilçelerinde yaşanmış iç göç hareketlerine etki eden faktörlerin belirlenmesine çalışıldı. Yapılan çalışmada bin 699 birey üzerinde anket çalışması yapılırken, çalışma Van merkezi ve 11 ilçede gerçekleştirildi.

Çalışma sonucunda, Van il merkezinde görüşülen bireylerin yüzde 74,5'inin göç ile bulundukları yerlere yerleştikleri, bu göçün yüzde 60'lık bir bölümünün kırsal kesimden ve ilçelerden gerçekleştiği görüldü.

Köyden kente yaşanan göçün en önemli nedenleri arasında yüzde 33,3'le güvenlik, yüzde 31,7 ile işsizlik ve yüzde 20,6 ile hane halkına bağımlı göçün geldiği belirlendi.
İlçelerden şehir merkezin yaşanan göç olayında ise işsizliğin yüzde 38,3'le ön plana çıktığı saptandı.

Katılımcıların göç öncesinde büyük oranda tarım ve hayvancılık ile uğraştıkları, göç sonrasında ise işsizlik sorunu ile karşı karşıya kaldıkları belirlendi. Ayrıca, maddi sıkıntı ve uyum sıkıntısı gibi problemlerin de göç sonrasında yaşanan önemli sorunlar olduğu sonucu elde edildi.

Yapılan ankette, özellikle işsizlik ve eğitime bağlı nedenlerden dolayı görüşme yapılan bireylerin yüzde 46,2'sinin imkanların daha iyi olabileceği düşüncesi ile farklı yerleşim yerlerine göç etmek istediklerini belirttikleri kaydedildi.

Çalışmada, iç göçün önlenmesinde en etkili yolun gelir dağılımındaki dengesizliklerin bir an önce giderilmesi olduğu vurgulandı.

Çalışmada, ''göç sonrasında yaşanan sıkıntıların görsel ve yazılı basın aracılığı ile en ücra köylere kadar duyurulması, tarım politikalarının iyileştirilerek çiftçinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek hale getirilmesi gibi önlemlerin iç göçün önlenebilmesinde atılabilecek önemli adımlar olabileceği sonucu elde edilmiştir'' denildi.