Göçükte kurtarma çalışlamaları devam ediyor
Kahramanmaraş'ta Afşin Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan alanda meydana gelen göçükte kaybolan 9 kişiyi arama kurtarma çalışmalarına devam ediliyor.
cumhuriyet.com.trGenelkurmay Başkanlığı'na ait 2 helikopter ve Ankara MTA'dan gelen 7 kişilik ekip de çalışmalara destek veriyor.
Sivil savunma ve AKUT ekipleri ile MTA ekiplerinin de yer aldığı ekip, arama kurtarma çalışmalarına bu sabah erken saatlerde başladı.
Ankara, Adana, Malatya, Gaziantep ve Diyarbakır'dan gelen 100 kişilik teknik ekibin de aralarında bulunduğu arama kurtarma ekipleri, göçük oluşan bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalarda, eğitimli köpekler de kullanılıyor.
Göçük altında bulunan 9 kişiye henüz ulaşılamazken, aileleri ve yakınlarının bölgedeki umutlu bekleyişi sürüyor.
Afşin Elbistan B Termik Santrali kömür üretim sahasında meydana gelen göçükte, dozer operatörü Ruşen Demir (25) hayatını kaybetmiş, Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı kaybolmuştu ve bu kişilere ulaşmak için arama kurtarma çalışmaları başlatılmıştı.
"Herkes sorumluluk içinde görev yaparsa..."
Devlet Bakanı Faruk Çelik, Kahramanmaraş'taki göçüğe ilişkin, ''Herkes sorumluluk içinde göre yaparsa bir an önce toprak altında kalan kardeşlerimize ulaşma imkanı elde ederiz'' dedi.
Bakan Çelik, Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene katıldıktan sonra, Afşin Elbistan (B) Termik Santrali'ne kömür sağlayan alanda meydana gelen göçükte toprak altında kalan 9 kişiye ulaşılması için sürdürülen arama kurtarma çalışmalarının yapıldığı bölgeye geldi. Bakan Çelik ve beraberindekiler, yetkililerden ve teknik ekipten çalışmalara ilişkin bilgi aldı.
Bakan Çelik, yaptığı açıklamada, arama kurtarma çalışmalarının titizlikle devam ettiğini dile getirdi. Çelik, şöyle konuştu:
''Vahim bir tablo var, önümüzde duruyor. Sizler bu tespitleri yaptınız, bizler de bizzat sayın Başbakanımızın talimatı ile geldik burasını gördük. Devletimizin ilgili tüm bürokrasisi buraya geldi. Yani, MTA'dan tutun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından çeşitli bakanlıklardaki ilgili arkadaşlar buraya geldi. Arama ekipleri, sivil toplum örgütleri burada, arama kurtarma ekipleri burada, valimiz, diğer tüm mahalli yetkililer burada. Burada bu çalışmaları sürdürmektedir. Araç gereç ne gerekiyorsa, bununla ilgili bir sorun yaşanmamaktadır. Şu andaki yapılan çalışmaların iki yönü var. Hukuki boyutu var, savcılık el koymuştur. Burada bir ihmal var mı? iş güvenliği açısından herhangi bir tedbirsizlik, ilgisizlik var mı? Alınması gereken varsa alınmayan? Onlarla ilgili süreç devam etmektedir. Medyanın da yardımcı olması gerekiyor. İnanıyorum ki herkes böyle sorumluluk içinde görev yaparsa, bir an önce toprak altındaki bu kardeşlerimize ulaşma imkanını elde etmiş olacağız.''
"Çok dikkatli çalışma yapılıyor"
Teknik açıdan da bölgede çok dikkatli bir çalışma yapıldığına işaret eden Bakan Çelik, şunları kaydetti:
''Bölgede, MTA yetkilileri teknik çalışmalar yapıyor. Yapılan yüzeysel çalışmaların yanında, bir de de toprağın 50-60 metre derinliğinden bahsediliyor. 50-60 milyon metre küp topraktan bahsediliyor. Bunun manyetik araştırmaları şu anda yapılıyor, teknik araştırmalar yapılıyor, araçların gereçlerin dolayısıyla yer altında kalan kardeşlerimize ulaşılması için noktasal bazı tespitler yapılıyor. Bu akşam bize ifade edilen, bilgilere göre, yapılacak teknik çalışmalar birleştirilip, nerelere çalışmaların yoğunlaşması gerektiği konusunda, bilgiler ortaya çıkmaya başlayacak.
Buna göre çalışılacak. Ayrıca bir sıkıntı daha var. Yer altında ciddi bir su birikimi var, hala birikmeye devam ediyor. Ayrıca, çevrede yapacağımız tüm alandaki kazı çalışmaları da yeni göçükleri, yeni sıkıntıları beraberinde barındırıyor. Dolayısıyla rastgele konuşmaktan kaçınmak lazım. Bu acı, bütün milletimizin acısı ama özellikle yangının düştüğü evdeki acı çok önemli. O yangın çok farklı. Buraya geldik, bütün milletimizin acısıdır. Burada yapılacak çalışmalarda teknik heyetin göstereceği istikamette bir çalışma yapılmasına hepinizin yardımcı olması gerekir.''
İş makinelerinin kazı alanına girmesi
Bakan Çelik, bir gazetecinin, 'arama kurtarma çalışması yapılan alana neden iş makineleri girmiyor' sorusunu ise ''Bakınız teknik olarak, iş makinelerinin kazı alanına ne zaman gireceği kararını biz veremeyiz. Bu kararı biz değil, ilgililer verecektir. Bu onların işi, onlar ne zaman uygun görürlerse, iş makineleri o zaman girecek'' diye yanıt verdi.
Bakan Çelik ve beraberindekiler, kazı alanından çıkarken, göçük altında kalanların yakınlarının görüşme talebini kabul ederek aracından indi ve kendileri ile görüştü.
Çelik, kayıp yakını ailelere yapılan arama kurtarma çalışmalarına ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi.
Kayıp yakınlarından biri, ''Sayın bakanım burada hiç bir makine çalışmıyor, kimsenin bir iş yaptığını görmüyoruz, bu nasıl arama çalışması'' diye sorması üzerine, Bakan Çelik, şöyle konuştu:
''Hayır değerli kardeşim, devlet tüm imkanlarını kullanarak üzerine düşeni yapıyor. Ancak, iş makinesini göremeyebilirsiniz, doğrudur. Bunun için bir takım teknik çalışmalar yapılıyor. Bu teknik çalışmalar yapılmadan iş makinelerinin alana sokulması çok daha büyük sıkıntılar ortaya çıkarabilir.
Bu nedenle sizlerden sakin ve sabırlı olmanızı, metanetle çalışmaları izlemenizi bekliyoruz. Sizlere sabır diliyorum, yüreğiniz yanıyor haklısınız, ama biz de hükümet olarak, devlet olarak, teknik ve bilimsel olarak ne gerekiyorsa yapıyoruz ve yapmaya devam ediyoruz, bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.''
Taziye ziyareti
Bakan Çelik ve beraberindekiler, daha sonra göçük altında kalarak hayatını kaybeden ve dün toprağa verilen Ruşen Demir'in ailesinin yaşadığı Gazi Osman Paşa Mahallesi'ndeki eve gitti.
Çelik, Ruşen Demir'in babası Osman Demir ve diğer yakınları ile bir süre görüşerek baş sağlığı dileğinde bulundu.
Çelik, daha sonra ilk göçükte hayatını kaybeden Yaşar Alkaya'nın Elbistan ilçesindeki evine de taziye ziyaretinde bulundu. Çelik, Yaşar Alkaya'nın oğlu Soner, kızı Esra ve eşi Meryem Alkaya'ya baş sağlığı dileğinde bulundu.
Kurtarma alanında yapılan çalışmalara ve taziye ziyaretlerine TBMM Başkan Vekili ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe ve diğer yetkililer katıldı.