'Gizli Arşiv' Başbakanlık bilgisayarından çıktı

Önüne geleni vatana ihanetle suçlayan “Gizli Arşiv” isimli sahte Twitter hesabının ilk mesajını, “inat_ettim” kullanıcı görünümüyle aşk mesajları yazarak attığı ortaya çıktı.

cumhuriyet.com.tr

Suç duyurusu üzerine cumhuriyet savcılıkları tarafından hazırlanan “Gizli Arşiv” isimli sahte Twitter adresi ile ilgili dosyaya ulaşıldı. Dosyada yer alan bilgilere göre, bugün ekonomi bürokratlarını “vatan haini” ilan eden, muhalif gazetecilerle ilgili “gözaltı listesi” oluşturan Gizli Arşiv, uzun süre “kız tavlama” aracı olarak kullanıldı. Söz konusu Twitter adresi üzerinden ilk mesaj 14 Ekim 2012 tarihinde, “Önüne gelenle aşk yaşayanlar! Bırakın bu Nasrettin Hoca’nın ‘ya tutarsa’ stratejisini.. Sütü bozuk olanın mayası tutmaz” şeklinde atıldı. Bu süreçte, söz konusu Twitter adresinde, sayısız aşk şiiri yayınlandı. Mesajların bazıları ise, Başbakanlığın bilgisayarları ve interneti üzerinden gerçekleşti. Gizli Arşiv isimli sahte Twitter adresi, siyasi mesajlara ise 17 Aralık operasyonundan sonra başladı. Ve son dönemde ise, “siyasi infaz” hesabı olarak kullanılması dikkat çekti.

ÜÇ ADRES ÇIKMIŞTI

Taraf Gazetesi'nden Hüseyin Özay'ın haberine göre Cumhuriyet savcılarının “suç duyuruları” üzerine yaptıkları soruşturmada, siyasilere, bürokratlara ve gazeteciler “şantaj” yapan “Gizli Arşiv” isimli sahte Twitter adresinin, Başbakanlık’tan ve iki yandaş gazetenin Ankara ile İstanbul bilgisayarından mesaj atıldığı tespit edilmişti. Söz konusu Twitter adresi ile ilgili yeni bilgi ve belgeler ortaya çıktı. Buna göre söz konusu adres, ilk etapta aşk şiirleri paylaşmak için oluşturuldu. 

HERKESLE AŞK YAŞAMAYIN

Taraf’ın ulaştığı bilgilere göre, hesap ilk tweetini 14 Ekim 2012 de “inat_ettim” kullanıcı görünümü ve “NE YAZAR” kullanıcı adı ile attı. İlk tweette, Önüne gelenle aşk yaşayanlar.! Bırakın bu Nasrettin Hocanın "ya tutarsa" stratejisini.. Sütü bozuk olanın mayası tutmaz..!” denildi. 17 Ekim /2012 de kullanıcı adını ŞİİR DİR şeklinde değiştirdi. Kullanıcı görünümü “inat_ettim” şeklindeydi. 25 Ekim 2012’de kullanıcı adını HZ.ŞEMS olarak tekrar değiştirdi. Kullanıcı görümü “inat_ettim” şeklinde oldu. 4 Kasım 2012’de Kullanıcı adı “HZ. ŞEMS” olarak dururken kullanıcı görünümünü “semshz” olarak değiştirdi. Ve adres, çok uzun sure “HZ ŞEMS” ismiyle gitti. Sürekli şiir ve edebi tweetler attı. Takipçi sayısı 4318’e ulaştı. Takipçilerin büyük kısmının kadınlardan oluşması ise dikkat çekti. 

YOLSUZLUK OPERASYONU ŞİİRİ UNUTTURDU

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu, Gizli Arşiv isimli Twitter adresinin kullanıcısının da ayarını bozdu. Kullanıcı, 22 Aralık 2013’te kimliğini yeniledi. Ve ilk siyasi tweetini de bu tarihte attı. İki yıldır aşk şiiri yayınlayan Gizli Arşiv isimli kullanıcı, 22 Aralık 2013 tarihinde saat 18.28.02’de kullanıcı adını “İhtiyarlar heyeti” olarak değiştirdi. Kullanıcı görünümünü de “ihtiyarlarH” yaptı. Şiir yazmayı bir anda bırakan kullanıcı politik bir kimliğe bürünerek ilk siyasi tweetini de yine aynı tarihte attı. İlk siyasi tweetinde, “Dünya Müslümanlarının, mazlumlarının ses versin diye ağzına baktığı dua ettiği birine, beddua etmek Gayretullaha da dokunur sizi seven insana da” ifadelerine yer verdi.

Gizli Arşiv isimli Twitter adresinin kullanıcısı, 22 Aralık 2013’ten sonra ardı ardına siyasi tweetler atmaya başladı. Hatta bir günde 38 siyasi tweet atıldığı günlerde oldu. 22 Aralık 2013’te saat 20.58.01’de Başbakanlık’ta bulunan kullanıcı, adresin görünümünü “ihtiyarlar heyetinden”, “Gizli Arşiv”e çevirdi. Takipçi sayısı da bir anda 4 bin 258’e ulaştı. 2013 yılının son gününde takipçi sayısı 20 bin 751’e ulaşırken, 2014 yılının ilk gününde ise takipçi sayısı alındı. Ve sayının 97 bin 853’e ulaşması sağlandı.

TELEFONUN MARKASI BELLİ

Taraf Gazetesi’nin, Twittergate skandalını ortaya çıkarmasının ardından Başbakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, “Gizli Arşiv” ile ilgili yargısal bir işlemin bulunmadığı belirtildi. Bu açıklama, birçok internet sitesi bu açıklamayı, “Taraf’ın haberi yalanlandı” şeklinde okuyucularını duyurdu. Ancak yapılan teknik takipte, Gizli Arşiv isimli Twitter adresine, hangi tür telefonlardan mesaj atıldığı bile belirlendi. Örneğin, Gizli Arşiv isimli hesabın kullanıcısı, twitlerini Android’ten, webden, bazı zamanlarda TweetDeck’ten gönderdi. Yine teknik bir ayrıntı olarak, aylardır kızlara aşk mesaj atmak için kullanılan “Gizli Arşiv” ismine de web üzerinden atılan mesajlarla geçildi.

4 KULLANICISI VAR

Mahkeme kararı ile geçtiğimiz günlerde kapatılan ve değişik isimlerle ve dillerde yayın yapan Gizli Arşiv isimli sahte Twitter adresinin, 4 kullanıcısı bulunuyor. Kullanıcılar, Başbakanlık’ta, bir yandaş gazetenin Ankara Temsililiği’nde ve yine bir başka yandaş gazetenin de İstanbul genel merkezinde bulunuyorlar. Son dönemde ağırlıklı olarak bir kullanıcı tarafından android bir telefon aracılığı ile mesaj gönderiliyor. İlk dönemlerde söz konusu Twitter adresine, daha çok web üzerinden mesaj atılıyordu. Kullanıcılar, telefonlarını değiştirdiler. Ve son dönemde android telefonlar üzerinden mesaj atılmaya başlandı.

SİLİNENLER DE ARŞİVDE BULUNUYOR

Birçok Aktroll hesabı bu haberler sonrasında temizlik operasyonuna başladı. Ve bu süreçte, bazı Aktrollere ait sahte hesaplar üzerinden yayınlanan mesajlar silindi. Ancak, savcılığın talimatı üzerine yapılan incelemelerde tüm mesajlar kayda alındı. Dolayısıyla Gizli Arşiv isimli Twitter adresinin geriye dönük tüm mesajları da dosyaya girdi. Mahkeme aşamasında bu tweetlerin de kimler tarafından atıldığının deşifre edilmesi bekleniyor.