'Gerekirse yeniden devrim yaparız'

Mısır'da Müslüman Kardeşler'le ülkede iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey arasında başlayan gerginlik karşılıklı açıklamalarla sertleşti. Müslüman Kardeşler, "Gerekirse yeniden devrim yaparız" açıklaması yaptı. Asker ise ilk kez Müslüman Kardeşler'i hedef aldı.

cumhuriyet.com.tr

Müslüman Kardeşler'in siyasi kolu olan Hürriyet ve Adalet Partisi'nin Yüksek Askeri Konsey tarafından atanan Kemal Genzuri hükümetinin istifa etmesini istemesi ve hükümet hakkında gensoru önergesi vermeye hazırlanmasıyla başlayan gerginlik, karşılıklı açıklamalar ile yeni bir boyut kazandı.

Yüksek Askeri Konsey tarafından atanan Kemal Genzuri hükümetinin gensoruyla düşürülmesi halinde Halk Meclisi'ni fesih edeceği yönünde tehditte bulunduğunu ileri süren Müslüman Kardeşler'in siyasi kolu olan Hürriyet ve Adalet Partisi, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada ''Gerekirse yeniden devrim yaparız'' açıklamasında bulundu.

Yüksek Askeri Konsey'in belirtilen süre içerisinde yetkilerini sivillere devretmesi gerektiği de söz konusu açıklamada yer aldı.

Müslüman Kardeşler daha önce yaptıkları açıklamalarda, ağırlıklı olarak Kemal Genzuri hükümetinin istifa etmesi gerektiğini ve ülkede bir birlik hükümeti kurulmasına imkan tanınması görüşünü savunuyordu.

Kemal Genzuri hükümetinin kötü bir yönetim gösterdiği, planlamalar yapamadığı ve birçok olayda aciz kaldığını ileri süren Müslüman Kardeşler, Mübarek'in istifasını verdiği 11 Şubat 2011 tarihinden itibaren sorumluluklarının bilincinde bir hareket tarzını benimsediklerini belirtiyor.
 

İlk defa Müslüman kardeşleri hedef aldı

Mısır televizyonundan bir bildiri yayınlayan Yüksek Askeri Konsey, cumhurbaşkanlığı seçimleri, anayasa komisyonu ve askeri yönetimin görev devri konusunda niyet sorgulaması yapan açıklamaları kınadığı belirtildi.

Yüksek Askeri Konsey iktidara geldiği bir yıllık süre zarfında ilk defa Müslüman Kardeşler'i hedef alan bir açıklama yayınladı.

Yüksek Askeri Konsey'in devrimin çıkarlarını koruduğu dile getirilen bildiride, silahlı kuvvetlerin Mısır'ın istikrarını korumak için çaba harcadığı belirtildi.

Bazı şeylerin istismar edilmemesi gerektiği belirtilen Yüksek Askeri Konsey bildirisinde, askeri yönetim hakkında ileri sürülen iddiaların iftiradan öteye gitmediği ileri sürüldü.
 

Oyların yüzde 40'ını aldı

Mısır'da 25 Ocak 2011'de başlayan halk ayaklanması sonucunda 30 yıllık iktidarını bırakmak zorunda kalan Hüsnü Mübarek, yetkilerini orduya devrederek görevinden ayrılmıştı.

Mübarek rejiminin yıkılmasının ardından yapılan ilk özgür ve demokratik seçimlerde Müslüman Kardeşler'in kurduğu Hürriyet ve Adalet Partisi yüzde 40'dan fazla oy alarak Halk Meclisi'ne birinci parti olarak girmişti.