Gerçek mi sanal mı ?

Ernest Klein’ın kült bilimkurgu romanı Ready Player One’ı sinemaya uyarlayan Steven Spielberg 1980’lerin popüler kültürüne saygıda bulunuyor ve ‘sanal gerçeklik etkili bir uyuşturucudur’ diyor. Başlat: Ready Player One bugün gösterime girdi.

Aslı Selçuk

 

Hiç büyümeyen 71 yaşındaki büyük çocuk Steven Spielberg, Ernest Klein’ın 2011 tarihli bilimkurgu romanı Ready Player One’ı sinemaya uyarlayarak çok yakında sanal gerçekliğin süper bir uyuşturucu olacağını vurguladı. Jaws, E.T., Indiana Jones, Üçüncü Türden Yakınlaşmalar, Kanca, Jurassic Park, Azınlık Raporu, Yapay Zeka, Dünyalar Savaşı, Tenten’in Maceraları’yla izleyiciyi düşsel, serüven, aksiyon, korku ve tehlike dolu dünyalara taşıyan Spielberg, Ready Player One’da 1980’lere saygıda bulunuyor.

Yıl 2045, dünya kaos ve karmaşa içindedir. İnsanlar Oasis adlı program sayesinde sanal yolculuğa çıkıp acılarını, üzüntülerini, umutsuzluklarını bir süreliğine dindirirler. Columbus Ohio’da yaşayan Wade Watts (Tye Sheridan) ebeveynlerini küçük yaşta yitirmiştir, gidecek hiçbir yeri yoktur. Karavan parkı tarzında üstüste yığılmış arabalardan oluşan yoksul semt Yığınlar’da yaşamaktadır. Buradaki insanlar umutsuz, üzüntü va acıyla doludurlar. Karanlık, kötümser ortamdan kaçmak için arayış içindedirler. Tek kurtuluş Oasis adlı sanal gerçeklik programıdır. Teknik girişimci James Halliday (Mark Rylance) ile ortağı Ogden Morrow (Simon Pegg) 2025’te Oasis adlı ilk sanal gerçeklik programını piyasaya sunmuşlardır.


Oasis’e giren insanlar burada düşledikleri kimliğe bürünüp acılarını, üzüntülerini unutup olağanüstü zamanlar geçirirler. Gerçeklik gerçek olsa da korkutucudur, ürperticidir. Wade Watts, Oasis’te avatarı Parzival’a dönüşür. Öldükten sonra James Halliday ardından bir vasiyet bırakır: Hazine avı. Paskalya yumurtasının içine gizli bilgiler saklar. Üç anahtarı bulan kişi yarım trilyon dolar kazanacak aynı zamanda dünyanın en önemli ekonomik kaynağı Oasis’in sahibi de olacaktır.

 

Wade ve arkadaşları Samantha (Olivia Cooke), Helen (Lena Waithe), Daito (Win Morisaki), Sho (Philip Zao) hazine avına hep birlikte katılırlar. Rakipleriyse Yenilikçi Online Endüstrileri’nin çalışanlarıdır. IOI adlı şirketin yöneticisi Nolan Sorrento’nun tek amacı Wade ve arkadaşlarını skor dışı bırakıp Oasis’i ele geçirerek bol para kazanmaktır.

1980’lerin kült filmlerini, müziklerini, video oyunlarını, Tv şovlarını biraraya getirerek düşsel, nostaljik bir ortam yaratan Steven Spielberg görselliğin de doruğunda yer alıyor. Ready Player One’da kimler yok ki: Iron Giant, Freddy Krueger, Goonies, E.T., Indiana Jones, Back to the Future, Chucky, Mad Max, King Kong, Mecha Godzilla, Battle Royale, Shining, Stephen King. Beş Büyükler’in (Wade, Samantha, Helen, Daito, Sho) Stanley Kubrick’in Stephen King uyarlaması Shining filmine girdikleri sekans çok eğlenceli. Spielberg burada ustası ve dostu Kubrick’e selam göndererek mükemmeliyetçi yönetmeni saygıyla anıyor.

Yazar Ernest Cline filmi Willy Wonka ile Matrix’in karışımı olarak tanımlıyor: Willy Wonka şeker ve çikolata yapmak yerine video oyunu tasarımcısı olsaydı dünyanın en büyüğü olurdu, altın bileti de garantilerdi”. Oasis’i tasarlayan James Halliday “gerçeklik, gerçek olan tek şeydir” cümlesiyle karşımıza çıkıyor. Hem geleceğe giden hem de geçmişe dönen Steven Spielberg “Gerçek dünyada yaşamayıp sanal dünyada yaşamak ilginç olsa gerek. Ama yitirdiklerimizi gözden kaçırdıklarımızı da hesaba katmalıyız elbette” diyor.

Steven Spielberg’in yönettiği, Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Lena Waithe, Mark Rylance, Simon Pegg, T.J.Miller, Win Morisaki, Philip Zao’nun oynadığı, amaç, aşk,özgürlük,dayanışma, gerçeklik, sanallık temalarının sorgulandığı Ready Player One (Başlat: Ready Player One/ 2018) bugün sinemalarda gösterime girdi.