Genelevde yakalanan da var: İşte CEO skandalları

Günlerdir dünya devinde yaşanan skandal dolandırıcılık konuşuluyor. Ancak birçok skandal dünyayı sarstı. İşte dev şirketlerin yaşadığı en ilginç skandallar...

cumhuriyet.com.tr

Dünyanın en büyük otomotiv gruplarından biri olan Renault-Nissan-Mitsubishi’nin efsane CEO’su Carlos Ghosn’un gelirini düşük beyan ettiği için sürdürülen soruşturma kapsamında Japonya’da tutuklanması tüm dünyada şok etkisi yarattı. Tabii tek skandallarla dünya gündemine oturan Carlos Ghosn değildi.

Japonya’da haziran ayında revize edip yürürlüğe giren ceza muhakemesi kanununa göre Ghosn’un 10 yıla kadar hapis ve buna ek olarak 6.2 milyon Euro’yu bulabilecek para cezası alabileceği dünyayı derinden sarstı. Ghosn’un aynı anda hem hapis hem para cezası alabileceği, para cezasının ise minimum 90 bin Euro’dan başlayacağı belirtildi.

Patronlar dünyasında yer alan haber şöyle: Diğer taraftan Ghosn’a yöneltilen suçlamalar arasında şirketin parası dışında gayrimenkullerini kullanmak da bulunuyor. Soruşturma kapsamında Ghosn’un Nissan’ın yurtdışında bulunan konutlarını ücretsiz olarak gelir bildirmeden kullanmasından şüpheleniyor.

Ghosn adına Nissan’ın Rio de Janerio, Beyrut, Paris ve Amsterdam’da evler satın alındığını iddia ediliyor. Ghosn’un Nissan’da kayıtlı olmayan bu konutları kullanıp, gelir elde ettiği düşünülüyor. Kaynaklar, Tokyo savcılarının Nissan tarafından karşılanan bu maliyetlerin, şirketten aldığı ücretin bir parçası olarak menkul kıymet raporlarında rapor edilmesi gerektiğin belirttiğini söylüyor.

Mali ihlaller noktasında Ghosn tek değil... Görevini kötüye kullanan dünyaca ünlü isimleri Bloomberg sıraladı. İşte dev şirketlerin üst düzey yöneticilerinden akıl almaz dolandırıcılıklar...

Rato'ya 4.5 yıl hapis cezası

Bu sistemin ilk olarak 2003 yılında Caja Madrid'de başladığı, daha sonra Bankia bankasıyla 2012 yılına kadar devam ettiği öne sürülmüştü. Bankia bankası batma riskinden dolayı 2012'de hükümet tarafından büyük kamu fonları kullanılarak kurtarılmıştı.

Rato, 2004-2007 yılları arasında IMF Başkanı, bunun öncesinde de İspanya'da Maliye (1996-2000) ve Ekonomi Bakanı (2000-2004) olarak görev yapmıştı.

Yüksek Mahkeme, geçtiğimiz ay eski Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Rodrigo Rato'ya verilen 4,5 yıllık hapis cezasını uygun buldu. 2016'da açılan dava kapsamında kararının ardından ulusal mahkemenin, Rato'nun cezasının infazı için harekete geçmesi bekleniyor. Bu durumda eski IMF Başkanı'nın kısa bir süre içinde hapse girmesi gerekecek.

İspanya Ulusal Mahkemesi, Caja Madrid ve Bankia bankalarındaki kredi kartı yolsuzluklarıyla ilgili davada, Şubat 2017'de Rato'ya 4,5 yıl hapis cezası vermişti.

WPP PLC'nin eski CEO'su Martin Sorrell / Genelev skandalı

Haziran 2018'de ortaya çıkan olaya göre WPP'nin eski CEO'su Martin Sorrell, Londra'daki bir genelevi ziyaret ederken iki şirket çalışanına yakalandı. Sorrell'in hayat kadınlarına şirket parasıyla ödeme yaptığı anlaşıldı.

WPP’nin eski CEO’su Martin Sorrell’ın, şirketin parasıyla fuhuş yapan kadınlarla birlikte olduğu iddia edildi. Sorrell şirket kaynaklarını birden fazla kez hayat kadınları ile beraber olmak için kullanmış. Sir ünvanlı iş adamının 60 sterlinlik genelev ziyaretini şirkete ödettiği iki çalışanı tarafından tespit edildi. 73 milyon sterlinlik serveti olan Sorrell 2008 yılından beri Cristina Sorell ile evli. İki WPP çalışanının, Sorell’i Londra’nın merkezindeki Mayfair bölgesinde bir geneleve girerken gördükleri ve olayı rapor ettikleri belirtildi.

WPP fonlarının kötüye kullanılması iddialarıyla ilgili bir soruşturma başlattı. Sorell şirket kredi kartıyla hayat kadınlarına ödeme yaptığı iddiasını reddetti.

Şirket ile aralarında gizlilik sözleşmesi var 

Sorrell ile WPP arasında gizlilik sözleşmesi bulunmasından ötürü açıklama, Sorrell’in sözcüsü tarafından yapıldı. Sorrell’in şirket kaynaklarını fuhuş maksadıyla kullandığına benzer iddialar ise ilk olarak geçtiğimiz ay söylenti blog’u PopBitch’te yer almıştı.