"Gelişmiş ülkeler yavaş davranıyor"

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, gelişmiş ülkelerin bankaların sorunlu varlıklarını temizlemede çok yavaş davrandıklarını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Tanzanya'nın başkenti Dar Es Salaam'da IMF'nin Afrika ülkelerinin ekonomilerinin değerlendirildiği toplantıya katılan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Reuters'e verdiği demeçte, IMF'nin, hükümetlerin teşvik önlemlerini uygulamada hızlı hareket etmesi ve bankaların bilançolarındaki sorunlu varlıkların temizlenmesi halinde dünya ekonomisinin 2010 yılının ortasından itibaren düzelmeye başlayacağı tahminini sürdürdüğünü belirtti.

Strauss-Kahn, ''Bankacılığın yeniden yapılanması tarafında gerçekten gecikme var. İki ya da üç ay durum böyle giderse o zaman 2010 yılında düzelme zor olur'' dedi. IMF Başkanı Strauss-Kahn, ABD yönetiminin bankaların bilançolarından zehirli varlıkların temizlenmesi planı konusunda tam olarak ne yapacağını söylemesi gerektiğini de ifade etti. Farklı hükümetlerin ekonomilerini canlandırmak için aldıkları önlemlerin koordineli ve uygun olduğunu belirten Strauss-Kahn, ancak daha fazla canlandırma faaliyetlerinin yapılması gerektiğine dikkati çekti. IMF, hükümetlere, küresel gayrisafi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 2'sine (1,2 trilyon dolar) denk düşecek küresel mali canlandırma planı hazırlamada birlikte hareket etmelerini önermişti. Mevcut durumda toplam mali canlandırma planının tutarı küresel gayrisafi yurt içi hasılanın yaklaşık yüz de 1,5'i civarında bulunuyor.

Küresel krizin, talepteki ve emtia fiyatlarındaki düşüş ile özel sermaye akışının kesilmesinden etkilenen gelişmekte olan piyasa ekonomilerine yayılmasından kaygı duyduğunu belirten Strauss-Kahn, bu ekonomilerdeki büyük banka ve şirketlerin vadesi gelmiş borçlarını yenilemesi konusunda endişeleri bulunduğunu kaydetti. Strauss-Kahn, gelişmekte olan piyasalarda sorunların artmasıyla birlikte, IMF'ye üye ülkelerin kaynaklarını 250 milyar dolardan 500 milyar dolara çıkarma konusunda anlaşması gerektiğini söyledi.

Küresel ekonomik krizin yayılmasıyla IMF, İzlanda ve Pakistan'ın yanı sıra Macaristan, Letonya, Ukrayna, Belarus ve Sırbistan'ı kapsayan Doğu Avrupa ülkelerine 50 milyar dolar acil yardım paketi verilmesini kararlaştırmıştı. IMF, ayrıca 22 gelişmekte olan ülkenin finans açığının bu yıl 25 milyar dolar olacağını, bunun 140 milyar dolara kadar çıkabileceğini tahmin etmişti.