Geçici personele sendika hakkı geliyor

Ankara 9. İdare Mahkemesi Devlet Memurları Kanunu'nun 4/C maddesine göre istihdam edilen ve ne memur ne işçi sayılan, daha çok özelleştirme mağdurlarının istihdam edildiği geçici personelin sendika üyesi olabileceğine karar verdi.

cumhuriyet.com.tr

Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yazılı açıklamasında, sendikanın açtığı dava sonucunda Ankara 9. İdare Mahkemesi'nin 4/C maddesine göre istihdam edilen personelin sendika üyesi olabileceğine karar verdiğini bildirdi.

Kararda sadece işçi statüsünde çalışanların kamu görevlisi tanımının dışında bırakıldığına vurgu yapılırken, 4/C statüsünde görev yapanlara "işçi sayılmayan" denildiği, madde kapsamına girenlerin sendikalara üye olmalarında herhangi bir hukuka aykırılık olmadığı belirtildi. Mahkeme kararında 657 sayılı yasanın 4/C maddesi uyarınca istihdam edilen geçici personelin de geniş anlamda kamu görevlisi sayılması gerektiğinden söz edildi. Türk Eğitim-Sen açıklamasında, "4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu uyarınca sendikalara üye olabilmeleri adına Ankara 9'uncu İdare Mahkemesi'nden çıkan bu olumlu kararla, 4/C statüsünde görev yapan kamu görevlilerinin sendikalara üye olabilme yolu açılmıştır" denildi. Açıklamaya şöyle devam edildi:
"Bilindiği gibi 4/C'liler kamuoyunda özelleştirme mağdurları olarak bilinmektedir. Ocak 2009 itibarıyla Türkiye'de 21 bin 193 kişi 4/C kapsamında çeşitli bakanlıklarda kısmi zamanlı olarak çalıştırılmaktadır. Bunlardan, Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışan 4/C'li personel sayısı 10 bin 338'dir. 4/C'li personelin iş garantisi yoktur, sözleşmeleri 10 ayda bir yenilenmektedir, maaşları da 500 ila 583 TL arasındadır, denge tazminadı, sosyal ve özlük hakları, tayin, terfi durumları yoktur. Özelleştirme mağduru olan ve sayıları giderek artan 4/C'liler modern çağın köleleri konumundadır. Bu nedenle 4/C'lilerin sendikalı olmasının yolunun açılması, onlara büyük kazanımlar sağlayacaktır."

657 Sayılı Kanun'un 4/C maddesi geçici personeli "Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı'nın ve Maliye Bakanlığı'nın görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir" olarak tanımlanıyor.