Geçici işçilerin 2010 maaşları belirlendi

Hükümet, bu yıl istihdam edeceği 36 bin 215 geçici işçinin maaşlarını belirledi. Çalıştırılacak geçici işçilerin sözleşme süresi de 10 aydan 11 aya çıkarıldı.

cumhuriyet.com.tr

Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 36 bin 215 kişinin, bir mali yılda 11 ayı geçmemek üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4'üncü maddesinin (C) fıkrasına göre, 2010 yılında geçici personel olarak sözleşmeli çalıştırılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Karar kapsamında istihdam edilecek geçici personel 30 günlük süre içerisinde ilgili kurumlara başvuracak. İstihdam edilecek geçici personele, tahsil dereceleri dikkate alınarak brüt aylık ücret ödenecek. Yükseköğrenim mezunlarına 21.250, lise ve dengi okul mezunlarına 19.275, ilköğretim (ilkokul mezunu veya okur-yazar dahil) mezunlarına 17.275 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımından elde edilecek tutar maaş olarak ödenecek.


Harcırah ödenecek

Geçici personelden, belirlenen görevleri yapmak üzere, görevli oldukları memuriyet mahalli dışında görev yapacaklara 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre harcırah ödenecek.

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde fiilen görev yapan geçici personel, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinin asli personeli gibi iaşe edilecek. Geçici personel, "Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği" hükümleri çerçevesinde, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslar dahilinde, yiyecek yardımından faydalandırılacak. Geçici personele, belirlenen ücretler dışında herhangi bir ad altında ücret ödenmeyecek ve sözleşmelerine bu yolda hüküm konulamayacak. Bu ödemeler, sosyal güvenlik mevzuatına göre kişiden yapılacak kesintiler ile gelir ve damga vergisi dışında herhangi bir kesintiye tabi tutulmayacak.
 

Maaşlar her ayın 15'inde ödenecek

Ödemeler, görevin yapılmasını müteakiben her ayın 15'inde yapılacak. Hizmet sözleşmesinin sona erdirilmesi halinde kıst olarak hesaplanan ücret, ayrılma tarihini takip eden ayın başında ödenecek. Geçici personelin çalışma saat ve sürelerinin belirlenmesinde, çalıştıkları kurumdaki Devlet memurları için tespit edilen çalışma saat ve süreleri uygulanacak. Geçici personel, istihdam edildiği sürece dışarıda kazanç getirici başka bir iş yapamayacak. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (C) fıkrasına göre yapılan çalışmaların toplam süresi üzerinden hesaplanarak bu maddedeki esaslara göre iş sonu tazminatı ödenecek.


Tazminat ödeme şartları

Ücretli izin süreleri dahil en az 12 ay fiilen çalışan geçici personelden, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca kendilerine yaşlılık veya malullük aylığı bağlanması veya toptan ödeme yapılması, ilgilinin ölümü, ilgilinin kendi isteği ile sözleşmeyi feshetmesi veya yenilememesi, hallerinden birinin vuku bulmasından dolayı hizmet sözleşmesi sona erenlere, çalışılan her bir yıl için, ayrılış tarihindeki hizmet sözleşmesinde yazılı brüt aylık ücret tutarında iş sonu tazminatı ödenecek. 12 aydan artan süreler için 12 ay için hesaplanan miktardan artan süreye isabet eden tutar kadar ödeme yapılacak.


Her ay için azami 2 gün izin

Geçici personele, çalıştıkları her ay için azami 2 gün ücretli izin verilebilecek. Bu izinler toplu olarak da kullandırılabilecek. Geçici personele, resmi tabip raporu ile kanıtlanan hastalıklar için yılda 30 günü geçmemek üzere ücretli hastalık izni verilebilecek. Geçici personele, doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilecek. Geçici personel, sosyal güvenlik mevzuatı yönünden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine tabi olacak.


2010'da 36 bin 215 geçici personel istihdam edilecek

2010 yılında Adalet Bakanlığı'nda 4 bin, Milli Savunma Bakanlığı'nda 100, İçişleri Bakanlığı'nda 3 bin 500, Maliye Bakanlığı'nda bin, Milli Eğitim Bakanlığı'nda 14 bin, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nda 250, Sağlık Bakanlığı'nda 2 bin 500, Ulaştırma Bakanlığı'nda bin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda bin 500, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda 200, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda 100, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda 50, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda 500, Çevre ve Orman Bakanlığı'nda 2 bin, Yargıtay Başkanlığı'nda 130, Danıştay Başkanlığı'nda 60, Devlet Personel Başkanlığı'nda 15, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde 800, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nde 10, Üniversitelerde 4 bin 500 olmak üzere toplam 36 bin 215 kişi geçici personel olarak istihdam edilecek.