Gebelikte, reflü ve kabızlığa dikkat

Akay Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Tolga Ecemiş, anne adaylarının hamilelikte yaşanan en sık rahatsızlıklardan olan reflü ve kabızlığa dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, bu sorunların hayat stili değişiklikleriyle çözümlenebileceğini söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Akay Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Tolga Ecemiş, hamilelik süresince ve doğum sonrasında sık görülen gebelik reflüsünün gerekli önlemler alındığında hafif atlatılabileceğini söyledi. Dr. Ecemiş, asidik madde içeriğinin bir zorlama olmaksızın yemek borusuna geri kaçmasının reflü olarak tanımlandığını belirtti ve reflünün temel yakınmalar olan göğüste yanma ve ağza acı-ekşi su gelme hissi ile ortaya çıktığına dikkat çekti.

Dr. Ecemiş, hamilelerin çoğu yakınmalarını ilk veya ikinci üç ayda yaşadıklarını belirterek, son üç ayında olan hamilelerin yüzde 80'inde bu sorunun görüldüğünü vurguladı. Dr. Ecemiş, hamilelikte reflü problemi olan anne adaylarının az ve sık yemek yemesi, diyette yağ içeriğini azaltması, baharatlı yiyeceklerin yenmemesi ve sigarayı bırakmasının faydalı olacağını söyledi.

Dr. Ecemiş, öğün aralarında bol sıvı alımına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, çikolata, asitli içecekler ve dometesli ürünlerin reflüyü tetikleyebileceğini kaydetti. Dr. Ecemiş, hamilelik sırasında ortaya çıkan reflünün, genel olarak hafif seyrettiğini ve doğum sonrası yakınmaların kaybolduğunu da ifade etti.
 

Kabızlık basura neden olmasın

Dr. Ecemiş, gebelikte kabızlığın da sık rastlanan bir durum olduğunu ve basurun da sık oluştuğunu ifade ederek, bol sıvı yanında posalı (lifli) gıdaların da tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Dr. Ecemiş, lifli gıdaların kepekli ekmek, yulaf ezmesi, barbunya, kepekli makarnalar, kayısı, kuru üzüm, bezelye, pırasa, esmer pirinç, ahududu ve kuruyemişte bol miktarda olduğunu da vurguladı. Dr. Ecemiş, bolca kayısı, erik, incir kompostoları ve doğal meyve suları içilmesini önererek, anne adaylarına "Eğer normalde çok az lifli besin alıyorsanız, öğünlerinize lifli besinleri azar azar ekleyin, aksi takdirde midenizde sıkıntı yaşarsınız. Bütün günkü öğünlerinizi 6 eşit parçaya bölerseniz çok daha iyi olacaktır, çünkü 3 büyük öğünde kendinizi çok rahatsız hissedebilirsiniz. Kahve, kola gibi içecekler ve muz gibi nişastalı gıdalar kabızlık yapar.Bu tür gıdalardan uzak durun" diye konuştu.

Dr. Ecemiş, hamilelerin sabah kahvaltısından önce aç karnına bir bardak ılık su içilmesini tavsiye ederek, her gün yaklaşık yarım saat veya birer saatlik yürüyüşler yapmaya özen göstermelerini de söyledi.

Dr. Ecemiş, diyet, sıvı tüketimi ve egzersizin faydalı olmadığı kabızlık durumlarında hekim tarafından önerilecek kabızlık önleyici tozların kullanılmasını önererek, aksi halde basura neden olabileceğini dile getirdi.