'GDO ve Biyogüvenlik' konferansı

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeminur Topal, ''GDO'lu ürünlerin açlığa çözüm olmadığı ve verim artışı sağlanmadığı ortadadır'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde Fen Bilimleri Enstitüsünce düzenlenen ''Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Biyogüvenlik'' konulu konferansta konuşan Topal, GDO'lu ürünlerin sağlık ve toplum açısından taşıdığı riskleri anlattı Bu ürünlerle ilgili çalışmalara, açlığa çözüm olacağı ve yeni kaynaklar üretileceği söylemiyle başlandığını belirten Topal, ''16 yıllık endüstriyel uygulama sürecinde gözlemlediğimiz, hiçbir şekilde yeni ürün üretilmediği, tam tersine dünya nüfusunun yüzde 90'ını besleyen 15 ürünün özellikle 9'una yönelindiği ve bu nedenle de rant kaygıları üzerine odaklanan bir teknoloji olduğunu görüyoruz'' diye konuştu.

GDO'lu ürünlerin açlığa çözüm olmadığını, gerek verim artışı gerek bitki ilaçlarının kullanımında azalma sağlamadığını belirten Topal, ''Getirisi olmadığı gibi sağlık riskleri açısından götürüsü olabilen bir teknolojidir'' dedi. GDO'lu ürünleri, kendi yapısı içinde doğal olarak yer değişikliği yapan hibrit tohumlardan ayırmak gerektiğine işaret eden Topal, hibrit tohumların, genetiği değiştirilmiş ürünle aynı nitelikte olmadığını dile getirdi. Topal, GDO'lu ürünlerin sağlık zararları arasında alerjiler, diyabet ve kanser risklerinin başta geldiğini söyledi.
 

''Bardakta satılan mısır"

GDO'lu ürünlerin toplumun en çok kullandığı 9 ürün üzerinde yoğunluk kazandığına dikkati çeken Topal, bu ürünlerin mısırda, soyada, domateste ve pamukta yaygınlaştığını söyledi. Topal, günlük tüketimde yeri olmayan ürünlerin tercih edilmemesi ya da hazır gıdalardan mümkün olduğunca kaçınılmasının önemine dikkati çekti.

Tüketicilerin GDO'lu ürünlerin tüketimi konusunda bilinçli hareket etmeleri gerektiğini belirten Topal, ''İthal mısırın niteliğinde ve tamamen GDO'lu ürün özelliği olduğunu düşünüyoruz. Bardak mısırların besleyici değerinden ve hijyen kuralına uygunluğundan söz etmek mümkün değil. Sokakta duran karton bardağın içine kaynatılıp soğutulmuş gibi olan mısırı koyuyorlar. Mısır çok çabuk mikroorganizma üreyebilecek karakterdedir. Bunu yememiz sağlıklı değil onun yerine, geleneksel ürünlerimiz var. En azından bir avuç fındık yiyin, ondan daha faydalıdır. Tüketicilere sokakta bardakta satılan mısırları yememelerini öneriyorum'' ifadesini kullandı.