Gazetecilikte istihbarat kitap oldu

Gazetecilikle ilgili kitaplarıyla tanınan gazeteci-yazar Kemal Aslan'ın, haberciliğin en az işlenen alanlarından birini ele aldığı "Yeni Teknolojiler ve Habercilikte İstihbarat" adlı yeni kitabı yayımlandı.

cumhuriyet.com.tr

TRT muhabiri Kemal Aslan’ın “Yeni Teknolojler ve Habercilikte İstihbarat” adlı yeni kitabı, haberciliğin temeli olan ve gazetecilikte bilgi/veri toplama anlamına gelen istihbarat sürecini enine boyuna inceliyor.

Türkiye’de gazetecilik eğitimine yeni bir anlayış getiren habercilik kitaplarıyla tanınan yazar, son kitabında istihbarat süreci ve haber kaynaklarıyla nasıl ilişki kurulması gerektiğini ele alıyor. Yazar, yeni teknolojik ortamlarla kullanılan araçlar konusunu da kitabında ayrıntılarıyla irdeliyor.

Kuramla pratiği birleştirdiği kitabında deneyimli gazetecilerle yaptığı görüşmelere de yer veren Kemal Aslan, haberciliğin temelinin bilgi/veri toplama olduğunu vurguluyor. Bu alanda yaşanan eksikliği gidermek için böyle bir kitabı yazdığını kaydeden Aslan, şunları söyledi:

"Bu kitap, habercilik alanında bir muhabirin en çok ihtiyaç duyduğu ya da eksikliğini hissettiği konulara değiniyor. Muhabirliğin temeli bilgi/veri toplamak yani istihbarat yapmaktır. Haber bilgi/veriye dayarak yazılır, oluşturulur. Yani, bilgi/veri toplamadan haber yazılamaz. Yeni kitabımda bilgi/verinin nasıl toplanabileceğini ayrıntılarıyla işlerken, konu ile ilgili az kaynak bulunduğundan yalnız gözlemlerim ile 30 yılı aşan mesleki birikimim değil; deneyimli gazetecilerin nasıl istihbarat yaptıkları, konuya nasıl baktıkları gazetecilerin anılarından da nasıl haber oluşturdukları ve haber sürecinde kullandıkları teknolojilere dair bilgilere de kitapta yer alıyor. Kitabımın istihbarat alanında genç gazetecilere ve mesleğe yeni başlayanlara katkıda bulunacağına inanıyorum.”

Kemal Aslan'ın habercilik alanında yazdığı "Haberin Yol Haritası", "Haberim Var", "Ben de Yazarım", "Haber Nasıl Okunur" ve " Soru Nasıl Sorulur" adlı kitapları bulunuyor.