"Gazeteciler ekmekleriyle özgürlükleri arasında"
6. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında, emek ve iletişim üzerine düşünen, çalışan ve siyaset üreten akademisyenler ve aktivistleri bir araya getiren II. Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı başladı.
cumhuriyet.com.trAnkara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim Anabilim Dalı, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi ve Çankaya Belediyesinin katkılarıyla Ankara Üniversitesi 100. Yıl Konferans Salonunda 2 gün sürecek konferansta, yeni iletişim teknolojileri bağlamında kapitalizmin yeni biçimlenmelerine ve emek için örgütlenme, dayanışma ve direniş olanaklarına odaklanılacak.
TGS Ankara Şube Başkanı Göksel Yıldırım, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, adli yıl açılışlarından birinde ''hakimlerin vicdanlarıyla cüzdanları arasına sıkıştıklarının'' söylendiğini anımsatarak, gazetecilerin de bugün ''ekmekleriyle özgürlükleri arasına sıkıştığını'' söyledi.
Gazeteciliği etik ilkelerle yapmanın, sorgulamanın, hakları için örgütlenmeye çalışmanın, sendikaya üye olmanın neredeyse ''kapı önüne konulma'', ''ekmeğini kaybetme'' anlamına geldiğini ifade eden Yıldırım, yaptıkları haberlerle birilerini rahatsız eden gazetecilerin de soruşturmalarla, davalarla karşı karşıya kaldıklarını, özgürlüklerinden mahrum bırakıldığını belirtti.
Gazetecilerin ve onların örgütlerinin, taşeron sistemine karşı mücadele eden sağlık işçilerinden, yıllar sonra grevin korkulacak bir şey olmadığını bir kez daha gösteren metal işçilerinden, iş yeri, iş kolu barajı gibi türlü zorluklara rağmen örgütlenme çabasını inatla sürdüren tersane işçilerinden öğrenecekleri olduğunu dile getiren Yıldırım, bu mücadele öykülerinden gerekli çıkarımlar yapıldığında, bundan sonraki konferanslarda yeni iletişim teknolojilerindeki gelişim ve dönüşümün yanında gazetecilerin başarıyla sonuçlanmış mücadele öykülerinin de daha fazla konuşabileceğini kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Elemanı Prof. Dr. Haluk Geray, bildirisini sundu. İnternetin kapitalizmin yeniden üretim araçlarından biri olduğunu söyleyen Geray, internetle sistem içinde bir değişim yaratmanın mümkün olmadığını ifade etti.
Son dönemde bazı ülkelerde yaşanan değişim ve devrimler için ''internet olmasa da gerçekleşecekti'' diyen Geray, değişimin internet aracılığıyla yaşandığı gibi bir algı oluşturularak, internetin ve sistemin meşruiyetinin yaratıldığını kaydetti.