Gazeteci haklarına tırpan
Cumhurbaşkanı Gül'e sunulan yeni RTÜK Yasası başbakana yayın durdurma yetkisi getiriyor.
cumhuriyet.com.trTBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulan yeni RTÜK Yasası ile radyo-televizyonlarda “yabancı sermaye” payı yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkarılarak, sektörde “yabancılaşma”nın yolu açıldı. Yasa ile getirilen düzenlemeler şöyle:
Başbakan’ın yetkisi korundu: Halen yürlükte olan yasada olduğu gibi yeni düzenlemede de başbakana “yayın durdurma yasağı” getirme yetkisi korundu.
Sermaye yabancılaşıyor: Mevcut yasada yüzde 25 olan yabancı sermaye payı yüzde 50’ye çıkıyor. Buna göre, bir medya hizmet sağlayıcının bir kuruluşta doğrudan toplam yabancı sermaye payı, ödenmiş sermayesinin yüzde 50’sine ulaşabilecek. Ayrıca bir yabancı, 2 yayın kuruluşunda birden ortak olabilecek. “Gizli ortaklıklar” yolu ile yabancı payının yüzde 50’nin üzerine çıkabilecek.
Basın-İş Yasası’na tabi gazeteci sayısı: Medya hizmet sağlayıcıların haber birimlerinde çalıştırılacak basın kartlı personelin asgari sayısı RTÜK tarafından belirlenecek ve bu gazeteciler 5953 sayılı Basın-İş Yasası’na tabi olacaklar.
Siyasi reklam yolu açıldı: Yasaya “siyasi reklam” başlığıyla eklenen maddeyle, “medya hizmet sağlayıcılar”, YSK tarafından ilan edilen seçim döneminde, yayın yasağının başlayacağı saate kadar parti ve aday reklamı yayımlayacak. Meclis yolu, maddi gücü fazla olan aday ve partileri için daha fazla “açık” olacak.
Seçim döneminde destek serbest: Yasanın geçici 5. maddesinde “Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce Üst Kurul tarafından yayıncı kuruluşlara uygulanan müeyyideler tekerrüre esas alınmaz” denilerek, seçimler öncesinde yayın kuruluşlarına diledikleri biçimde aday ve partiyi destekleyecek yayın yapma yolu açık tutuluyor.
Kürtçe serbestisi: Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde yayın yapmasının yolu açıldı.